Перетворити відходи виробництва оливкової олії на комерційні продукти взявся проєкт UP4HEALTH, що фінансується ЄС.
Мануель Роман, тимчасовий координатор проєкту говорить, що інгредієнти із відходів оливкової олії можна використовувати у їжу, на корм тварин, або у сфері краси.
Оливкову олію протягом тисячоліть називали «рідким золотом» через її численні переваги для здоров’я
Відходи виробництва олії також насичені корисними речовинами.
Проєкт UP4HEALTH розпочався в середині 2020 року та триватиме до кінця травня 2024 року. Проект реалізується з Іспанії, яка є провідним європейським виробником оливкової олії.
ISANATUR, один із учасників проєкту, вже продає порошок, виготовлений з оливкової м’якоті, яка багата залізом, протеїнами та антиоксидантами, для використання в снек-барах і харчових добавках.
Але загальний потенціал величезний, вважають в UP4HEALTH. З оливкових відходів можна виготовляти розчинну клітковину для покращення травлення, з оливкової води – корисні напої, жири можна використовувати як зволожувачі шкіри.
UP4HEALTH включає кілька малих і середніх харчових і нутрицевтичних підприємств, які вже тестують всю цю продукцію. Також проєкт планує залучити транснаціональні компанії, які могли б створити достатній попит для масштабування.
До речі, інший європейський проєкт, OLEAF4VALUE також взявся за розробку подібних продуктів. OLEAF4VALUE перетворює оливкове листя на харчові добавки з високим вмістом антиоксидантів.
Нагадаємо, раніше вчені Гарвардського університету провели перше у своєму роді дослідження, яке виявило, що оливкова олія може знизити ризик смерті від деменції на 28%.