Із відходів виробництва оливкової олії створюють здорові снеки та напої

Лише 25% маси оливок використовується для отримання олії. Решта м’якоті, кісточок та інших складників потрапляє на смітник або перетворюється на добриво.

Перетворити відходи виробництва оливкової олії на комерційні продукти взявся проєкт UP4HEALTH, що фінансується ЄС. 

Мануель Роман, тимчасовий координатор проєкту говорить, що інгредієнти із відходів оливкової олії можна використовувати у їжу, на корм тварин, або у сфері краси.

Оливкову олію протягом тисячоліть називали «рідким золотом» через її численні переваги для здоров’я

Відходи виробництва олії також насичені корисними речовинами.

Проєкт UP4HEALTH розпочався в середині 2020 року та триватиме до кінця травня 2024 року. Проект реалізується з Іспанії, яка є провідним європейським виробником оливкової олії.

ISANATUR, один із учасників проєкту, вже продає порошок, виготовлений з оливкової м’якоті, яка багата залізом, протеїнами та антиоксидантами, для використання в снек-барах і харчових добавках.

Але загальний потенціал величезний, вважають в UP4HEALTH. З оливкових відходів можна виготовляти розчинну клітковину для покращення травлення, з оливкової води – корисні напої, жири можна використовувати як зволожувачі шкіри.

UP4HEALTH включає кілька малих і середніх харчових і нутрицевтичних підприємств, які вже тестують всю цю продукцію. Також проєкт планує залучити транснаціональні компанії, які могли б створити достатній попит для масштабування.

До речі, інший європейський проєкт, OLEAF4VALUE також взявся за розробку подібних продуктів. OLEAF4VALUE перетворює оливкове листя на харчові добавки з високим вмістом антиоксидантів.

Нагадаємо, раніше вчені Гарвардського університету провели перше у своєму роді дослідження, яке виявило, що оливкова олія може знизити ризик смерті від деменції на 28%.

Джерела: UP4HEALTH, EU 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ковбаса з лабораторного м’яса з’явиться у 2022 році – енергетичний гігант дав гроші на будівництво заводу

New Age Meats щойно закрила фінансування на $25 млн Інвестиційний раунд очолив енергетичний гігант із Південної Кореї Hanwha Solutions. Посеред...

Українські супермаркети почали продавати французький делікатес з новим смаком

Новинкою сезону стали фаршировані равлики з грибним соусом, які можна знайти у відділах "Лавка Традицій". Цей продукт пропонується для самостійного...

Хіміки винайшли каву з лушпиння соняшнику. Вона має смак і містить кофеїн

Над розробкою команда вчених та хіміків на чолі з друзями та співзасновниками Енді Клейчем і Джарретом Стопфортом працювала понад...

New Food Summit 2023 — перша подія про їжу майбутнього

Як змінюється та куди рухається глобальний Food-ринок і яке місце на ньому має посісти український продукт? Як створювати...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8...

Сир із картоплі, замінник рису та текіла без алкоголю: що покаже найінноваційніша виставка в Парижі

Серед інноваційних рішень – безалкогольна текіла, холодний чай на...

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу....

Напиши якось смачно: принтери з їстівними чорнилами тепер друкують по кілька зображень за раз

Відтепер обладнання працює на ручній подачі Це дозволяє за один...

Консервант, який видобули два століття назад, став головним інгредієнтом веганського майонезу

У виробництві Vesa використовує лише один консервант — сорбат...

Вибір редактора
В продовження теми