Європейські вчені знайшли дієвий спосіб привчити людей їсти комах

Жуки, мікроводорості та мікроби (зокрема, дріжджі) стають здоровими та стійкими альтернативами традиційним білкам. Інша річ – привчити людей споживати такі продукти.

Проблему взялися вирішити європейські дослідники.

Когнітивний нейробіолог, доктор Яніна Зойберт з Каролінського інституту у Швеції говорить, що шлях до здоровішого харчування людини лежить через ніс. Вона досліджує роль запаху у формуванні суспільних уподобань щодо їжі та шукає шляхи, як споживачі можуть прийняти нову їжу. Таку як цвіркуни, борошнисті черв’яки чи білок із дріжджів.

Зойберт керує проєктом, який отримав фінансування ЄС, щоб виявити, як смакові вподобання формуються в мозку людини через нюх. Проєкт називається OLFLINK і діє до квітня 2026-го.

Щоб порівняти фізіологічні реакції на знайомі та незнайомі смаки їжі, Зойберт використовує сканування мозку. 

Вона виявила, що, на відміну від смаків, які зазвичай не подобаються, наприклад, гіркоти, позитивна чи негативна асоціація запахів із певною їжею засвоюється з часом. Людям, як правило, подобаються аромати, які поєднуються з корисним смаком  –  наприклад, солодкість, яка вказує на наявність вуглеводів.

«Якщо ми не можемо ідентифікувати запах як конкретну їжу, він нам, як правило, не дуже подобається», — говорить вона.

Зойберт наводить приклад вівсяного молока: люди можуть спочатку вважали його дивним варіантом молока з «неправильним запахом», аж поки не полюбили його.

Вирощування комах потребує у 1000 разів менше землі, ніж виробництво червоного м’яса

Щоб розвинути симпатію до запахів їжі з білками від комах, для початку його потрібно додавати у продукти у вигляді порошку, рекомендує дослідниця. Хоча ті ж борошнисті черв’яки цілком можна споживати вареними чи сирими.

Мікроводорості та одноклітинні білки також доцільно перетворювати на порошок. 

Цю думку підтверджує і вчений Біргір Орн Смарасон, який 4 роки керував фінансованим ЄС проєктом під назвою NextGenProteins. Він рекомендує молоти мікроводорості, білок комах та одноклітинні перед включенням у їжу. Далі їх можна випікати, варити, смажити, додавати у інші продукти. Приміром, випічку чи замінники м’яса.

Нагадаємо, раніше у ресторанах Данії з’явилися бургери з фаршем із жуків.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі...

Австралійці роблять унікальні горілку, джин, лікер та перший у світі віскі з овечої сироватки

Винокурню власники ферми створили як екологічний спосіб переробки відходів виробництва овечого сиру Grandvewe.«Ми знайшли застосування сироватки у сфері алкогольних...

Ні риба, ні м’ясо: рослинні бургери з’являться в McDonald’s

Рішення McDonald's цілком логічне, адже конкуренти активно включають штучне м'ясо в своє меню.Штучне м'ясо стрімко захоплює індустрію фастфуда. Як...

Американці першими виростили в лабораторії мармурову свинячу вирізку

Переважна більшість компаній, що вирощують культивоване м’ясо, зосереджуються на виготовленні ковбас або гамбургерів, бо виробляти м’ясо, яке імітує звичайні...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Може вас зацікавити

Напій для мислення — стартап збирає $1 млн на революційний продукт

Кампанія розміщена на платформі краудфандингу StartEngine.NERD Focus має дійсно...

Алкоголь, протеїн та гриби, які паралізують комах — на ринку з’явився еволюційний сік майбутнього

Еволюційний алкогольний сік Build містить біоідентичний яєчний білок The...

Український виробник чаю, яким смакував Байден, міксує для пасажирів унікальні сорти

В компанії розповідають, що авторські чаї Molfar стали доступними...

Кавові шкірки зупинять старіння — нова розробка вчених

«Ми вирощуємо рослинні клітини та їх частини в біореакторах»,...

$200 млн в майбутнє. Microsoft вкладаєтьcя у виробництво штучних яєць та м’яса.

Інвестиції будуть спрямовані на збільшення виробничих потужностей, формування бренду...

Вибір редактора
В продовження теми