Кавові шкірки зупинять старіння — нова розробка вчених

Проект InnCoCells, що фінансується Європейським Союзом, перетворює залишки рослин та кавові відходи на інгредієнти для екологічної косметики.

«Ми вирощуємо рослинні клітини та їх частини в біореакторах», — ділиться Хейко Рішер, керівник відділу біотехнології рослин у VTT, фінському дослідницькому центрі. Інші їх партнери вирощують цілісні рослини в аеропонних теплицях або в полях.

Інноваційні інгредієнти для косметики створюють із таких рослин як базилік та імбир

За словами вченого, їх проєкт знаходиться на стадії біорозвідки. Вони переглядають широкий спект рослин і зосереджуються на найбільш переспективних. Команда має на меті розробити до 10 інгредієнтів, щоб вивести їх на ринок протягом наступних трьох років.

Основна увага приділяється біологічно активним сполукам у косметиці, тобто інгредієнтам, які, наприклад, запобігають старінню шкіри. 

Рішер проводить паралель з їжею. На упаковці кожного продукту повно інформації про її поживні властивості. Те саме має бути з косметикою – засоби повинні робити те, що обіцяють. 

Ще один схожий проєкт, що фінансується ЄС, – Prolific. Його команда знайшла спосіб застосування кавових сріблястих шкірок, витягнувши з них корисні поліфеноли. Prolific перетворює їх на засоби для шкіри з антивіковим ефектом. 

Зазвичай поліфеноли вже отримують із рослин. Але сполука витягується за допомогою хімічної процедури, що продукує відходи, які потрібно ретельно утилізувати. 

Натомість Prolific застосовує екологічно чистий метод, що називається субкритичною водною екстракцією. По суті, технологи використовують лише воду під дуже високим тиском для вилучення поліфенолів із сріблястої шкірки кави.

команді проєкту вдалося отримати корисні сполуки і з інших відходів агровиробництва – грибів та бобових

Із них створили прототипи кремів для обличчя, зубну пасту та навіть баночки рослинних волокон.

Нагадаємо, раніше стартап зібрав $10 млн на завод з виробництва грибної шкіри.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

Рис із цинком та боби з залізом — удосконалені продукти допоможуть вижити людству

«Дефіцит цинку є серйозною проблемою для здоров’я в усьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Основним наслідком є уповільнений...

Битва титанів: Nestlé запускає рослинне молоко та готується до протистояння з головним конкурентом

Замінник рослинного молока під брендом Wunda для початку з’явиться у Франції, Нідерландах та Португалії, а потім вийде на інші...

Маркування харчових продуктів — що це таке, і чому це важливо?

У нещодавніх змінах в постановах цього документу було зазначено, що різні маркування харчових продуктів мають бути сфокусовані на забезпеченні...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Відхідна молитва: Fancypants Baking запустила лінійку печива з відходів

Печиво випускається у трьох смаках: окара з шоколадною стружкою,...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до...

Тістечка з чайних відходів знижують ризик ожиріння. Дослідження

Чай та кава відомі як джерела антиоксидантів, нерозчинної клітковини,...

Лабораторне м’ясо стане пріоритетом у продовольчій системі США — уряд виділяє $1 млрд

Заява Aleph Farms з’явилася відразу після того, як адміністрація...

В Європі чекають на початок продажів їжі з комах. Буде своє маркування

Стелла Кіріакідес, європейський комісар з охорони здоров’я та безпеки...

Вибір редактора
В продовження теми