На відходах деревини вчені виростили їжу австралійських аборигенів

Використовуючи процес, який довгий час був невідомий науці, команда вчених змогла культивувати корабельних черв’яків, також відомих як «голі молюски».

До комерційного виробництва цього альтернативного джерела білку ще далеко, але механізм виробництва перевірено.

«Пошук альтернативних варіантів морепродуктів є важливим. Дикі рибні запаси виловлюються до критичної межі, а розширення аквакультури протягом останніх 40 років не можна назвати стійким», – говорить перший автор дослідження д-р Девід Віллер, науковий співробітник відділу зоології Кембриджського університету Хенслоу.

Натомість особливо захоплюючою ідеєю він зі своїми колегами бачить можливість навчитися вирощувати корабельних черв’яків. 

Ці морські молюски є найшвидше зростаючими двостулковими молюсками. Вони можуть досягати 30 см у довжину за шість місяців, зариваючись у відходи деревини та нарощуючи поживний білок.

Команда вчених також виявила, що корабельні черв’яки багаті вітаміном B12 — більше, ніж інші види молюсків, і вдвічі більше, ніж навіть сині мідії.

«Вони можуть бути однією з найдавніших форм аквакультури. Ми вважаємо, що австралійські аборигени вирощували голих молюсків протягом багатьох років. Вони вважаються делікатесом у багатьох місцях по всьому світу», – додав старший автор дослідження д-р Рубен Шипвей зі Школи біологічних і морських наук Університету Плімута.

Диких корабельних черв’яків на Філіппінах їдять сирими або смаженими 

Дослідники вважають, що така їжа може бути популярною заміною білій рибі в оброблених харчових продуктах, як то рибні палички, котлети, наггетси.

Нагадаємо, раніше морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британці з найпопулярнішої каші українців зробили чай

Гречка є безглютеновим продуктом, який містить низку важливих поживних речовин, включаючи білок та особливо клітковину, що є її основним...

Немолочні ріки. Огляд ринку рослинного молока від NEWFOOD.UA

 Динаміка ринку  Український ринок напоїв на рослинній основі, які за кольором, консистенцією та складом схожі на натуральне молоко, рухається останнім...

Початок тунця. Рослинний тунець з’явиться на ринку з наступного року

Тунець буде продаватися через канали продовольчого обслуговування з початку 2022 р. Якщо цей запуск буде вдалим, Finless Foods розшириться...

Сумчани варять для ЗСУ сири у благородній плісняві та загортають у екологічну упаковку

“Ми знайшли однодумців, які дають сировину. Це молоко екстра-ґатунку, що раніше поставляли для виробництва дитячого харчування”, – йдеться у...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Одна з найбільших молочних компаній створила йогурти з «карпатською фішкою»

Лінійка включає йогурти зі смаками: «малиннич (малина)-гранат», «афини (чорниця)-чорна...

Ізраїльський стартап масштабує виробництво преміальної риби із пробірки

Компанія стверджує, що її культивований блакитний тунець вироблений відповідно...

Мініатюрні букети: у Польщі створили унікальний формат чаю

Унікальний чай компанія презентувала на виставці Biofach, найбільшій виставці...

Німці створили із картоплі низькокалорійний попкорн для собак

Цей снек вперше з’явився в адвент-календарі компанії у 2023...

Перша у світі культивована риба сьогодні стала доступною для дегустації

Рибні тефтелі виготовлені шляхом поєднання культивованих морепродуктів Umami з...

Вибір редактора
В продовження теми