Мікроби ферментують із фруктових відходів жир, який замінить пальмову олію

Берлінський біотехнологічний стартап Zayt Bioscience (“zayt” означає “олія”, “нафта”) приступає до виконання перших замовлен на екологічний рослинний жир, який претендує стати заміною пальмової олії.

Стартап використовує технологію точної ферментації, за якої мікроби живляться фруктовими відходами й продукують жир, який можна вживати у їжу.

Прототип інноваційного жиру зумовить «підрив ринку рослинної олії», запевняють у компанії. Зараз Zayt очікує патент власну розробку. 

Компанія збирає фінансування і планує виконати перші замовлення до кінця 2024 року

Команда Zayt Bioscience

Жир Zayt залишається твердим при кімнатній температурі, що є однією з найпопулярніших властивостей пальмової олії. Він може використовуватися як для харчових, так і для косметичних цілей.

Роль крихітних фабрик у продуктуванні жиру виконують мікроби. Це називається прецизійним бродінням

Для нарощення потужної присутності на ринку стартап запартнерився з німецькою технологічною компанією з галузі ферментації Kynda. Остання постачатиме біореактори типу plug-and-lay для виробництва жиру. 

Технологія Kynda, яка раніше застосовувалася для ферментації альтернативного протеїну, дозволить суттєво зменшує капітальні та операційні витрати, говорять у компанії.

Це партнерство взаємовигідне для обох стартапів: Zayt зможе прискорити запуск інноваційних жирів та олій на ринок за відносно невисокими цінами, а Kynda отримає ширше застосування своєї системи plug-and-play.

Нагадаємо, раніше Cargill інвестував у стартап, що вирощує в лабораторії тваринний жир.

Джерела: The Green Queen, Zayt Bioscience

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Sony розробляє телевізор, який стежитиме за тим, чи правильно харчується людина, коли його дивиться

Саме такий може розробити компанія Sony. По крайній мірі, про це свідчить патент №11 081 227, зареєстрований у США.Патент...

В Європі створять велику мережу комашиних ферм на штучному інтелекті

Завдяки фінансуванню компанія створить велику міжнародну мережу комахоферм.Заснована у 2017 році, Nasekomo є біотехнологічною компанією, яка займається розведенням комах....

Ринок веганської риби подвоїться. Її створюють із баклажанів

Оскільки споживачі дедалі більше хвилюються про навколишнє середовище, добробут тварин і власне здоров’я, попит на морепродукти рослинного походження стрімко...

Стартап із Кембриджа створить промислові біореактори для вирощування «лабораторного» м’яса

Генеральний директор стартапу Джек Рейд вважає, що існуючі зараз установки біореакторів для вирощування клітинного м’яса є недостатньо продуктивними.Вони розроблені...

Стартап створив шкіру із відходів виробництва сидру. Із неї шитимуть брендові ранці

Beyond Leather Materials створює шкіру під назвою Leap, використовуючи яблучні відходи від європейського виробництва соку та сидру.  Альтернативна шкіра на...

У супермаркетах з’явилися низькокалорійні стейки, створені мікробами

Стейк, отриманий без участі тварин, продаватимуть у Швейцарії в мережі Coop та в Німеччині в REWE. Ферментований стейк має неповторний...

Може вас зацікавити

З брокколі та чорниці створили перший коктейль, що стабілізує рівень цукру в крові

Це перший у своєму роді напій, розроблений для забезпечення...

Тунець із сочевиці, крабові палички з водоростей — нові тренди foodtech

Багато хто чув про рослинне м'ясо, але настав час...

Вибір редактора
В продовження теми