12 пісних страв на Різдво: як урізноманітнити святкове меню

Різдво вже не за горами, а це значить, що пора подумати про те, що буде на вашому святковому столі. Ми підготували для вас підбірку з 12 пісних страв, які додадуть різноманіття будь-якому застіллю. В нашому списку є як традиційна їжа, так і доволі екзотичні пропозиції.

Кутя

Найголовніша страва Різдва – кутя. Це те, що несе в собі дух цього свята! Окрім того, кутя готується з інгредієнтів, які фактично є синонімами здоров’я і гарного самопочуття – мед, горіхи, сухофрукти, а також мак, це продукт який зміцнює імунітет і завдяки вмісту калію знижує артеріальний тиск та запобігає утворенню тромбів.

Узвар

Ще один обов’язковий атрибут Різдва – солодкий узвар. Це не лише смачно та корисно, а й корелюється з трендом сучасного харчування, а саме з безвідходною кулінарією. Так, сухі яблука та груші після того, як узвар був випитий, можна з’їсти. Те саме стосується і родзинок.

Пісний борщ

Можна приготувати пісний борщ з вушками із тіста – запропонована страва дуже розповсюджена на Галичині. Самі вушка – це щось на зразок равіолі, вони мають начинку з цибулі та грибів. Як альтернатива – пісний борщ з квасолею, який можна їсти навіть холодним. Квасоля є джерелом магнію та вітаміну B1, вона знижує рівень холестерину та приводить цукор в крові в норму.

Вареники з капустою

Домашні вареники з капустою – дуже популярна страва. Та ще й корисна! Якщо це не напівфабрикати, а саме зліплені вручну вареники і приготовані на пару, то можемо говорити про них, як про страву багату калієм, фосфором, залізом та цінним білком.

Пісні голубці

Конкуренти попередньої страви – пісні різдвяні голубці з капустою та пшоном. Страва, яка обійдеться вам дуже недорого, адже вона максимально проста. Вам потрібна лише капуста, пшоно, цибуля, морква та спеції за смаком. Також ви можете додати до начинки печериці або інші гриби.

Грибна підлива

Те, що потрібно для голубців та вареників! Ви можете зробити підливу на основі сушених або свіжих грибів – обидва варіанти підходять. Та головне – споживати дозовано, це все ж додаток, а не основна страва.

Фарширований короп

Риба – не дуже звична їжа на Святвечір, але чому б не урізноманітнити стіл фаршированим коропом. Ви, звичайно, можете його просто запекти – це теж смачно – але набагато краще буде нафарширувати його овочами та грибами. Ця страва надзвичайно популярна у наших сусідів, а саме в Польщі та Словаччині.

Салат “Шуба” з оселедцем

На Різдво можна приготувати такий знайомий нам салат “Шуба” з оселедцем, але з додаванням пісного майонезу та без яєць. Буряк, морква, картопля, власне оселедець – це прості, але корисні інгредієнти, і з приготуванням цього салату впорається будь-яка господиня.

Заливна риба

Це може бути річкова риба, наприклад щука, судак або осетр. Головне – це відварити рибу на пару. Риба завжди корисна у будь-якому вигляді, а приготована на пару – тим паче. Користь є і в желе: готується воно на основі речовин, які входять до складу кісток, хрящів і м’яса, тому воно містить багато колагену, корисного для суглобів.

Яблука з капустою

Саме так – яблука, фаршировані тушкованою капустою. Зазвичай ще використовують і шинку, але страва має бути пісною, тому додаємо лише капусту. Це виглядає доволі незвично, та ми вас запевняємо – це справжня святкова їжа!

Горохові котлети

Або січеники. Горох – це білки і клітковина. А ще – протеїни. Горох радять вживати для нормалізації процесів травлення. Якщо ви спортсмен або вегетаріанець, то горох має бути обов’язково у вашому раціоні, а на Різдво можна побалувати себе ще й котлетами, панірованими в сухарях.

Калач

Завершуємо нашу підбірку ще одним символом Святвечора – калачем з маком та родзинками. Він символізує добробут, мир та спокій, і має бути обов’язково на вашому столі.

Хай кожна страва буде смачною та корисною! Добробуту вам, миру та щастя! З Різдвом Христовим!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Світовий лідер з офісом в Україні запустив рослинне молоко з високим вмістом протеїну

Бренд дебютував із лінійкою несолодких напоїв рослинного походження з високим вмістом білка, що включає шість артикулів: вівсяні, мигдальні напої...

Стартап отримав 3 млн євро на створення грудного молока з клітин молочних залоз

Спочатку Nūmi планує подати заявку на дозвіл регулювальних органів у США, а потім у Європі та Азії.Компанія виробляє культивоване...

Лабораторна фуа-гра готується до виходу відразу на п’ять великих ринків світу

Традиційна фуа-гра є частиною культурної спадщини Франції, але її спірний метод виробництва — примусове годування качок для збільшення жирових...

Українська компанія створює для військових інноваційну «польову» дріп-каву

Дріп-кава — це порція меленої кави в пакетику, яку легко зварити у будь-якому місці за допомогою склянки окропу. В...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Amazon створює розумний холодильник, який перевіряє придатність їжі і поповнює запаси

Ініціативу під назвою Project Pulse очолює відділ фізичного магазину...

На Kickstarter шукають інвестиції на суперфуд з меду та амаранту. В Україні такий уже їдять

Кампанія по збору коштів завершується через 35 днів, і...

Компанії-гіганти стимулюють революцію рослинного м’яса: за три роки ринок подвоїться

Згідно зі свіжим звіту ProVeg International, явним лідером у...

Грибні омари, равіолі та бекон: стартап запозичив ідею з японською кухні

Замовлення продукту доступне на сайті компанії, і, за словами...

Гігант кондитерського ринку додасть газу до своїх інноваційних цукерок

Жувальні цукерки Starburst знають на ринку понад 60 років....

Вибір редактора
В продовження теми