Проблеми поставки курячих яєць вперше почали виникати на початку 2022 року. Їх посилили спалахи пташиного грипу та поширення захворювання в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Далі – збої в ланцюжках поставок, вищі витрати на корм та дороге паливо, які ще більше посилили регіональний дефіцит яєць.
Значним фактором стали глобальні перебої з поставками пшениці та кукурузі через воєнне вторгнення росії в Україну.
Поряд з дефіцитом справжніх яєць популярності в Азії набувають бренди та компанії, які пропонують альтернативи рослинного походження та ферментовані розробки. І саме їх розвиток може допомогти вирішити проблему дефіциту, що загостроється.
З нестачею яєць стикається Сінгапур, Тайвань, Японія та Південна Корея тощо
Ще у 2019 році каліфорнійська харчова технологічна компанія Just Egg випустила свій продукт-замінник яєць, виготовлений із квасолі мунг. Яйце рослинного походження особливо набуло популярності в китайському регіоні завдяки співпраці з мережами швидкого харчування. Нещодавно ці яйця як безпечний продукт одобрили навіть у ЄС.
Інша компанія – Zero Egg – пропонує суміш рослинних білків із сої, картоплі, гороху і нуту. Evo Foods з Мумбаї продає індійським споживачам альтернативи з нуту, машу та гороху. А випускник Стенфордського університету нещодавно розробив веганський замінник яєць з нуту, льону та картоплі.
Розширити присутність в Азії планує німецька Plant B Egg, яка виробляє веганську рідку яєчну альтернативу з люпину. Ще торік компанія запропонувала свій план отримання патенту в Китаї.
А сінгапурська Float Foods взагалі дебютувала з рослинним яйцем на основі бобових, яке називається OnlyEg та має окремий жовток і білок.