Суперпродукт майбутнього: із ряски роблять зелену ікру та збираються вирощувати на Марсі

Суперпродуктом майбутнього може стати ряска. Водяна культура продукує з гектару у 10 разів більше сирого протеїну, ніж соя, а також позитивно впливає на навколишнє середовище.

Ряска (лемна, водяна сочевиця, або інколи навіть “зелена ікра”) – це вільноплавні прісноводні рослини, які ростуть зеленим килимом на поверхні води. Вона очищає воду, видаляючи забруднювальні речовини, наприклад, нітрати.

Дику ряску протягом століть споживали в Таїланді, М’янмі та Лаосі. Її вирощували, збирали та використовували для приготування супів і каррі. Смак ряски — м’який з майже нейтральним, горіховим відтінком, схожим на іншу зелень, як-от солодка капуста. Її можна використовувати в салатах або замінювати шпинат. 

Перевагоюю ряски є високий вміст білка, який легко засвоюється організмом

Лемна багата деякими незамінними амінокислотами, а також залізом, цинком і вітаміном B12. Крім того, вона є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. За це в Таїланді її називають “кхай-нам”, що перекладається як “водяні яйця”.

До включення ряски у свій портфель доклали зусиль уже чимало стартапів та дослідницьких проєктів. 

НАСА визначило її як найкращого кандидата в їжу для вирощування на Марсі. Окрім того, Таїланд разом з Європейським центром космічних досліджень і технологій зараз вивчають можливість культивування лемни в космосі.

Ще у 2019 році Нідерланди подали заявку до Європейського управління з безпеки харчових продуктів, щоб класифікувати ряску як нову їжу, придатну для споживання людиною. А американська компанія Plantible Foods виготовляє із ряски високобілкові інгредієнти для випічки та макаронів. 

Ізраїльський стартап GreenOnyx, наприклад, виготовляє готову до вживання ряску, яка зберігається до місяця і може використовуватися як у солодких, так і в солоних стравах. У січні компанія відкрила міську ферму для вирощування свіжої та доступної лемни яку подає у вигляді “зеленої ікри”.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Heinz виготовить справжній космічний кетчуп з марсіанських помідорів

Версія томатів Marz, вирощена умовах температури, води та грунту, аналогічним планеті Марс.Команда Heinz та 14 астробіологів Космічного інституту Олдріна...

«Чайний гриб» став відкриттям для покоління Z та демонструє неймовірний ріст

Комбуча — це продукт, виготовлений шляхом бродіння солодкого чаю з симбіотичною культурою, що складається з бактерій та дріжджів. Раніше...

Продажі рослинного м’яса зросли у півтора рази, але споживачі хочуть різноманітності

Аналіз показує, що промисловість рослинного м’яса розвивається, незважаючи на виклики, пов’язані з вливання у ринок нової категорії їжі, економічні...

Новинка для напоїв: підсолоджувач з африканських ягід готовий вийти на ринок

Компанія Roquette, яка виробляє рослинні інгредієнти, та її німецький біотехнічний партнер планують запустити в виробництво свій протеїновий підсолоджувач Brazzein. У...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Може вас зацікавити

Вчені розробили із кавової гущі на 30% міцніший бетон

Метод називається піроліз і спрямований на перенаправлення більшості відходів...

У світі росте попит на протеїн із грибів — скоро майже $4 млрд. Дослідження

У період 2023-2029 рр. темпи приросту ринку складатимуть 7,6%...

Вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі

Технологія базується на наноемульсії «олія-у-воді». Наразі очікується публікація результатів...

Українська пивоварня варить крафтові напої в колаборації з музикантами

“Після перемоги буде велике свято, на якому проллється багато...

Вибір редактора
В продовження теми