До комерційного виробництва цього альтернативного джерела білку ще далеко, але механізм виробництва перевірено.
«Пошук альтернативних варіантів морепродуктів є важливим. Дикі рибні запаси виловлюються до критичної межі, а розширення аквакультури протягом останніх 40 років не можна назвати стійким», – говорить перший автор дослідження д-р Девід Віллер, науковий співробітник відділу зоології Кембриджського університету Хенслоу.
Натомість особливо захоплюючою ідеєю він зі своїми колегами бачить можливість навчитися вирощувати корабельних черв’яків.
Ці морські молюски є найшвидше зростаючими двостулковими молюсками. Вони можуть досягати 30 см у довжину за шість місяців, зариваючись у відходи деревини та нарощуючи поживний білок.
Команда вчених також виявила, що корабельні черв’яки багаті вітаміном B12 — більше, ніж інші види молюсків, і вдвічі більше, ніж навіть сині мідії.
«Вони можуть бути однією з найдавніших форм аквакультури. Ми вважаємо, що австралійські аборигени вирощували голих молюсків протягом багатьох років. Вони вважаються делікатесом у багатьох місцях по всьому світу», – додав старший автор дослідження д-р Рубен Шипвей зі Школи біологічних і морських наук Університету Плімута.
Диких корабельних черв’яків на Філіппінах їдять сирими або смаженими
Дослідники вважають, що така їжа може бути популярною заміною білій рибі в оброблених харчових продуктах, як то рибні палички, котлети, наггетси.
Нагадаємо, раніше морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин.