Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів існує багато інших речовин, що необхідні для підтримання нашого здоров’я. Маються на увазі вітаміни, мікроелементи, мінерали, клітковина тощо.

Користь зернових для людини

Ключову роль в харчуванні людини відіграють зернові. Вони забезпечують значну частку денної енергії та поживних речовин. Необхідність вживання круп зумовлена їх наступними властивостями:

  1. Зернові є важливим джерелом вуглеводів, особливо комплексних (повільних). Вони постачають енергію, необхідну для функціонування організму.
    Деякі культури, такі як пшениця, рис, і ячмінь, також є джерелами рослинного білка, яке необхідне для забезпечення організму амінокислотами.
  2. Крупи включають оболонки, ендосперм та зародок, які є джерелами розчинної та нерозчинної клітковини. Це сприяє нормальному функціонуванню травної системи.
  3. Є джерелом вітамінів групи B, заліза, магнію та інших мінералів.
    Деякі види зернових містять антиоксиданти, які допомагають в боротьбі з вільними радикалами та зменшують запалення.
  4. Враховуючи різноманіття зернових продуктів, таких як рис, пшениця, ячмінь, гречка, овес, просо, їх вживання рекомендується в різноманітних формах для забезпечення всіх необхідних поживних речовин.

Рейтинг зернових для здоров’я органів травлення

Розглянемо рейтинг зернових та їх важливість для правильного функціонування шлунково-кишкового тракту людини. Звичайно, всі зернові продукти вважаються корисними для поліпшення травлення, завдяки вмісту клітковини, вітамінів та мінералів. Ось рейтинг зернових, які є найкращими варіантами для поліпшення роботи ШКТ.

  1. Овес є одним з найкращих джерел клітковини. Одна чашка вівсянки на воді містить близько 5 грамів клітковини. Крупа також є хорошим джерелом розчинної клітковини, яка особливо корисна для травлення. Вона утворює гелеподібну масу в кишківнику, яка допомагає повільно просувати їжу по травному тракту. Намагайтеся вживати не пластівці, а цільне або плющене зерно.
  2. Кіноа є ще одним хорошим джерелом клітковини. Одна склянка приготовленої каші містить близько 5-7 грамів клітковини. Є гарним джерелом білка, що допоможе вам відчувати себе ситим і задоволеним. Ця крупа дещо дорожча від тих, що ростуть в нашій місцевості, тому один-два рази на тиждень буде достатньо для отримання максимальної користі.
  3. Бурий рис є відмінним джерелом клітковини та корисних для здоров’я жирів. Порція приготованого бурого рису містить близько 4 грамів клітковини. Він містить антиоксиданти, які захистять ваші клітини від пошкоджень.
  4. Ячмінь також багатий на клітковину і корисні для здоров’я вуглеводів. Він є хорошим джерелом заліза, яке важливо для крові.
  5. Кукурудза є відмінним джерелом клітковини (близько 2 грамів на порцію). Вона багата на вітаміни групи В, які важливі для енергії та здоров’я нервової системи.
  6. Квасоля забезпечує велику кількість клітковини, яка допомагає в роботі кишкового тракту та зменшує ризик виникнення закрепів. Правильно приготовані страви із цих бобів не лише смачні, а й дуже корисні.

Окремо можна придбати в магазині пшеничні висівки – зовнішні шари пшениці, які містять багато клітковини та поживних речовин. Їх додають в коктейлі, м’ясні страви тощо. Цікавим варіантом перекусу можуть бути вже готові цілозернові хлібці.
Вибирайте цілозернові зерна, а не оброблені. Ціла зернинка містить більше клітковини, ніж оброблена. Старайтеся урізноманітнювати ваш раціон, це допоможе вам отримати широкий спектр поживних речовин.
Вживайте зернові й ваш організм вам подякує.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

New Food Summit 2023 — перша подія про їжу майбутнього

Як змінюється та куди рухається глобальний Food-ринок і яке місце на ньому має посісти український продукт? Як створювати...

Розроблено пакування, яке зберігає молоко свіжим до 6 місяців

Карабао — це місцеві водяні буйволи. Вони мають меншу продуктивність, ніж корови, але дають значно жирніше та більш поживне...

“Розумна кухня” рахує калорії, білки, жири та вуглеводи під час приготування їжі

Versaware прагне зробити цей процес у рази простішим і точнішим за допомогою розумної кухонної системи, яка може оцінювати загальну...

Піонер ринку рослинного м’яса випустить стейк, який поверне компанії втрачені мільярди

Новий продукт матиме мінімальний перелік інгредієнтів із високим вмістом білка та низьким рівнем насичених жирів.Генеральний директор компанії Ітан Браун...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Вчені виявили гриби, які знищують токсини у сидрі та варенні

Патулін (C7H6O4) — це шкідливий мікотоксин. Його продукують гриби,...

На орбітальних станціях з’являться біоректори для вирощування лабораторного м’яса

За словами співзасновника та головного операційного директора Micro Meat...

Планктон для офісів. Снеками майбутнього будуть низькокалорійні чіпси з медуз

Команда данських дослідників розробила метод перетворення медуз, які багаті...

Вчені змішали “коктейль” для геймерів: покращує швидкість, точність і зосередженість

Кофеїн є загальним вибором стимулятора для електронних ігор через...

Шеф-кухар Юрій Ковриженко про кулінарну дипломатію: котлету Скоропадського та хот-дог для короля Георга

Розкажіть, будь ласка, що таке кулінарна дипломатія?Це частина культурної...

Вибір редактора
В продовження теми