Інгредієнт борщу допомагає спортсменам та полегшує перебіг хвороби легень

Щоденне вживання бурякового соку може принести користь людям, які страждають на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Про це свідчить 12-тижневе дослідження, проведене в Королівській лікарні Бромптон у Лондоні.

ХОЗЛ – це важке захворювання легень, яке включає хронічний бронхіт та емфізему.

Захворювання вражає приблизно 400 мільйонів людей у ​​всьому світі

Хвороба не тільки викликає труднощі з диханням, але й значно обмежує фізичну активність, підвищує ризик інфарктів та інсультів.

«ХОЗЛ неможливо вилікувати, тому існує нагальна потреба допомогти пацієнтам якомога краще жити з цим захворюванням і зменшити ризик серцево-судинних захворювань», — пояснює д-р Апостолос Босіос, голова асамблеї Європейського респіраторного товариства із захворювань дихальних шляхів. 

Дослідження, опубліковане European Respiratory Journal, включало 81 учасника з ХОЗЛ. У всіх систолічний артеріальний тиск перевищував 130 міліметрів ртутного стовпа, що вище ідеального діапазону (90–120 мм рт. ст.).

Результати показали, що пацієнти, які вживали багатий нітратами буряковий сік, відчули середнє зниження систолічного артеріального тиску на 4,5 мм рт.ст. порівняно з групою плацебо. 

Крім того, їхня здатність ходити значно покращилася, із середнім збільшенням приблизно на 30 метрів під час шестихвилинного тесту ходьби.

Вчені підкреслюють, що добавка не тільки має потенціал для зниження артеріального тиску, але й, здається, покращує фізичні можливості тих, хто страждає від виснажливого респіраторного захворювання.

Також буряковий сік як джерело нітратних добавок може використовуватися спортсменами для покращення результатів. «Це підвищує ефективність м’язів, тобто їм потрібно менше кисню для виконання тієї ж роботи», – пояснюють науковці.

Нагадаємо, раніше країнці створили альтернативу шкідливим картопляним чіпсам — з моркви та буряку.

Джерела: European Respiratory Journal, Nutrition Insight

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Роботи-магазини “за викликом” запрацюють у 2025-му. Всі покупки – через смартфон

Автономний магазин Haven буде доступний для роздрібних партнерів, починаючи з 2025 року.На відміну від існуючих на ринку мобільних кіосків...

Собівартість культивованого м’яса упала до $4, наступна відмітка – $2

Ще в лютому компанія оголосила, що виробничі витрати на її розробку – курячу грудку «із пробірки» – склали €6,70...

Danone озброївся штучним інтелектом для створення нових веганських продуктів

Технологія Brightseed вивчає рослини на молекулярному рівні, щоб ідентифікувати та каталогізувати раніше невідомі сполуки, які можуть мати користь для...

Kalyus Winery створює вино із найдавніших виноградних сортів на березі Дністра

У довоєнні часи Kalyus Winery організовувала дегустації вин з легкими закусками на мальовничому березі Дністра. Засновник виноробні Юрій Данилюк...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Кулебяка для Кулібіна. Uniliver навчає сім’ї винаходити їжу з відходів

«Харчові відходи — це зростаюча гуманітарна та екологічна криза»,...

ТОП-10 трендів у харчовій індустрії: що було у 2020 році та куди йдемо у 2021-му

Відмова від пластикової упаковкиПластик все ще знаходиться в стадії...

Молока та яйця з власних відходів — найбільша у світі пивоварна компанія інвестує в інновації

Найбільша у світі пивоварна компанія Anheuser-Busch InBev, відома своєю...

Стартап отримав желатин без корів — допомогли мікроби

Традиційно желатин роблять із колагену корів чи свиней. Він...

Один з найбільш епатажних брендів у світі створив кросівки із бананової шкіри

Взуття є екологічною версією популярних кросівок від Balenciaga Triple...

Вибір редактора
В продовження теми