Суперпродукт майбутнього: із ряски роблять зелену ікру та збираються вирощувати на Марсі

Суперпродуктом майбутнього може стати ряска. Водяна культура продукує з гектару у 10 разів більше сирого протеїну, ніж соя, а також позитивно впливає на навколишнє середовище.

Ряска (лемна, водяна сочевиця, або інколи навіть “зелена ікра”) – це вільноплавні прісноводні рослини, які ростуть зеленим килимом на поверхні води. Вона очищає воду, видаляючи забруднювальні речовини, наприклад, нітрати.

Дику ряску протягом століть споживали в Таїланді, М’янмі та Лаосі. Її вирощували, збирали та використовували для приготування супів і каррі. Смак ряски — м’який з майже нейтральним, горіховим відтінком, схожим на іншу зелень, як-от солодка капуста. Її можна використовувати в салатах або замінювати шпинат. 

Перевагоюю ряски є високий вміст білка, який легко засвоюється організмом

Лемна багата деякими незамінними амінокислотами, а також залізом, цинком і вітаміном B12. Крім того, вона є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. За це в Таїланді її називають “кхай-нам”, що перекладається як “водяні яйця”.

До включення ряски у свій портфель доклали зусиль уже чимало стартапів та дослідницьких проєктів. 

НАСА визначило її як найкращого кандидата в їжу для вирощування на Марсі. Окрім того, Таїланд разом з Європейським центром космічних досліджень і технологій зараз вивчають можливість культивування лемни в космосі.

Ще у 2019 році Нідерланди подали заявку до Європейського управління з безпеки харчових продуктів, щоб класифікувати ряску як нову їжу, придатну для споживання людиною. А американська компанія Plantible Foods виготовляє із ряски високобілкові інгредієнти для випічки та макаронів. 

Ізраїльський стартап GreenOnyx, наприклад, виготовляє готову до вживання ряску, яка зберігається до місяця і може використовуватися як у солодких, так і в солоних стравах. У січні компанія відкрила міську ферму для вирощування свіжої та доступної лемни яку подає у вигляді “зеленої ікри”.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Японці створили рослинні версії трьох найпопулярніших делікатесів у світі

На заході вони представили стійкі версії трьох найпопулярніших делікатесів у світі: веганські фуа-гра, ікру та трюфельне масло.FoodNiche Summit, який...

Стартап створив білок з пива та картоплі. Технологія може стати промисловою

Аналітики підрахували, що до 2050 року завдяки світовому приросту населення, виробництво продовольства має зрости орієнтовно на 60%, а це...

Шоколадні батончики з протеїном із повітря вперше з’явилися на полицях магазинів

Ласощі доступні від минулого тижня у магазинах Cocoa Tree по всьому Сінгапуру.  Що робить батончики особливим і надає їм смаку...

Сир та м’ясо із водоростей: ізраїльтяни запустять великий «рослинний» завод

Завод, розташований на півдні Ізраїлю, стане демонстраційним центром для масштабного виробництва протеїнів на основі мікроводоростей, які використовуватимуться для створення...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Найбільша торгівельна мережа в Канаді почала продавати українські продукти

У торонтському супермаркеті Loblaws з’явилася спеціальна полиця з українськими товарами. На ній представлені такі бренди, як «Наш сік», Yogoda,...

Може вас зацікавити

Швейцарські вчені виростили лабораторний шоколад у біореакторі

Вчені Цюріхського університету прикладних наук (ZHAW) створили шоколад, вирощений...

Щоб змінити смак віскі, рокери Metallica приставили до бочок сабвуфери

У Великобританії нещодавно запустили новий бренд міцних алкогольних напоїв,...

Вчені перетворили звичайні гази на їжу, поживнішу за яловичину

Дослідники з Університету Тюбінгена в Німеччині розробили процес, у...

Алекс Коваленко

Український підприємець-новатор у сфері foodtech. Ідеолог та драйвер створення...

Ізраїльський виробник 3D-м’яса виходить на IPO, щоб перейти на промислові обсяги

Вони прагнуть отримати до 25,4 млн доларів і планують...

Вибір редактора
В продовження теми