Вчені запрограмували їжу танцювати на тарілці за допомогою струму

Вчені факультуту інформаційних технологій Університету Монаш (Австралія) розробили та запрограмували систему “танцювальних делікатесів”. Вона складається із їжі та соусів, які рухаються на тарілці по пластині з електродами.

Нове дослідження має на меті надати ігровий та інтерактивний кулінарний досвід для відвідувачів ресторанів та самих шеф-кухарів, а також заохотити дослідників і дизайнерів до створення нового майбутнього «взаємодії людини та їжі».

Вчені розробили пластину, яка використовує технологію “електрозмочування діелектрика” для виконання точних операцій руху крапель води – у даному випадку соусів. Електрична напруга змушує краплі рухатися до заряджених електродів, і це виглядає надзвичайно.

Їжа рухається лише на “діелектричній поверхні, прикріпленій до посуду”, зі швидкістю, яка залежить від інгредієнтів, товщини рідкої їжі та програмного забезпечення.

“Завдяки сучасним комп’ютерним технологіям ми спостерігаємо захоплюючі зміни в тому, як ми готуємо, подаємо та їмо їжу”, – говорить Цзялін Денг, дослідник дизайну взаємодії з їжею та провідний автор наукового проєкту.

Щоб реалізувати проєкт, команда рік працювала з професійними шеф-кухарями та харчовими експертами.

«Наразі ми втілили в життя дві нові страви: «Інь і Янь», страву з контрастними чорними та білими соусами, які передають суть балансу між протиборчими силами, і «Смаковий балет» з хореографічним поєднанням смаків», — каже Ден.

На його думку, подібна інновація може підтримати індустрію гостинності в наданні унікальних страв своїм клієнтам, пропонуючи те, що неможливо доставити додому.

Це надзвичайно: шеф-кухарі визначають місця розташування їжі, а далі блюдо програмують кадр за кадром, подібно до анімації.

Нагадаємо, раніше вчені винайшли желатин із гороху, який перетворюється в гель і назад.

Джерела: The ACM Digital Library, Food Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ринок foodtech у 2020 році: 331 угоди на $8,6 млрд

6 місце: розробник біотехнологій Manus Bio — $ 340 млнManus Bio  — американський розробник передової технології ферментації, призначеної для...

Австралійці роблять унікальні горілку, джин, лікер та перший у світі віскі з овечої сироватки

Винокурню власники ферми створили як екологічний спосіб переробки відходів виробництва овечого сиру Grandvewe.«Ми знайшли застосування сироватки у сфері алкогольних...

Що таке крафт? Чому варто обирати крафтові продукти?

Усі ми чули слово “крафтовий” – це може відноситися як до продуктів харчування, напоїв (крафтове пиво, наприклад, або крафтова...

Японці перетворили хміль, що лишається від виробництва пива, у нановолокно

Хміль є основним інгредієнтом майже кожного виду пива. Цей традиційний консервант надає пиву насичену гіркоту, квіткові або цитрусові аромати...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Що таке рослинне молоко? Як його вибрати? ТОП кращих замінників молока на рослинній основі

Що таке рослинне молоко? Рослинне молоко – це напій, який...

На Розточчі варять сири з темним пивом та копченю цибулею

Сироварня розташована в селі Рокитне, поруч з національним парком...

Український бренд консервує унікальні мініовочі та пече крекери з капустою

Засновник господарства Ян Островський почав цю діяльність у 2014...

Шкіра з ананасів — нова сировина для Nike, H&M та Hugo Boss від найбільшого виробника фруктів

В рамках нового партнерства Dole збиратиме залишки листя рослин...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється,...

Вибір редактора
В продовження теми