ТОП-5 трендів харчування в найближчому майбутньому

Тренди ми задаємо самі, і робимо це вже зараз. І називаємо трендами те, що не досягло промислових масштабів, та прекрасно розуміємо, що саме за цим наше майбутнє. Ми поступово відмовляємося від тваринного м’яса – веганів та вегетаріанців все більше – але і це ще далеко не все. До вашої уваги 5 трендів харчування, які, як показує сьогодення, мають великий потенціал у майбутньому.

Тренд №1: здоровий спосіб життя

Наразі спостерігається зацікавлення здоровим способом життя, і ця тенденція лише зростає. Невіддільна частина ЗСЖ – правильне і корисне харчування. Що сучасна індустрія пропонує нам? Це їжа для спортсменів, низькокалорійні продукти й загалом збільшення частини натуральних інгредієнтів в новинках харчових продуктах. Також ще одна тенденція – збільшення інтересу до пробіотиків та пребіотиків. Пробіотики – це живі мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника. Пребіотики – це неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишківника людини й поліпшують тим самим її здоров’я.

Тренд №2: вегетаріанство і веганство

Це не одне й те ж. Вегетаріанство – це система рослинного харчування, яка дозволяє певні продукти тваринного походження (яйця, молоко, наприклад), але виключає м’ясо, рибу та птицю. Веганство – це вид дієти, прихильники якої не їдять м’ясо тварин і будь-які продукти тваринного походження (молоко, яйця, мед, ікра тощо). Також веганство – це відмова від усього тваринного не лише в їжі, але й, наприклад, в одягу. Відмова від шкіряного взуття, хутряного одягу та ін.
І все це не є спеціальною дієтою, це досить самостійний напрямок в харчуванні. Що підтверджує розвиток харчової промисловості та новинки продуктів. Так, вже не є новинкою рослинне м’ясо, білок, отриманий з комах або рослин – і при цьому це не дуже дорого коштує. Скоріше навпаки, рослинна їжа доволі доступна. В найближчому майбутньому очікуємо ще більше їжі на рослинній основі!

Тренд №3: відмова від продуктів, що викликають алергію або нестерпність

Так, останнім часом споживачі все частіше відмовляються від цукру, надаючи перевагу замінникам. Виробники харчування та напоїв теж враховують таку тенденцію, що і відображається на складі їх продукції. Навіть PepsiCo відмовились від виробництва напоїв з високим вмістом цукру, сталось це ще у 2021 році.
Другий момент – безглютенова їжа, переважно це хлібобулочні вироби, і молоко без лактози, нестерпність якої спостерігається у великої кількості людей. Так, якщо ви полюбляєте каву з молоком, то зовсім “безболісно” можете перейти на каву, наприклад, з гречаним або мигдальним молоком – це не тільки корисно, а й смачно.

Тренд №4: інтуїтивне харчування

Справжнім сплеском інтуїтивного харчування (IX) став час карантину, викликаного коронавірусом. Але вперше така концепція, як альтернатива дієтам, була створена ще в 1995 році. Вона засновується на тому, що наше тіло саме підказує нам, що і коли потрібно їсти. Тобто, головне – позбутися “продовольчого поліціянта”, який у нас в голові дорікає нам за зайвий з’їдений шматок торта. Інтуїтивне харчування – це повна довіра до себе, до свого глузду, а не дієтам і рекламам. А дослідження підтверджують, що ІХ сприяє гарному самопочуттю, нормалізації ваги, підвищенню рівня хорошого холестерину та ще багато позитивного – наприклад, упевненість у собі.

Тренд №5: безвідходна кулінарія

Уявіть собі, що близько третини усіх продуктів, які виготовляються, йдуть у смітник. Або, як мінімум, не використовуються за призначенням. Людство почало щось розуміти – що це неправильно – і таким чином з’явився підхід, гасло якого “На кухні не викидаємо нічого”. У багатьох країнах прогресивного світу можна зайти в ресторан і замовити страву, приготовану з… відходів. Але не лякайтесь – в руках майстрів-кулінарів навіть очистки картоплі можуть стати інгредієнтом смачної страви. Чи можна це втілювати в домашніх умовах? Так, без сумнівів. Найпростіше, з чого можна почати – це сухофрукти, які залишилися після випитого узвару. За допомогою блендера ви перетворюєте їх у матеріал для оладків – кілька хвилин у духовці, і запашна випічка готова!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

DaVinci Kitchen будує роботизований паста-кіоск

Індустрія робототехніки активно заходить в сферу ресторанного бізнесу. Мінімізація взаємодії між людьми, проблеми з кадрами, необхідність збільшення пропускної здатності...

Перша компанія подала заявку на поставку лабораторного м’яса в ЄС

Компанія намагається вивести на ринок гібридні ковбаски, які складаються із лабораторно вирощених клітин м’яса та рослинних інгредієнтів.Після того, як...

Львів’яни створили унікальний сухий борщ та богач. 24 тисячі порцій відправили військовим

4000 пакетів сухих наборів – це 24 000 порцій або 14 000 літрів готової страви Серед наборів – борщі, горохові...

Вчені перетворять стародавню отруйну рослину в їжу, яка переживе апокаліпсис

Завдяки редагуванню генів та сучасним методам селекції Центр Джона Іннеса розраховує перетворити потенційно отруйний грас-горох у багату білком, посухостійку...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Фінни перетворять соняшникову макуху на м’ясо для флекситаристів

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії...

Британці першими у світі перетворять капусту в білок майбутнього

Компанія побудує новий екологічний завод на території підприємства у...

Захоплені кулінарією сестри створили замінник ікри з чіа та водоростей

Засновниці бренду – сестри Люсіль та Емілі Баттафарано, які...

У Львові виготовляють унікальне морозиво – з кропом, креветками та беконом

Виробництво Ice Cream Shop заснував колишній фінансист Назар Захарій....

«Електронний ніс» визначатиме свіжість м’яса без відкриття упаковки

У якості рецептора «електронного носа» виступає спеціальний штрих-код, які...

Вибір редактора
В продовження теми