12 пісних страв на Різдво: як урізноманітнити святкове меню

Різдво вже не за горами, а це значить, що пора подумати про те, що буде на вашому святковому столі. Ми підготували для вас підбірку з 12 пісних страв, які додадуть різноманіття будь-якому застіллю. В нашому списку є як традиційна їжа, так і доволі екзотичні пропозиції.

Кутя

Найголовніша страва Різдва – кутя. Це те, що несе в собі дух цього свята! Окрім того, кутя готується з інгредієнтів, які фактично є синонімами здоров’я і гарного самопочуття – мед, горіхи, сухофрукти, а також мак, це продукт який зміцнює імунітет і завдяки вмісту калію знижує артеріальний тиск та запобігає утворенню тромбів.

Узвар

Ще один обов’язковий атрибут Різдва – солодкий узвар. Це не лише смачно та корисно, а й корелюється з трендом сучасного харчування, а саме з безвідходною кулінарією. Так, сухі яблука та груші після того, як узвар був випитий, можна з’їсти. Те саме стосується і родзинок.

Пісний борщ

Можна приготувати пісний борщ з вушками із тіста – запропонована страва дуже розповсюджена на Галичині. Самі вушка – це щось на зразок равіолі, вони мають начинку з цибулі та грибів. Як альтернатива – пісний борщ з квасолею, який можна їсти навіть холодним. Квасоля є джерелом магнію та вітаміну B1, вона знижує рівень холестерину та приводить цукор в крові в норму.

Вареники з капустою

Домашні вареники з капустою – дуже популярна страва. Та ще й корисна! Якщо це не напівфабрикати, а саме зліплені вручну вареники і приготовані на пару, то можемо говорити про них, як про страву багату калієм, фосфором, залізом та цінним білком.

Пісні голубці

Конкуренти попередньої страви – пісні різдвяні голубці з капустою та пшоном. Страва, яка обійдеться вам дуже недорого, адже вона максимально проста. Вам потрібна лише капуста, пшоно, цибуля, морква та спеції за смаком. Також ви можете додати до начинки печериці або інші гриби.

Грибна підлива

Те, що потрібно для голубців та вареників! Ви можете зробити підливу на основі сушених або свіжих грибів – обидва варіанти підходять. Та головне – споживати дозовано, це все ж додаток, а не основна страва.

Фарширований короп

Риба – не дуже звична їжа на Святвечір, але чому б не урізноманітнити стіл фаршированим коропом. Ви, звичайно, можете його просто запекти – це теж смачно – але набагато краще буде нафарширувати його овочами та грибами. Ця страва надзвичайно популярна у наших сусідів, а саме в Польщі та Словаччині.

Салат “Шуба” з оселедцем

На Різдво можна приготувати такий знайомий нам салат “Шуба” з оселедцем, але з додаванням пісного майонезу та без яєць. Буряк, морква, картопля, власне оселедець – це прості, але корисні інгредієнти, і з приготуванням цього салату впорається будь-яка господиня.

Заливна риба

Це може бути річкова риба, наприклад щука, судак або осетр. Головне – це відварити рибу на пару. Риба завжди корисна у будь-якому вигляді, а приготована на пару – тим паче. Користь є і в желе: готується воно на основі речовин, які входять до складу кісток, хрящів і м’яса, тому воно містить багато колагену, корисного для суглобів.

Яблука з капустою

Саме так – яблука, фаршировані тушкованою капустою. Зазвичай ще використовують і шинку, але страва має бути пісною, тому додаємо лише капусту. Це виглядає доволі незвично, та ми вас запевняємо – це справжня святкова їжа!

Горохові котлети

Або січеники. Горох – це білки і клітковина. А ще – протеїни. Горох радять вживати для нормалізації процесів травлення. Якщо ви спортсмен або вегетаріанець, то горох має бути обов’язково у вашому раціоні, а на Різдво можна побалувати себе ще й котлетами, панірованими в сухарях.

Калач

Завершуємо нашу підбірку ще одним символом Святвечора – калачем з маком та родзинками. Він символізує добробут, мир та спокій, і має бути обов’язково на вашому столі.

Хай кожна страва буде смачною та корисною! Добробуту вам, миру та щастя! З Різдвом Христовим!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Принц Чарльз проти «збочених» субсидій у тваринництво та покладає надії на альтернативне м’ясо

«Я завжди відчував, що ми надмірно експлуатуємо та завдаємо шкоди природі, не розуміючи, наскільки ми залежимо від усього, що...

На рисовому лушпинні та кавових відходах: китайці вирощують живі меблі із грибів

Ідея проєкту полягає в тому, щоб надати нове життя відходам та переосмислити підхід до виробництва предметів повсякденного вжитку, надаючи...

Засновник ChatGPT інвестує у виробництво лабораторного бекону з молекули РНК

Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман,...

FozzyGroup створює «магазин майбутнього»: продажами керуватиме штучний інтелект

Штучний інтелект розпізнає об’єкти, керує категоріями й товарними залишками, прогнозує та коригує цінники, забезпечує самообслуговування на касах.Для роботи FozzyGroup...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

AgriFood Innovation Camp: стартував набір на навчально-менторську програму для агріфуд стартапів

Українські агропродовольчі компанії можуть взяти участь у тримісячному онлайн-буткемпі,...

Nestle випустила пляшки для води, які містять на 40% менше пластику

Компанія заявила, що її нові пляшки для природної мінеральної...

Овочі, що ростуть в магазині. До 2025 року гідропоніка стане хітом продажів

Джулія відкриває програму для планування меню і вносить стартові...

Німці друкують молоко у вигляді аркушів А4. Щоб випити, треба додати води

Продукт має вигляд квадратних аркушів карамельного відтінку. Вони мають...

Бренд холодного чаю створив розслабляючий напій з канабісом

Лінійка чаїв з канабісом дебютувала у Канаді наприкінці 2022...

Вибір редактора
В продовження теми