Інгредієнт борщу допомагає спортсменам та полегшує перебіг хвороби легень

Щоденне вживання бурякового соку може принести користь людям, які страждають на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Про це свідчить 12-тижневе дослідження, проведене в Королівській лікарні Бромптон у Лондоні.

ХОЗЛ – це важке захворювання легень, яке включає хронічний бронхіт та емфізему.

Захворювання вражає приблизно 400 мільйонів людей у ​​всьому світі

Хвороба не тільки викликає труднощі з диханням, але й значно обмежує фізичну активність, підвищує ризик інфарктів та інсультів.

«ХОЗЛ неможливо вилікувати, тому існує нагальна потреба допомогти пацієнтам якомога краще жити з цим захворюванням і зменшити ризик серцево-судинних захворювань», — пояснює д-р Апостолос Босіос, голова асамблеї Європейського респіраторного товариства із захворювань дихальних шляхів. 

Дослідження, опубліковане European Respiratory Journal, включало 81 учасника з ХОЗЛ. У всіх систолічний артеріальний тиск перевищував 130 міліметрів ртутного стовпа, що вище ідеального діапазону (90–120 мм рт. ст.).

Результати показали, що пацієнти, які вживали багатий нітратами буряковий сік, відчули середнє зниження систолічного артеріального тиску на 4,5 мм рт.ст. порівняно з групою плацебо. 

Крім того, їхня здатність ходити значно покращилася, із середнім збільшенням приблизно на 30 метрів під час шестихвилинного тесту ходьби.

Вчені підкреслюють, що добавка не тільки має потенціал для зниження артеріального тиску, але й, здається, покращує фізичні можливості тих, хто страждає від виснажливого респіраторного захворювання.

Також буряковий сік як джерело нітратних добавок може використовуватися спортсменами для покращення результатів. «Це підвищує ефективність м’язів, тобто їм потрібно менше кисню для виконання тієї ж роботи», – пояснюють науковці.

Нагадаємо, раніше країнці створили альтернативу шкідливим картопляним чіпсам — з моркви та буряку.

Джерела: European Respiratory Journal, Nutrition Insight

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британці «смажать» пончики під пучком пари — без жиру та консервантів

Ентоні Флетчер, засновник стартапу, у співпраці з британськими вченими розробили та запатентували власну технологію виготовлення пончиків, що дозволяє тісту...

Сироватку від йогурту перетворили в ігристий тонік з пробіотиками та кальцієм

Ще з 17-го століття сироватку вважали модним імуностимулюючим напоєм та подавали в сироваткових барах і курортах по всій Європі.На...

Рибний дзень. Два американці за три місяці зірвали на шкірках лосося $1 млн

Джастін Гілберт і Дуглас Рібу – засновники Harmless Harvest – хотіли, щоб їхня справа була пов’язана з морепродуктами, але не знали...

Інвестори вклали $3 млрд у вітчизняний харчопром

Харчова промисловість увійшла до нечисленної групи галузей з найкращими перспективами подальшого зростання і залучення іноземних інвестицій. Такими є результати...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Свіжий бульйон у будь-якій точці світу: Unilever тестує «подорожуючі фабрики»

Компанія Unilever розпочала тестування портативних «подорожуючих фабрик». Нині одна...

Інтелектуальні системи управління запасами: допомога AI в логістиці харчових продуктів

Що таке інтелектуальні системи управління запасами? Інтелектуальні системи управління запасами...

Продовольчий гігант з офісом в Україні переробляє яблучні вичавки на інгредієнт для сметани

Замість того, щоб викидати ці побічні продукти, компанія переробляє...

Найбільша бійня Європи відступає перед альтернативним м’ясом

Також компанія визнає, що недооцінила можливості розвитку сегменту рослинної...

Wine Wall — автономний кіоск для продажу вина з роботом-сомел’є

Ідея проекту в тому, щоб запропонувати магазинам та ресторанам...

Вибір редактора
В продовження теми