Інгредієнт борщу допомагає спортсменам та полегшує перебіг хвороби легень

Щоденне вживання бурякового соку може принести користь людям, які страждають на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Про це свідчить 12-тижневе дослідження, проведене в Королівській лікарні Бромптон у Лондоні.

ХОЗЛ – це важке захворювання легень, яке включає хронічний бронхіт та емфізему.

Захворювання вражає приблизно 400 мільйонів людей у ​​всьому світі

Хвороба не тільки викликає труднощі з диханням, але й значно обмежує фізичну активність, підвищує ризик інфарктів та інсультів.

«ХОЗЛ неможливо вилікувати, тому існує нагальна потреба допомогти пацієнтам якомога краще жити з цим захворюванням і зменшити ризик серцево-судинних захворювань», — пояснює д-р Апостолос Босіос, голова асамблеї Європейського респіраторного товариства із захворювань дихальних шляхів. 

Дослідження, опубліковане European Respiratory Journal, включало 81 учасника з ХОЗЛ. У всіх систолічний артеріальний тиск перевищував 130 міліметрів ртутного стовпа, що вище ідеального діапазону (90–120 мм рт. ст.).

Результати показали, що пацієнти, які вживали багатий нітратами буряковий сік, відчули середнє зниження систолічного артеріального тиску на 4,5 мм рт.ст. порівняно з групою плацебо. 

Крім того, їхня здатність ходити значно покращилася, із середнім збільшенням приблизно на 30 метрів під час шестихвилинного тесту ходьби.

Вчені підкреслюють, що добавка не тільки має потенціал для зниження артеріального тиску, але й, здається, покращує фізичні можливості тих, хто страждає від виснажливого респіраторного захворювання.

Також буряковий сік як джерело нітратних добавок може використовуватися спортсменами для покращення результатів. «Це підвищує ефективність м’язів, тобто їм потрібно менше кисню для виконання тієї ж роботи», – пояснюють науковці.

Нагадаємо, раніше країнці створили альтернативу шкідливим картопляним чіпсам — з моркви та буряку.

Джерела: European Respiratory Journal, Nutrition Insight

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Медійний гігант відкриє «космічний» ресторан на висоті 220 миль над землею

Ресторан буде розташований у тематичному парку Epcot у «країні» World Discovery, присвяченій науці та галактиці.Space 220 подаватиме меню, що...

Стартап “вирощує” веганське карпаччо на відходах з кафетеріїв

Заснована у 2011 році Ян Віллемом Босманом Янсеном, компанія впровадила кругову систему, у якій кавова гуща, зібрана з кафетеріїв...

Німецькі вчені розробили шоколад із квашеного вівса та дріжджів

Planet A Foods заснували німецькі вчені – брат та сестра. Зараз доктор Максиміліан та доктор Сара Маркварт працюють над...

Ну і нут: для веганів створили яйця із нуту, льону та картоплі

Новий продукт – Peggs – вона створила на своїй домашній кухні під час карантину в минулому році.Peggs має вигляд...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Найбільша торгівельна мережа в Канаді почала продавати українські продукти

У торонтському супермаркеті Loblaws з’явилася спеціальна полиця з українськими товарами. На ній представлені такі бренди, як «Наш сік», Yogoda,...

Може вас зацікавити

Кава за відбитком пальця: два гіганти відкрили першу кав’ярню без касирів

Перший заклад відкрили у Нью-Йорку. Тут дійсно ніхто не...

Зірка “Титаніка” став співвласником стартапу з вирощування лабораторного м’яса

Цим кроком Ді Капріо визначив дві з найбільш новаторських...

В океані майже не залишилось вугрів. Тепер їх вирощуватимуть у лабораторії

Її запатентована технологія органоїдів — тривимірна структура тканини, отримана...

Вибір редактора
В продовження теми