Штучний інтелект зімітував нюх комах, щоб перевіряти безпечність їжі

Новозеландська компанія Scentian Bio залучила $2,1 млн та технологію, яка використовує потенціал нюху комах для виявлення патогенів у їжі.

Scentian Bio створила біосенсорну платформу, яка працює на штучному інтелекті. Платформа обробляє та інтерпретує сигнали на рівні нейронних мереж комах, які контролюють запах того, що споживають.

Грошову ін’єкцію стартап використає для розширення команди, подальшого розвитку своєї технологічної платформи та прискорення планів комерціалізації.

Команда проєкту

«Наш перший продукт – це лише початок. Біосенсори можна використовувати від ферми до вилки — від допомоги у збиранні врожаю в найбільш ідеальний час до контролю того, щоб їжа не була пошкоджена чи погіршена під час зберігання», – каже Джонатан Гуд, генеральний директор Scentian Bio.

Цифрове біосенсорне рішення буде запущено на ринок наприкінці 2024-го

Технологія Scentian Bio базується на роботі нюхових рецепторів комах як інструменту виявлення летких органічних сполук.

«Наша технологія синтезує нюхові рецептори комах [білки, які комахи використовують для нюху] і вставляє їх у штучну мембрану, щоб створити невеликий біосенсор, який генерує електричний сигнал — зразок блискавичного сигналу, який нейрони комах отримували б у природі», – пояснює Гуд.

Сигнал відображає леткі органічні сполуки у зразку їжі, причому з надвисокою точністю.

Наприклад, така бактерія, як Listeria, може мати особливий електричний сигнал, який називається відбитком летких органічних сполук. Якщо сигнали зі зразка містять цей відбиток, це означає наявність бактерії.

«Оскільки життям комах керує потреба знайти безпечну їжу, вони надзвичайно чутливі до цих відбитків», – додає він.

Таку ж саму чутливу технологію виявлення патогенів тепер матиме і людство, говорять в Scentian Bio.

Нагадаємо, перевірити якість їжі невдовзі можна буде смартфоном.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ізраїльська компанія розробила капсульну їжу із «потворних» овочів

Така їжа візуально вражає. Це зроблено для того, аби створити емпатичний зв’язок між людьми та тим, що вони споживають.Капсула...

Морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин

Компанія, яка отримала початкове фінансування від Big Idea Ventures і Sustainable Food Ventures, запустилася цього місяця. Її два співзасновники, Нікіта...

Помідори та манго вкриють невидимою їстівною плівкою — замість пластикової упаковки

Біорозкладна емульсія на водній основі складається з натуральних харчових інгредієнтів із вдосконаленими властивостями, аналогічно упаковці з модифікованою атмосферою.«Упаковка» від...

Українці витратили на незвичні перекуси із хрусткого сиру 20 млн грн

Бренд заснували у 2015 році брати Вадим і Пилип Гришини, які раніше керували сімейним виробництвом товарів для рукоділля.За словами...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Сінгапурські вчені знайшли заміну яйцям для майонезу у відходах пивоварень

Він не містить у складі традиційних яєць чи молочних...

Інвестори вклали $5 млн у виробництво котлет із плодів хлібного дерева

Компанія, яка спеціалізується на виробництві м'ясних альтернатив на основі...

Доставка їжі: тенденції, секрети, фішки, майбутнє ринку онлайн-доставки продуктів

Очевидно, що з пандемією ринок доставки їжі (готової або...

Вчені поселили буру гниль на вичавки смородини, і отримали новий ароматизатор

Результати дослідження вони опублікували в ACS’ Journal of Agricultural...

Вибір редактора
В продовження теми