Рейтинг суперфруктів: ТОП-7 фруктів з високим вмістом антиоксидантів

У процесі життєдіяльності в людському організмі регулярно виробляються «неповноцінні молекули», відомі як вільні радикали. Їх кількість збільшується під впливом зовнішніх факторів, таких як радіація, забруднена атмосфера, тютюновий дим. Протидіють вільним радикалам біологічні сполуки – антиоксиданти. Що таке вільні радикали, антиоксиданти та в яких продуктах міститься найбільше антиоксидантів — далі в статті.

Вільні радикали й антиоксиданти: який між ними взаємозв’язок

Здорові молекули кожної людини складаються з парної кількості електронів. Вільні радикали – це такі молекули, у складі яких присутня непарна кількість електронів. Щоб компенсувати нестачу, вони зі здорової молекули забирають собі до пари один електрон й, таким чином, перетворюються на нову здорову молекулу. Своєю чергою та, в якої забрали електрон, стає новим вільним радикалом та по тому самому принципу шукає електрон для відновлення свого складу.
Так утворюється ланцюгова реакція. Однак, ці процеси шкодять клітинному ДНК та призводять до загибелі клітин.

Велика кількість радикалів загрожує:

  • пришвидшенням процесу старіння;
  • спричиненням виникнення серцево-судинних захворювань;
  • хворобами печінки, кісток, суглобів, щитоподібної залози.

Але вільні радикали виконують також важливі завдання: імунні клітини їх використовують у боротьбі з інфекціями.

Антиоксидант – це здорова молекула, яка віддає радикалу свій електрон, перетворює його на здорову молекулу й припиняє ланцюгову реакцію подальших трансформацій. Організм має власний антиоксидантний захист, але його слід підтримувати на оптимальному рівні. Для цього необхідно споживати продукти, особливо рослинного походження, багаті на антиоксиданти.

Ягоди та фрукти: джерела антиоксидантів

Ягоди та фрукти – це не просто ласощі, це функціональна їжа, регулярне споживання якої здатне запобігти розвитку певних захворювань, зміцнити імунітет. Визнано, що недостатнє споживання ягід та фруктів прискорює передчасне старіння.
Найбільша концентрація антиоксидантів міститься у наступних продуктах.

  1. Полуниця — одна з найперших ягід, що з’являється уже наприкінці весни. Вітаміни та бета-каротини, що присутні у плодах, запобігають різним хворобам, покращують стан шкіри, знижують рівень холестерину. Ягоду вважають борцем зі старістю.
  2. Черешня — багата на вітаміни А, В1, В2, Е, РР, яблучну кислоту, залізо, кальцій, магній, пектини. Вона зміцнює серцеві м’язи, нормалізує пульс.
  3. Сливи — блокують окислення холестерину та знешкоджують вільних радикалів, регулюють роботу серцево-судинної системи, зводять до мінімуму ризик інсульту та інфаркту, захищають від розвитку онкологічних захворювань.
  4. Журавлина — містить нікотинову кислоту, вітаміни групи B, С, тому вважається найкращим борцем із застудами. Її вживають при циститі та для профілактики виникнення каміння у нирках.
  5. Лохина — джерело антиоксидантів, амінокислот, вітамінів А, С, Е, В, К, Р, РР. Вона знижує рівень холестерину у крові, запобігає атеросклерозу, гіпертонії, стабілізує обмін речовин. Її регулярне споживання покращує зір, нормалізує роботу серця та органів ШКТ.
  6. Чорниця — в її складі присутні поліфеноли, антоціани, які є потужними антиоксидантами. Також вона відновлює рівень колагену в крові, бореться зі зморшками.
  7. Малина — це не тільки протизастудні плоди. Елагенова кислота, що міститься у ягодах, знижує ризик розвитку раку, має антиоксидантну дію, перешкоджає передчасному старінню шкіри. Малина вважається природним антидепресантом через велику кількість міді у своєму складі. Крім того, відрізняється антитоксичною, кровоспинною діями.

При споживанні ягід слід пам’ятати, що більшість з них є алергенами, тому їх варто з обережністю вводити в раціон дітей. Важливо усі плоди їсти без цукру у сирому виді, тоді в організм отримає максимум вітамінів.

Звичайно, усі ці ягоди не є ліками. Проте здоров’я буде псуватися, якщо їх не вистачатиме раціоні. Тож у сезон дозрівання потрібно споживати якомога більше.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Компанія, яка вирощуватиме м’ясо качок у космосі, отримала $13 млн гранту

Отримувачами грантів стали стартапи Umami United і IntegriCulture Umami United виробляє яєчні продукти рослинного походження, використовуючи борошно конжаку, гірчак і...

Зона комфорту з Amazon. Рітейлер відкрив перший в Європі безконтактний супермаркет

Можливість скупитися продуктами з використанням інноваційних технологій отримали британці. Безконтактна точка продажу розмістилася у торговому центрі Ealing Broadway у...

Wine Wall — автономний кіоск для продажу вина з роботом-сомел’є

Ідея проекту в тому, щоб запропонувати магазинам та ресторанам автономне рішення для продажу алкоголю.Рішення пропонується в трьох різних розмірах...

Мільйон літрів молока без корів — німці будують гігантський завод

Головна мета проєкту — зробити культивоване молоко доступним за ціною, порівнянною з традиційним, що допоможе зменшити екологічний слід молочної...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

У пиво та шоти доливають кленовий сік: допомагає відновитися після спорту

Якщо у 2021 році обсяг ринку кленового соку становив...

Веганське в’ялене м’ясо для собак — американський виробник енергетиків створив новий продукт

Clif Bar & Company, американський виробник енергетичних закусок та...

Через два роки перевірити якість їжі можна буде смартфоном

Вчені з Інституту електронних наносистем ім. Фраунгофера (ENAS) працюють...

Пляжний бургер та крабовий пиріг: канадські гіганти створюють м’ясо з цукрових водоростей

Наразі триває етап науково-дослідної роботи у рамках партнерства та...

Тонни лабораторного м’яса щороку — один з піонерів ринку завершив будівництво заводу

Новий виробничий комплекс, що розташовується в Емервіллі, штат Каліфорнія,...

Вибір редактора
В продовження теми