На відходах деревини вчені виростили їжу австралійських аборигенів

Використовуючи процес, який довгий час був невідомий науці, команда вчених змогла культивувати корабельних черв’яків, також відомих як «голі молюски».

До комерційного виробництва цього альтернативного джерела білку ще далеко, але механізм виробництва перевірено.

«Пошук альтернативних варіантів морепродуктів є важливим. Дикі рибні запаси виловлюються до критичної межі, а розширення аквакультури протягом останніх 40 років не можна назвати стійким», – говорить перший автор дослідження д-р Девід Віллер, науковий співробітник відділу зоології Кембриджського університету Хенслоу.

Натомість особливо захоплюючою ідеєю він зі своїми колегами бачить можливість навчитися вирощувати корабельних черв’яків. 

Ці морські молюски є найшвидше зростаючими двостулковими молюсками. Вони можуть досягати 30 см у довжину за шість місяців, зариваючись у відходи деревини та нарощуючи поживний білок.

Команда вчених також виявила, що корабельні черв’яки багаті вітаміном B12 — більше, ніж інші види молюсків, і вдвічі більше, ніж навіть сині мідії.

«Вони можуть бути однією з найдавніших форм аквакультури. Ми вважаємо, що австралійські аборигени вирощували голих молюсків протягом багатьох років. Вони вважаються делікатесом у багатьох місцях по всьому світу», – додав старший автор дослідження д-р Рубен Шипвей зі Школи біологічних і морських наук Університету Плімута.

Диких корабельних черв’яків на Філіппінах їдять сирими або смаженими 

Дослідники вважають, що така їжа може бути популярною заміною білій рибі в оброблених харчових продуктах, як то рибні палички, котлети, наггетси.

Нагадаємо, раніше морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британці створили рослине молоко третього покоління

Йоркширський бренд Mighty Drinks, найбільш відомий своїм веганським гороховим молоком, залучив $10 млн інвестицій та відразу оголосив про запуск...

Компанія «АВК» вивела на ринок власну розробку рослинного м’яса

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Володимир Авраменко, засновник компанії. «В одній котлеті — 21 грамів збалансованого...

Їжа для усіх. Алергік створив снеки, які не містять жодного алергену

Замість цього лінійка харчових батончиків Blake’s Seed Based має у складі насіння, нут, листкову лободу та хрусткий рис. Ароматизаторами...

Wine Wall — автономний кіоск для продажу вина з роботом-сомел’є

Ідея проекту в тому, щоб запропонувати магазинам та ресторанам автономне рішення для продажу алкоголю.Рішення пропонується в трьох різних розмірах...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

В Україні вперше випустили мікрофільтроване молоко. Смакує як парне

Мікрофільтрація — це інноваційний ефективний метод очистки молока, який...

Компанія Nestlé запускає виробництво рослинного м’яса в Китаї

Харчовий гігант Nestlé намагається не відстати від трендів в...

Симнель, кулуракія і мяммі — традиційні великодні страви з усього світу

Воно асоціюється зі світлим святом відродження, прощення, миру. Саме...

Триатлоніст створив інноваційне пиво для відновлення м’язів після фітнесу

Такий напій розробив стартап Goxoa. Після досліджень компанія зварила...

Вибір редактора
В продовження теми