Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів існує багато інших речовин, що необхідні для підтримання нашого здоров’я. Маються на увазі вітаміни, мікроелементи, мінерали, клітковина тощо.

Користь зернових для людини

Ключову роль в харчуванні людини відіграють зернові. Вони забезпечують значну частку денної енергії та поживних речовин. Необхідність вживання круп зумовлена їх наступними властивостями:

  1. Зернові є важливим джерелом вуглеводів, особливо комплексних (повільних). Вони постачають енергію, необхідну для функціонування організму.
    Деякі культури, такі як пшениця, рис, і ячмінь, також є джерелами рослинного білка, яке необхідне для забезпечення організму амінокислотами.
  2. Крупи включають оболонки, ендосперм та зародок, які є джерелами розчинної та нерозчинної клітковини. Це сприяє нормальному функціонуванню травної системи.
  3. Є джерелом вітамінів групи B, заліза, магнію та інших мінералів.
    Деякі види зернових містять антиоксиданти, які допомагають в боротьбі з вільними радикалами та зменшують запалення.
  4. Враховуючи різноманіття зернових продуктів, таких як рис, пшениця, ячмінь, гречка, овес, просо, їх вживання рекомендується в різноманітних формах для забезпечення всіх необхідних поживних речовин.

Рейтинг зернових для здоров’я органів травлення

Розглянемо рейтинг зернових та їх важливість для правильного функціонування шлунково-кишкового тракту людини. Звичайно, всі зернові продукти вважаються корисними для поліпшення травлення, завдяки вмісту клітковини, вітамінів та мінералів. Ось рейтинг зернових, які є найкращими варіантами для поліпшення роботи ШКТ.

  1. Овес є одним з найкращих джерел клітковини. Одна чашка вівсянки на воді містить близько 5 грамів клітковини. Крупа також є хорошим джерелом розчинної клітковини, яка особливо корисна для травлення. Вона утворює гелеподібну масу в кишківнику, яка допомагає повільно просувати їжу по травному тракту. Намагайтеся вживати не пластівці, а цільне або плющене зерно.
  2. Кіноа є ще одним хорошим джерелом клітковини. Одна склянка приготовленої каші містить близько 5-7 грамів клітковини. Є гарним джерелом білка, що допоможе вам відчувати себе ситим і задоволеним. Ця крупа дещо дорожча від тих, що ростуть в нашій місцевості, тому один-два рази на тиждень буде достатньо для отримання максимальної користі.
  3. Бурий рис є відмінним джерелом клітковини та корисних для здоров’я жирів. Порція приготованого бурого рису містить близько 4 грамів клітковини. Він містить антиоксиданти, які захистять ваші клітини від пошкоджень.
  4. Ячмінь також багатий на клітковину і корисні для здоров’я вуглеводів. Він є хорошим джерелом заліза, яке важливо для крові.
  5. Кукурудза є відмінним джерелом клітковини (близько 2 грамів на порцію). Вона багата на вітаміни групи В, які важливі для енергії та здоров’я нервової системи.
  6. Квасоля забезпечує велику кількість клітковини, яка допомагає в роботі кишкового тракту та зменшує ризик виникнення закрепів. Правильно приготовані страви із цих бобів не лише смачні, а й дуже корисні.

Окремо можна придбати в магазині пшеничні висівки – зовнішні шари пшениці, які містять багато клітковини та поживних речовин. Їх додають в коктейлі, м’ясні страви тощо. Цікавим варіантом перекусу можуть бути вже готові цілозернові хлібці.
Вибирайте цілозернові зерна, а не оброблені. Ціла зернинка містить більше клітковини, ніж оброблена. Старайтеся урізноманітнювати ваш раціон, це допоможе вам отримати широкий спектр поживних речовин.
Вживайте зернові й ваш організм вам подякує.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Із бузини та брусниці створять порошки для соків з пребіотиками. Їх можна їсти сухими

Asiros створює суміші, які поєднують в собі переваги клінічно перевіреного пребіотику Sunfiber від Taiyo з природними властивостями фруктів різних...

Створили смарт-камеру, яка вирощує вдома гриби та повідомляє про це на e-mail

FirstBuild стала відомою завдяки концепції новітніх побутових приладів. Серед раніше створених — точна варильна поверхня Paragon і льдогенератор Opal,...

Півторастолітня компанія створила інноваційні снеки для тих, хто хоче схуднути

General Mills (створена у 1866 році) називає чотири тенденції сучасної дієти: збільшення кількості білка, зменшення кількості шкідливих вуглеводів, споживання калорій,...

Розумні упаковки: як технології змінюють підхід до зберігання продуктів

Що таке розумна упаковка? Розумна упаковка – це інноваційний тип пакування, що включає елементи технології для покращення якості та безпеки...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Макарони та цукерки із відходів – британський стартап перевинайшов їжу

Засновник стартапу Том Сіммонс провів чотири роки як науковий...

Інноваційний портативный генератор газує воду одним натисканням

Новий спосіб насолодитися газованою водою передбачає можливість зробити її...

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу....

Філіппінський стартап створив холодильник з кокосового лушпиння

Інвестиційний раунд пройшов під керівництвом ADB Ventures та Katapault...

Center42 запрошує виробників продуктів та агропереробників взяти участь в освітньо-менторській програмі UA AgroGlobal Accelerator

Агенція інновацій Center42 пропонує агропереробникам (виробникам готових продуктів) приєднатися...

Вибір редактора
В продовження теми