Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів існує багато інших речовин, що необхідні для підтримання нашого здоров’я. Маються на увазі вітаміни, мікроелементи, мінерали, клітковина тощо.

Користь зернових для людини

Ключову роль в харчуванні людини відіграють зернові. Вони забезпечують значну частку денної енергії та поживних речовин. Необхідність вживання круп зумовлена їх наступними властивостями:

  1. Зернові є важливим джерелом вуглеводів, особливо комплексних (повільних). Вони постачають енергію, необхідну для функціонування організму.
    Деякі культури, такі як пшениця, рис, і ячмінь, також є джерелами рослинного білка, яке необхідне для забезпечення організму амінокислотами.
  2. Крупи включають оболонки, ендосперм та зародок, які є джерелами розчинної та нерозчинної клітковини. Це сприяє нормальному функціонуванню травної системи.
  3. Є джерелом вітамінів групи B, заліза, магнію та інших мінералів.
    Деякі види зернових містять антиоксиданти, які допомагають в боротьбі з вільними радикалами та зменшують запалення.
  4. Враховуючи різноманіття зернових продуктів, таких як рис, пшениця, ячмінь, гречка, овес, просо, їх вживання рекомендується в різноманітних формах для забезпечення всіх необхідних поживних речовин.

Рейтинг зернових для здоров’я органів травлення

Розглянемо рейтинг зернових та їх важливість для правильного функціонування шлунково-кишкового тракту людини. Звичайно, всі зернові продукти вважаються корисними для поліпшення травлення, завдяки вмісту клітковини, вітамінів та мінералів. Ось рейтинг зернових, які є найкращими варіантами для поліпшення роботи ШКТ.

  1. Овес є одним з найкращих джерел клітковини. Одна чашка вівсянки на воді містить близько 5 грамів клітковини. Крупа також є хорошим джерелом розчинної клітковини, яка особливо корисна для травлення. Вона утворює гелеподібну масу в кишківнику, яка допомагає повільно просувати їжу по травному тракту. Намагайтеся вживати не пластівці, а цільне або плющене зерно.
  2. Кіноа є ще одним хорошим джерелом клітковини. Одна склянка приготовленої каші містить близько 5-7 грамів клітковини. Є гарним джерелом білка, що допоможе вам відчувати себе ситим і задоволеним. Ця крупа дещо дорожча від тих, що ростуть в нашій місцевості, тому один-два рази на тиждень буде достатньо для отримання максимальної користі.
  3. Бурий рис є відмінним джерелом клітковини та корисних для здоров’я жирів. Порція приготованого бурого рису містить близько 4 грамів клітковини. Він містить антиоксиданти, які захистять ваші клітини від пошкоджень.
  4. Ячмінь також багатий на клітковину і корисні для здоров’я вуглеводів. Він є хорошим джерелом заліза, яке важливо для крові.
  5. Кукурудза є відмінним джерелом клітковини (близько 2 грамів на порцію). Вона багата на вітаміни групи В, які важливі для енергії та здоров’я нервової системи.
  6. Квасоля забезпечує велику кількість клітковини, яка допомагає в роботі кишкового тракту та зменшує ризик виникнення закрепів. Правильно приготовані страви із цих бобів не лише смачні, а й дуже корисні.

Окремо можна придбати в магазині пшеничні висівки – зовнішні шари пшениці, які містять багато клітковини та поживних речовин. Їх додають в коктейлі, м’ясні страви тощо. Цікавим варіантом перекусу можуть бути вже готові цілозернові хлібці.
Вибирайте цілозернові зерна, а не оброблені. Ціла зернинка містить більше клітковини, ніж оброблена. Старайтеся урізноманітнювати ваш раціон, це допоможе вам отримати широкий спектр поживних речовин.
Вживайте зернові й ваш організм вам подякує.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Після вуличної шаурми «король курятини» йде у віртуальні ресторани

Для цього МХП інвестував у Food tech cтартап Foodz Ukraine, придбавши близько 20% компанії. Контроль за Foodz залишився у...

New Food Summit 2023 — перша подія про їжу майбутнього

Як змінюється та куди рухається глобальний Food-ринок і яке місце на ньому має посісти український продукт? Як створювати...

Новозеландці створили безалкогольні джин, віскі та ром — не дають сп’яніти, але настрій піднімають

У компанії стверджують, що їхній безалкогольний джин, ром і віскі викликають у споживачів відчуття, як після вживання алкогольних напоїв,...

У Нідерландах вирощуватимуть чорну ікру в лабораторії, щоб врятувати білугу від вимирання

Вчені з Wageningen University & Research (WUR) та голландського стартапу Geneus Biotech щойно створили нове науково-дослідницьке партнерство для розробки...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Інгредієнт борщу допомагає спортсменам та полегшує перебіг хвороби легень

Про це свідчить 12-тижневе дослідження, проведене в Королівській лікарні...

Молочага — з гриба-паразита створили новий вид рослинного молока, яке захищає від стресу

Черговим фісташковим чи ячмінним «молоком» уже нікого не здивуєш,...

Новинка для напоїв: підсолоджувач з африканських ягід готовий вийти на ринок

Компанія Roquette, яка виробляє рослинні інгредієнти, та її німецький...

Glovo купує у Delivery Hero відразу три бренди в шести країнах

Вказані придбання обійдуться компанії в $208 млн. Угода є...

Стародавня цвіль перетворює відходи на страви, гідні Мішлена

Вони пропонують перетворювати відходи на гастрономічні страви, гідні ресторанів...

Вибір редактора
В продовження теми