ТОП-5 трендів харчування в найближчому майбутньому

Тренди ми задаємо самі, і робимо це вже зараз. І називаємо трендами те, що не досягло промислових масштабів, та прекрасно розуміємо, що саме за цим наше майбутнє. Ми поступово відмовляємося від тваринного м’яса – веганів та вегетаріанців все більше – але і це ще далеко не все. До вашої уваги 5 трендів харчування, які, як показує сьогодення, мають великий потенціал у майбутньому.

Тренд №1: здоровий спосіб життя

Наразі спостерігається зацікавлення здоровим способом життя, і ця тенденція лише зростає. Невіддільна частина ЗСЖ – правильне і корисне харчування. Що сучасна індустрія пропонує нам? Це їжа для спортсменів, низькокалорійні продукти й загалом збільшення частини натуральних інгредієнтів в новинках харчових продуктах. Також ще одна тенденція – збільшення інтересу до пробіотиків та пребіотиків. Пробіотики – це живі мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника. Пребіотики – це неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишківника людини й поліпшують тим самим її здоров’я.

Тренд №2: вегетаріанство і веганство

Це не одне й те ж. Вегетаріанство – це система рослинного харчування, яка дозволяє певні продукти тваринного походження (яйця, молоко, наприклад), але виключає м’ясо, рибу та птицю. Веганство – це вид дієти, прихильники якої не їдять м’ясо тварин і будь-які продукти тваринного походження (молоко, яйця, мед, ікра тощо). Також веганство – це відмова від усього тваринного не лише в їжі, але й, наприклад, в одягу. Відмова від шкіряного взуття, хутряного одягу та ін.
І все це не є спеціальною дієтою, це досить самостійний напрямок в харчуванні. Що підтверджує розвиток харчової промисловості та новинки продуктів. Так, вже не є новинкою рослинне м’ясо, білок, отриманий з комах або рослин – і при цьому це не дуже дорого коштує. Скоріше навпаки, рослинна їжа доволі доступна. В найближчому майбутньому очікуємо ще більше їжі на рослинній основі!

Тренд №3: відмова від продуктів, що викликають алергію або нестерпність

Так, останнім часом споживачі все частіше відмовляються від цукру, надаючи перевагу замінникам. Виробники харчування та напоїв теж враховують таку тенденцію, що і відображається на складі їх продукції. Навіть PepsiCo відмовились від виробництва напоїв з високим вмістом цукру, сталось це ще у 2021 році.
Другий момент – безглютенова їжа, переважно це хлібобулочні вироби, і молоко без лактози, нестерпність якої спостерігається у великої кількості людей. Так, якщо ви полюбляєте каву з молоком, то зовсім “безболісно” можете перейти на каву, наприклад, з гречаним або мигдальним молоком – це не тільки корисно, а й смачно.

Тренд №4: інтуїтивне харчування

Справжнім сплеском інтуїтивного харчування (IX) став час карантину, викликаного коронавірусом. Але вперше така концепція, як альтернатива дієтам, була створена ще в 1995 році. Вона засновується на тому, що наше тіло саме підказує нам, що і коли потрібно їсти. Тобто, головне – позбутися “продовольчого поліціянта”, який у нас в голові дорікає нам за зайвий з’їдений шматок торта. Інтуїтивне харчування – це повна довіра до себе, до свого глузду, а не дієтам і рекламам. А дослідження підтверджують, що ІХ сприяє гарному самопочуттю, нормалізації ваги, підвищенню рівня хорошого холестерину та ще багато позитивного – наприклад, упевненість у собі.

Тренд №5: безвідходна кулінарія

Уявіть собі, що близько третини усіх продуктів, які виготовляються, йдуть у смітник. Або, як мінімум, не використовуються за призначенням. Людство почало щось розуміти – що це неправильно – і таким чином з’явився підхід, гасло якого “На кухні не викидаємо нічого”. У багатьох країнах прогресивного світу можна зайти в ресторан і замовити страву, приготовану з… відходів. Але не лякайтесь – в руках майстрів-кулінарів навіть очистки картоплі можуть стати інгредієнтом смачної страви. Чи можна це втілювати в домашніх умовах? Так, без сумнівів. Найпростіше, з чого можна почати – це сухофрукти, які залишилися після випитого узвару. За допомогою блендера ви перетворюєте їх у матеріал для оладків – кілька хвилин у духовці, і запашна випічка готова!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Шоколад із квасолі та риба із водоростей: ЄС підтримає 50 інноваційних харчових стартапів

На участь в акселераторі подало заявки п’ять сотень компаній, діляться в EIT Food. Це ті стартапи, які кидають виклик...

Клієнтам Uber Eats ланчі доставлятимуть роботи

Роботизована служба доставки на вимогу буде доступна клієнтам Uber Eats на початку наступного року в Лос-Анджелесі.Serve Robotics пропонує запатентовану...

«Капучино» з грибів та смажені крумплі — оригінальні розробки закарпатських рестораторів

Ресторан, як і решта виробництва, розташована у селі Нижнє Селище, та наслідує аналогічні принципи – робота з місцевими постачальниками,...

Колишній вчений Google та SpaceX перевинайшов сир за допомогою великих даних

Основний технологічний інгредієнт їжі майбутнього від Climax Foods – це дані. У пошуках ідеального рецепта штучний інтелект враховує можливості...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія...

Лазери друкують на продуктах їстівні голограми із солодкого крохмалю

Дослідники звітності в Американському хімічному товаристві ACS Nano пропонують...

Корейський стартап створив інгредієнт, який надає рослинам смак м’яса

ACOMS — це протеїн Х-фактора, знайдений і “витягнутий” із...

Це енергійний танець! Продажі PepsiCo «витягнули» енергетики та закуски

Компанія завдячує своїм результатам інноваціям у сфері закусок та...

Харчовий гігант тестує робот-автомат, який готує піцу за три хвилини

Таким чином найбільша у світі харчова компанія прагне вивести...

Вибір редактора
В продовження теми