Штучний інтелект зімітував нюх комах, щоб перевіряти безпечність їжі

Новозеландська компанія Scentian Bio залучила $2,1 млн та технологію, яка використовує потенціал нюху комах для виявлення патогенів у їжі.

Scentian Bio створила біосенсорну платформу, яка працює на штучному інтелекті. Платформа обробляє та інтерпретує сигнали на рівні нейронних мереж комах, які контролюють запах того, що споживають.

Грошову ін’єкцію стартап використає для розширення команди, подальшого розвитку своєї технологічної платформи та прискорення планів комерціалізації.

Команда проєкту

«Наш перший продукт – це лише початок. Біосенсори можна використовувати від ферми до вилки — від допомоги у збиранні врожаю в найбільш ідеальний час до контролю того, щоб їжа не була пошкоджена чи погіршена під час зберігання», – каже Джонатан Гуд, генеральний директор Scentian Bio.

Цифрове біосенсорне рішення буде запущено на ринок наприкінці 2024-го

Технологія Scentian Bio базується на роботі нюхових рецепторів комах як інструменту виявлення летких органічних сполук.

«Наша технологія синтезує нюхові рецептори комах [білки, які комахи використовують для нюху] і вставляє їх у штучну мембрану, щоб створити невеликий біосенсор, який генерує електричний сигнал — зразок блискавичного сигналу, який нейрони комах отримували б у природі», – пояснює Гуд.

Сигнал відображає леткі органічні сполуки у зразку їжі, причому з надвисокою точністю.

Наприклад, така бактерія, як Listeria, може мати особливий електричний сигнал, який називається відбитком летких органічних сполук. Якщо сигнали зі зразка містять цей відбиток, це означає наявність бактерії.

«Оскільки життям комах керує потреба знайти безпечну їжу, вони надзвичайно чутливі до цих відбитків», – додає він.

Таку ж саму чутливу технологію виявлення патогенів тепер матиме і людство, говорять в Scentian Bio.

Нагадаємо, перевірити якість їжі невдовзі можна буде смартфоном.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

У пиво та шоти доливають кленовий сік: допомагає відновитися після спорту

Якщо у 2021 році обсяг ринку кленового соку становив $335 млн, то до 2030 року очікується, що він досягне...

Підсадили на голки: Nemi робить закуски із кактусів та амаранту

Засновниця компанії Регіна Трілло переїхала з Мексики до США десять років тому. Розповідає, що тоді складно було знайти продукти,...

Ізраїльський стартап досяг такої реалістичності лабораторного м’яса, що його не відрізнити від фермерского

Цього тижня стартап продемонстрував прогрес у процесі диференціації від стовбурових клітин до появи м’язових волокон.MeaTech виділив бичачі стовбурові клітини,...

Камбек комбучі. Українців знову поять «чайним грибом», але тепер технологічним

Під новою назвою «комбуча» чайний гриб почав завойовувати український ринок кілька років тому. Зараз його виготовляють як мінімум 5...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

У 900-літньому монастирі Ґрімберґен відкрили інноваційну пивоварню та ресторан

Ультрасучасна броварня абатства Ґрімберґен повертає мистецтво пивоваріння до його...

Японський розробник зібрав мільйони на платформу для вирощування клітинного м’яса вдома

Окрім існуючих інвесторів компанію підтримали AgFunder та Beyond Next...

Ресторани годуватимуть європейців яйцями, вирощеними із дріжджів

До кінця року альтернативні яйця з’явиться у кафе, ресторанах...

Штучний інтелект створює унікальні рецепти для підписників ChatGPT Plus

Першими, хто зможе протестувати віртуального шеф-кухара, стали підписники платної...

Вибір редактора
В продовження теми