Європейські вчені знайшли дієвий спосіб привчити людей їсти комах

Жуки, мікроводорості та мікроби (зокрема, дріжджі) стають здоровими та стійкими альтернативами традиційним білкам. Інша річ – привчити людей споживати такі продукти.

Проблему взялися вирішити європейські дослідники.

Когнітивний нейробіолог, доктор Яніна Зойберт з Каролінського інституту у Швеції говорить, що шлях до здоровішого харчування людини лежить через ніс. Вона досліджує роль запаху у формуванні суспільних уподобань щодо їжі та шукає шляхи, як споживачі можуть прийняти нову їжу. Таку як цвіркуни, борошнисті черв’яки чи білок із дріжджів.

Зойберт керує проєктом, який отримав фінансування ЄС, щоб виявити, як смакові вподобання формуються в мозку людини через нюх. Проєкт називається OLFLINK і діє до квітня 2026-го.

Щоб порівняти фізіологічні реакції на знайомі та незнайомі смаки їжі, Зойберт використовує сканування мозку. 

Вона виявила, що, на відміну від смаків, які зазвичай не подобаються, наприклад, гіркоти, позитивна чи негативна асоціація запахів із певною їжею засвоюється з часом. Людям, як правило, подобаються аромати, які поєднуються з корисним смаком  –  наприклад, солодкість, яка вказує на наявність вуглеводів.

«Якщо ми не можемо ідентифікувати запах як конкретну їжу, він нам, як правило, не дуже подобається», — говорить вона.

Зойберт наводить приклад вівсяного молока: люди можуть спочатку вважали його дивним варіантом молока з «неправильним запахом», аж поки не полюбили його.

Вирощування комах потребує у 1000 разів менше землі, ніж виробництво червоного м’яса

Щоб розвинути симпатію до запахів їжі з білками від комах, для початку його потрібно додавати у продукти у вигляді порошку, рекомендує дослідниця. Хоча ті ж борошнисті черв’яки цілком можна споживати вареними чи сирими.

Мікроводорості та одноклітинні білки також доцільно перетворювати на порошок. 

Цю думку підтверджує і вчений Біргір Орн Смарасон, який 4 роки керував фінансованим ЄС проєктом під назвою NextGenProteins. Він рекомендує молоти мікроводорості, білок комах та одноклітинні перед включенням у їжу. Далі їх можна випікати, варити, смажити, додавати у інші продукти. Приміром, випічку чи замінники м’яса.

Нагадаємо, раніше у ресторанах Данії з’явилися бургери з фаршем із жуків.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Корейці вперше в світі виростили у лабораторії японську креветку

Південнокорейська компанія CellMEAT успішно культивувала прототип креветок токто — одні з найбільших в Японії.Креветки були створені з використанням нещодавно...

Українська мануфактура створює унікальний сир з липою, трояндами та синім чаєм

Олексій Сінєльніков, засновник сироварні, говорить, що сир з липовим цвітом вони наважилися робити першими у світі. Він прагне, аби у...

Лабораторне м’ясо стане пріоритетом у продовольчій системі США — уряд виділяє $1 млрд

Заява Aleph Farms з’явилася відразу після того, як адміністрація США зобов’язалася виділити $1 млрд на зниження цін на м’ясо...

Шоколад із квасолі та риба із водоростей: ЄС підтримає 50 інноваційних харчових стартапів

На участь в акселераторі подало заявки п’ять сотень компаній, діляться в EIT Food. Це ті стартапи, які кидають виклик...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Виробник м’яса для барбекю з вибракуваного зерна будує чи не найбільший завод в Азії

Zikooin виробляє рослинне м’ясо під назвою Unlimeat, створене з...

Кав’ярня на ВДНГ продає пряні трави та готує авторські чаї

Магазин і кав’ярня Kitchen&Garden розташовані в яблуневому саду на...

Виробник кефіру створив напої з грибів, що зменшують тривожність та піднімають настрій

Адаптогенні напої є останнім доповненням до портфоліо ферментованих напоїв...

З “мікробного” молока печуть торти та брауні — після успіху з морозивом виробник створив готові суміші

Стійка до зберігання суміш виготовляється на основі молочного білка...

Вибір редактора
В продовження теми