Інвестор Volia Agri-Food Park назвав точки зростання українського ринку їжі – взаємодія, інновації та нові продукти

Як втілити мрію? Для цього треба перетворити мрію на мету, вважає Борис Шестопалов, засновник та інвестор Volia Agri-Food Park, співвласник та генеральний директор групи компаній HD-group, співвласник GFS Group.

0
1320

Сьогодні під час New Food Summit 2023 він поділився власним рецептом перетворення української аграрної та харчової промисловості у потужну foodtech індустрію. newfood.ua наводить ключові тези із виступу.

Український бізнес перебуває у складних обставинах: величезні збитки, порушені логістичні коридори, у зв’язку з чим продовжують руйнуватися ланцюги постачання та зазнають збитків як національні виробники, так і традиційні покупці на зовнішніх ринках.

Але саме зараз ми маємо всі можливості перетворитися на глобальний агрохаб та процесинговий центр з виробництва новітніх, якісних високомаржинальних та конкурентних продуктів. 

Ключові точки зростання українського foodtech — це інновації в агротехнологіях, створення нових продуктів, експорт, глобалізація, цифрові технології в харчовому виробництві.

Існують приклади країн, які мали набагато гірші стартові умови та менші фізичні території, але змогли збудувати потужну кластерну економіку.

Данія. Менша за Україну майже в 14 разів. Зробила ставку на органічну їжу, розвиток фермерських кооперативів та державну політику в розробці та впроваджені виробництва органічної їжі.

Ізраїль. Вдвічі менший навіть за Данію. Сконцентрувався на foodtech, щоб нівелювати природні обмеження: невелика площа країни, посушливий клімат, нестача води. Зараз agritech та foodtech Ізраїлю – одні з найпотужніших галузей у світі, а на кожні 1400 жителів доводиться 1 стартап.

Нідерланди. Зробили ставку на інновації та розвиток R&D. Університет Вагенінгена – номер один у світі в agrifood, системно забезпечує країну талантами, які генерують нескінченні потоки інновацій та технологічних рішень. Це підтримує великий бізнес, а головне – держава, яка займає проактивну роль.

Що спільного у цих країн? Реальна, а не формальна співпраця всіх гравців системи: держави, бізнесу та системи освіти. Це ціла екосистема, яка взаємодіє разом.

Чи зможуть українські гравці побудувати таку agrifood екосистему, яка забезпечить Україні одне з перших місць на глобальному ринку, залежить від їхньої взаємодії. І частково — від держави, яка має відчути свою роль як ключового гравця у створенні та підтримці екосистеми для сталого зростання foodtech. 

Задачі держави: створення сприятливого регулюючого середовища, фінансова підтримка і стимулювання інновацій. 

Український патріотизм — це уже історія спільного успіху. Наш чекає наступний крок — об’єднуватися задля трансформації української промисловості.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я