На відходах деревини вчені виростили їжу австралійських аборигенів

Використовуючи процес, який довгий час був невідомий науці, команда вчених змогла культивувати корабельних черв’яків, також відомих як «голі молюски».

До комерційного виробництва цього альтернативного джерела білку ще далеко, але механізм виробництва перевірено.

«Пошук альтернативних варіантів морепродуктів є важливим. Дикі рибні запаси виловлюються до критичної межі, а розширення аквакультури протягом останніх 40 років не можна назвати стійким», – говорить перший автор дослідження д-р Девід Віллер, науковий співробітник відділу зоології Кембриджського університету Хенслоу.

Натомість особливо захоплюючою ідеєю він зі своїми колегами бачить можливість навчитися вирощувати корабельних черв’яків. 

Ці морські молюски є найшвидше зростаючими двостулковими молюсками. Вони можуть досягати 30 см у довжину за шість місяців, зариваючись у відходи деревини та нарощуючи поживний білок.

Команда вчених також виявила, що корабельні черв’яки багаті вітаміном B12 — більше, ніж інші види молюсків, і вдвічі більше, ніж навіть сині мідії.

«Вони можуть бути однією з найдавніших форм аквакультури. Ми вважаємо, що австралійські аборигени вирощували голих молюсків протягом багатьох років. Вони вважаються делікатесом у багатьох місцях по всьому світу», – додав старший автор дослідження д-р Рубен Шипвей зі Школи біологічних і морських наук Університету Плімута.

Диких корабельних черв’яків на Філіппінах їдять сирими або смаженими 

Дослідники вважають, що така їжа може бути популярною заміною білій рибі в оброблених харчових продуктах, як то рибні палички, котлети, наггетси.

Нагадаємо, раніше морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ізраїльський стартап виготовлятиме з рожкового дерева надпоживний замінник шоколаду

Очікується, що плід рожкового дерева вийде на ринок позиціонуючись як «здорова заміна шоколаду» Рожкове дерево, має значну стійкість до посухи,...

Алекс Коваленко

Український підприємець-новатор у сфері foodtech. Ідеолог та драйвер створення екосистеми VOLIA, співзасновник компанії з управління індустріальними та технопарками Uparks,...

Німецький стартап, названий в честь американського відлюдника, створює м’ясо з лісових грибів

Стартап, заснований у 2019 році, створює мінімально оброблені високобілкові альтернативи курятині та бекону, використовуючи рідкісний деревний гриб, котрий традиційно...

Чому ми всі маємо їсти білок, і де його шукати тим, хто не їсть тварин

Білок, він же протеїн, має бути в раціоні всіх, в тому числі літніх людей, коли м’язова маса зменшується, і...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Створювати м’ясо «з повітря» в 10 разів ефективніше, ніж вирощувати сою

За основу дослідження взяли техніку, подібно до тієї, що...

Норвезькі біотехнологи робитимуть інноваційні продукти з перемеленого криля

Завод, котрий збудують в гірськолижному комплексі Нерінгспарк, поблизу Осло...

Модні бренди шитимуть речі зі справжньої шкіри, яку вперше виростили в лабораторії

Цей матеріал було створено з використанням нової біореакторної системи,...

Перша інновація за 75 років кришка для банок, яка відкривається одним пальцем

Незначним натисканням кнопки в центрі кришки з контейнера вивільняється...

Британці створили пюре із баобаба, яке замінює пребіотики і може стати дитячим харчуванням

Пюре містить більший вміст харчових волокон, ніж інші існуючі...

Вибір редактора
В продовження теми