Вчені переробили кавову гущу на біорозкладану плівку для упаковки їжі

Дослідники з Університет штату Південна Дакота, США, використали відпрацьовану кавову гущу для створення біорозкладаної харчової упаковки.

Вчені “витягли” із кавової гущі лігноцелюлозний залишок та переробили його на плівку. 

Плівку успішно протестовано за товщиною, міцністю на розрив, відносним подовженням при розриві, паропроникністю, пропусканням електромагнітного випромінювання, антиоксидантними властивостями тощо. 

При вологості ґрунту 30% упаковка розкладається за 45 днів, розповідає Срінівас Джанасвамі з Департаменту молочних і харчових продуктів американського університету.

При цьому інноваційна упаковка має властивості, які можна порівняти з традиційними пластиковими плівками.

Її можна використовувати для пакування харчів чи фармацевтичних продуктів, вона блокує ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання та має антиоксидантні властивості.

У світі щороку викидається 8 млн т кавової гущі

«Утилізація такої величезної кількості відпрацьованих відходів створює екологічні проблеми через їх природну здатність виділяти значну кількість парникових газів, таких як вуглекислий газ і метан», – говорить вчений.

Натомість екологічна упаковка вирішить і проблему кавових відходів, і проблему надмірного застосування пластику. 

Дослідники описують інноваційну плівку як «перспективний, економічний і [екологічно] стійкий спосіб виробництва міцної біорозкладаної упаковки для заміни нафтохімічного пластику».

Нагадаємо, раніше вчені розробили із кавової гущі на 30% міцніший бетон, а сінгапурські вчені створили пиво із кавових відходів.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

В Україні з’явився інноваційний хліб, який може зберігатися місяцями

Хоча пастеризація поширена у виробництві молочних продуктів, це є одним із методів консервування хліба також. Інші способи подовження зберігання випічки...

Американський стартап вирощує яловичину на кукурудзі

Компанія створила кукурудзу, яка містить високий рівень бичачого міоглобіну – типу гемового протеїну (переносить електрони та транспортує кисень у...

Перестиглі банани пустили на еко-шкіру: з тонни отримують 50 кв. м полотна

Зі зростанням етичної моди бренди почали віддавати перевагу м’якій шкірі. Втім, більшість існуючих на ринку зразків створені з пластмаси.Зважаючи...

Foodtech — усьому голова. Співвласник HD-group Борис Шестопалов про те, як хліб зробити не тільки дешевим, але й корисним

Нашу компанію — HD Group — можна дійсно назвати експертом в хлібобулочній галузі. На власних семи підприємствах ми щорічно...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Carlsberg випускає лімітоване пиво «Львівське Фанатське» з розкладом матчів ЕВРО на етикетці

«Львівське Фанатське» — це світле пиво, що має чистий...

Виробник м’яса для барбекю з вибракуваного зерна будує чи не найбільший завод в Азії

Zikooin виробляє рослинне м’ясо під назвою Unlimeat, створене з...

Львівська ферма створює із молока буйволів вишуканий сир без лактози

Буйволиний сир з трюфелем виробник радить смакувати з келихом...

Шоколадний гігант розробив інноваційну упаковку, яка контролюватиме розмір порцій продукту

Упаковка дозволить споживати її вміст невеликими порціями: з’ївши пів...

Хутро з кропиви — у Копенгагені показали нові рослинні тренди моди

Вони створені у стилі популярних сумок Ganni Bou, але...

Вибір редактора
В продовження теми