Здоров’я кісткової системи – ключовий аспект людського благополуччя. Існує безліч продуктів, які можуть стати ефективними джерелами кальцію, необхідного для міцних кісток та здоров’я зубів.
1. Молочні продукти: класика в підтримці здоров’я
Молоко, сир та йогурт виступають головними джерелами кальцію. Також вони додатково містять вітамін D, який сприяє кращому засвоєнню. Найбільша концентрація визначається у сирі Пармезан – 1184 мг (на 100 г продукту), а також 0,95 мкг вітаміну D, багато білка.
2. Консервовані сардини
Сардини, особливо ті, що в консервах, є чудовим джерелом кальцію та вітаміну D. У 100 г консервної риби:
382 мг кальцію;
6,8 мкг вітаміну D, що складає 2/3 добової норми.
Сардини у консервах не лише чудово смакують до гарніру, а й зміцнюють кісткову систему.
3. Броколі: зелений компаньйон здоров’я
Броколі – це низькокалорійний продукт, але дуже багатий на кальцій. У цьому овочі (варто зазначити – у сирому) міститься значна кількість цього мікроелементу. Приблизно у 100 грамах брокколі його близько 47 мг. Додавання цього корисного продукту до вашого раціону потрібне для зміцнення кісток та підтримки різних функцій організму.
4. Мигдаль
Мигдаль – відмінне джерело кальцію та багато здорових жирів. У 100 г продукту – 216 мг цього елемента. Додайте його до свого раціону для зміцнення кісткової системи та нормалізації роботи серцево-судинної системи.
5. Кунжут
Кунжут містить величезну кількість цього кальцію, життєво важливого для зміцнення кісток та зубів. У 100 г – 975 мг, а також багато білка. Завдяки максимальному вмісту антиоксидантів, включаючи сесамол та сесамін, кунжут допомагає боротися з вільними радикалами та зберігає молодість шкіри.
6. Соя та тофу: вегетаріанські запаси кальцію
Соя та тофу – ще одні продукти з кальцієм. У 100 грамах вареного тофу міститься приблизно 350 міліграмів, що становить близько 35% рекомендованої денної норми для дорослих. Стільки ж приблизно є у 100 грамах сирої соєвої муки.
7. Лосось та інша риба: морські джерела кальцію
Лосось, сардина та інша риба – незамінні джерела кальцію та жирних кислот омега-3, які гарно впливають на серце та судини.
Наприклад, у 100 грамах вареного лосося міститься приблизно 130 міліграмів мінералу, це 13% оптимальної денної норми для дорослих.
8. Молоко
Кількість кальцію в молоці може варіюватися, в залежності від типу продукту. Узагальнено, у 100 грамах коров’ячого молока міститься 120 мг мікроелемента. Однак, у різних типів, таких як козяче або овече, ця кількість буває трохи іншою.
9. Часник
У 100 грамах свіжого часнику зазвичай міститься 181 мг. Також він має інші корисні властивості для здоров’я, включаючи антиоксидантні та протизапальні.
10. Овочі та зелень: поживна основа для кісток
Овочі, наприклад, капуста, листя шпинату та петрушка, містять кальцій, потрібний для підтримки кісткової системи.
- У 100 грамах свіжої капусти – близько 40 мг.
- Листя шпинату – 136 мг (на 100 г).
- Петрушка – 138 мг відповідно.
Додавання цих овочів до раціону дозволяє надати організму кальцій для підтримки кісткового здоров’я та інших функцій організму.