Каву в біореакторі можна виростити за місяць: смак та запах не відрізняється

Екологічну каву вироблятимуть в будь-якому приміщенні, де можна поставити біореактор. До такого висновку прийшли науковці з Центру технічних досліджень Фінляндії.

Протягом серії досліджень вчені вивчали технологію створення кави без ґрунту та ключові тенденції, що стимулюють інновації у виробництві екологічно чистої кави.

За словами доктора Хейко Рішера, головного наукового співробітника і керівника відділу біотехнології рослин, біотехнологічний підхід є повністю прозорим із набагато менш складним ланцюжком створення вартості.

«Клітини рослини кави розмножуються та вирощуються в стерильних умовах у біореакторі. Потім клітинну біомасу збирають, сушать і обсмажують. Кавовий напій зварений у звичайному режимі і є 100% справжньою кавою, а не замінником», – розповідає він.

Для дослідження вчені використовували комерційні саджанці Coffea arabica як джерело листових експлантів. Для виробництва біомаси клітини кави культивували у хвильовому біореакторі.

Біореактори можуть значно «пришвидшити» виробництво кави, говорять вчені

Традиційно вирощена кава дає один-два врожаї на рік, тоді як нову партію вирощеної в лабораторії кави можна приготувати за місяць завдяки контрольованому процесу та нескінченно поновлюваній природі клітин кавових рослин, що усуває необхідність вирощувати нові рослини з насіння.

Партії кави на основі клітинної культури на запах і смак нагадують звичайну каву.

Нагадаємо, чай та кава майбутнього допомагає мислити та береже від депресії.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Львівська ферма створює із молока буйволів вишуканий сир без лактози

Буйволиний сир з трюфелем виробник радить смакувати з келихом червоного вина, додавати в ризотто, пасту або відрізати шматок до...

Топова стрімерка та коришній керівник Kellogg створили унікальне печиво для геймерів

Дарсі Макен понад 10 років працювала в Kellogg, де обіймала керівні посади. Вона займала позиції президента відділу продажів у...

Марсіанське меню. Українська компанія «варить» космічний борщ та сублімує йогурти

Космічні банани, космічний борщ та навіть омлет. І космос – це не тільки про смак, але й унікальну технологію...

Найбільша в Україні мережа віртуальних ресторанів готова вийти на закордонні ринки

За розрахунками Дениса Кривенка, власника Foodz Ukraine, відкриття однієї професійної кухні з урахуванням усіх стандартів харчової безпеки обходиться від...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Мед, який отримують без бджіл, трансформує всю галузь

Фінансування буде використано для підтримки місії компанії — трансформації...

Стартап Hyundai зібрав $10 млн на завод з виробництва грибної шкіри

Гроші підуть на комерціалізацію штучної шкіри на основі міцелію...

На орбітальних станціях з’являться біоректори для вирощування лабораторного м’яса

За словами співзасновника та головного операційного директора Micro Meat...

“Додали до меню деруни, і вони одразу стали хітом”: як розвивається український стріт-фуд

Формат, який Клопотенко називає стартапом, спрямований на переосмислення та...

Вибір редактора
В продовження теми