Вчені запрограмували їжу танцювати на тарілці за допомогою струму

Вчені факультуту інформаційних технологій Університету Монаш (Австралія) розробили та запрограмували систему “танцювальних делікатесів”. Вона складається із їжі та соусів, які рухаються на тарілці по пластині з електродами.

Нове дослідження має на меті надати ігровий та інтерактивний кулінарний досвід для відвідувачів ресторанів та самих шеф-кухарів, а також заохотити дослідників і дизайнерів до створення нового майбутнього «взаємодії людини та їжі».

Вчені розробили пластину, яка використовує технологію “електрозмочування діелектрика” для виконання точних операцій руху крапель води – у даному випадку соусів. Електрична напруга змушує краплі рухатися до заряджених електродів, і це виглядає надзвичайно.

Їжа рухається лише на “діелектричній поверхні, прикріпленій до посуду”, зі швидкістю, яка залежить від інгредієнтів, товщини рідкої їжі та програмного забезпечення.

“Завдяки сучасним комп’ютерним технологіям ми спостерігаємо захоплюючі зміни в тому, як ми готуємо, подаємо та їмо їжу”, – говорить Цзялін Денг, дослідник дизайну взаємодії з їжею та провідний автор наукового проєкту.

Щоб реалізувати проєкт, команда рік працювала з професійними шеф-кухарями та харчовими експертами.

«Наразі ми втілили в життя дві нові страви: «Інь і Янь», страву з контрастними чорними та білими соусами, які передають суть балансу між протиборчими силами, і «Смаковий балет» з хореографічним поєднанням смаків», — каже Ден.

На його думку, подібна інновація може підтримати індустрію гостинності в наданні унікальних страв своїм клієнтам, пропонуючи те, що неможливо доставити додому.

Це надзвичайно: шеф-кухарі визначають місця розташування їжі, а далі блюдо програмують кадр за кадром, подібно до анімації.

Нагадаємо, раніше вчені винайшли желатин із гороху, який перетворюється в гель і назад.

Джерела: The ACM Digital Library, Food Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

В Україні відкривають 50 цифрових кав’ярень з напоями як від бариста

Всього по Україні «Бінокль Кава» має 72 кавʼярні, ще понад 50 – у процесі відкриття.Виторг компанії за 2022 рік...

Nestle випустила пляшки для води, які містять на 40% менше пластику

Компанія заявила, що її нові пляшки для природної мінеральної води Vittel®, призначені для користування аналогічно традиційній тарі, але мають...

Зри в корінь. Українці створили сканер продуктів на наявність шкідливих добавок

За допомогою камери користувач сканує штрихкод, система знаходить товар в базі даних, показує склад і оцінює загальну користь або...

На органічній фермі у горах варять волохатий сир часів вікінгів

Сир, створений із коров’ячого, часто знежиреного молока, проходить тривалий процес ферментації, зберігаючи автентичний смак та текстуру, які були відомі...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії...

Інноваційний український foodtech зародиться із кластерів із потужними R&D центрами — Борис Шестопалов, HD-group

Як забезпечити цю трансформацію — newfood.ua розповів Борис Шестопалов,...

Пеппероні для робота. Domino’s офіційно запускає безпілотну доставку піци

Відтепер покупці, які роблять замовлення на веб-сайті Domino's, самі...

Корейці випустили тунця із зернових відходів, оцту та какао

Компанія виробляє альтернативне м’ясо, використовуючи перероблені інгредієнти (наприклад, зерно),...

Фермери створили молоко для покращення розуму

Молоко містить стандартних 12 основних поживних речовин, як і...

Вибір редактора
В продовження теми