Два європейські проєкти з’ясували, як вирощувати м’ясо в космосі

Два дослідницькі проєкти у Великій Британії та Німеччині, що реалізуються за підтримки Європейського космічного агентства (ESA), отримали багатонадійні результати щодо можливостей виробництва лабораторного м’яса в космосі.

Команди складаються з німецької компанії Yuri та Reutlingen University, а також британських фірм Kayser Space, Cellular Agriculture і Campden BR.

культивоване м’ясо дасть можливість астронавтам виробляти свіжі та знайомі продукти харчування на місці

Як правило, упаковані матеріали мають термін придатності два роки, що робить їх непридатними для астронавтів, яким потрібна поживна їжа в довгострокових проєктах, пояснює інженер ESA Паоло Корраді. 

«Враховуючи обмеженість ресурсів у космосі, вирощування свіжої їжі на місці буде необхідним для підвищення стійкості та самодостатності місії. Також це забезпечило б психологічну підтримку екіпажу», — каже він.

Британська та німецька команди працювали незалежно один від одного і порівнювали наявні в космосі білкові альтернативи на основі рослин або водоростей з культивованим м’ясом з точки зору поживної цінності. Обидві команди придумали різні методи виробництва та технології біореакторів.

«Після аналізу обидві групи дійшли схожих висновків і припускають, що ідея виробництва культивованого м’яса в космосі не є надуманою і вимагає подальших досліджень», — говорить Корраді.

ESA додатково розробляє технологію, яка покращує біопроцеси та метаболічні ресурси на борту космічних кораблів, що може допомогти в проєкті з культивованого м’яса, додає також Крістель Пайл, інженер із життєзабезпечення ESA та член команди з виробництва культивованого м’яса.

«Ми створюємо наземні прототипи, щоб досліджувати, наприклад, системи замкнутого циклу, які відновлюють поживні речовини та переробляють метаболічні відходи. Це також можна застосувати до виробництва культивованого м’яса, щоб відновити живильне середовище, яке ми даємо клітинам», – говорить він.

Агентство додає, що попереду ще багато роботи, перш ніж астронавти зможуть їсти культивоване м’ясо. «Це те, що все ще перебуває в зародковому стані, тому ми запропонували дорожню карту, яка окреслює кроки, необхідні для розвитку необхідних технологій і заповнення поточних прогалин у знаннях», — зазначили в ESA.

Нагадаємо, раніше для космосу розробили ароматну їжу в інноваційному пакуванні. Також була пропозиція у якості білка для астронавтів використовувати тютюнових шкідників.

Джерела: ESA, The Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Індійський стартап збільшить продажі антистресової кави в 10 разів

Запущений у квітні цього року, бренд JOMO вже реалізував 2 тис. коробок (24 тис. пакетиків) у межах країни протягом...

Кур’єр на батарейці. Доставка роботами та дронами зростатиме на 30% щороку

Обсяг глобального ринку роботів (включаючи дрони та автономні наземні засоби), які працюють на останній милі доставки, до 2027 року...

Без скарг та вихідних: розробник роботів з доставки їжі залучив $17 млн

Роботи Starship Technologies вже здійснили 1 млн доставок у кампуси Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і Бріджуотерского державного університету (Массачусетс).Компанія,...

Штучний інтелект винайшов харчову добавку, яка діє як грудне молоко

Інгредієнти будуть продаватися під торговою маркою Maolactin. Вони є біофункціональними білковими сумішами, подібними до грудного молока.«В обох продуктах поєднання...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Зірка “Титаніка” став співвласником стартапу з вирощування лабораторного м’яса

Цим кроком Ді Капріо визначив дві з найбільш новаторських...

Київська сироварня варить унікальні сири — з хвоєю, рожевою м’якоттю та вугіллям

"Сироман" — не лише сироварня, але й крамниця-кав’ярня, де...

Виробники їжі загортатимуть продукти в упаковку з міцелію та конопель

Запатентований компанією відновлюваний матеріал під назвою MycoComposite виготовляється з...

Чорнила каракатиці та закваска – українці печуть хліб, що ніколи не пліснявіє

Пекарня «Жицень» – це сімейна справа всього життя двох...

Названі світові потужності виробництва їжі із мікробів. Де найбільше?

Згідно з даними останнього звіту Інституту доброї їжі (Good...

Вибір редактора
В продовження теми