Ресторани годуватимуть європейців яйцями, вирощеними із дріжджів

Німецький стартап Formo представить «зварену в лабораторії» альтернативу яйцям у сегменті громадського харчування.

До кінця року альтернативні яйця з’явиться у кафе, ресторанах та готелях, а у 2024-му – і у роздрібній торгівлі. 

Альтернативні яйця німецький стартап створює за допомогою технології точного бродіння. Перш ніж стати доступним для комерційного ринку, продукт пройшов цикли ітерацій.

Білок Formo виготовляється за допомогою мікроба під назвою Aspergillus oryzae, який частіше називають “цвіллю коджі”.

Компанія зазначає, що отриманий за допомогою дріжджів інгредієнт не є ідентичною копією яєчних білків, таких як овальбумін або овотрансферин – натомість вона пропонує білок, який має ті ж самі функціональні властивості.

«Завдяки структурі білка наші продукти мають смак і поводять себе, як звичайні яйця», — каже Рафаель Вольгенсінгер, генеральний директор Formo.

При цьому він акцентує, що протеїн Formo не класифікується як абсолютно нова їжа (наприклад, те ж лабораторне м’ясо), тому не потребує проходження регуляторних процесів, які можуть зайняти кілька років. Проте він стане першим такого роду продуктом в Європі, доступним для широкого кола споживачів.

«Ми виробляємо основний інгредієнт – білок – шляхом точної ферментації, але без використання інструментів синтетичної біології, які б вважалися генною інженерією», — пояснює він.

Альтернативні яйця Formo будуть вироблятися в Німеччині

На старті продажів продукт матиме надбавку до ціни порівняно з тваринним аналогом, адже компанія має будувати свою промислову інфраструктуру та не отримує державних субсидій, як виробники курячих яєць.

Згодом мікробні яйця стануть дешевшими шляхом зниження виробничих витрат, обіцяють розробники.

Нагадаємо, ще однією розробкою німецького стартапу є мікробний сир. Formo очікує, що цей продукт має потенціал захопити третину ринку.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Найкращим джерелом рослинного білка виявився чайот, який культивували ще інки

На поживні властивості чайоту звернув свою увагу еквадорець, спортсмен світового класу Рікі Ечаніке (Ricky Echanique). Коли у нього розвинулись...

Стартап створив адаптогенні соки для досягнення внутрішнього дзену

«Немає кращого способу розслабитися та залишатися врівноваженим у святковий сезон — і не тільки — за допомогою адаптогенних соків...

Єдиний у світі продавець культивованого м’яса отримав $170 млн на розширення

Компанія спрямує інвестиції на збільшення потужностей виробництва та подальші дослідження і розробки.Eat Just отримала дозвіл на продаж культивованого м’яса...

В Ізраїлі винайшли, як видаляти цукор у соках та пиві без втрати смаку

Їхня технологія заснована на ультрафільтрації та адсорбції, що дозволяє вибірково видаляти дисахариди, такі як сахароза, лактоза та мальтоза, зі...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Продовольчий гігант: яскраві кольори та смаки зруйнують кордони на ринку їжі

Це – яскраві кольори, економічні пропозиції, цілісне самопочуття від...

Австралійський бренд створив функціональний напій для тих, хто хоче завагітніти

Aquamamma була розроблена провідним австралійським акушером для задоволення потреб...

Компанія МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

Мʼясні сомельє відрізняють ритейл МХП від інших мереж і...

Споживачі активно переходять на рослинні яйця: зростає ринок, з’являються нові продукти

Згідно з даними, зібраними некомерційною організацією Good Food Institute...

Британський уряд та ресторатори шукають веганську заміну фуа-гра. Вона буде з грибів та горіхів

Це стає особливо актуальним напередодні майбутньої заборони на делікатес,...

Вибір редактора
В продовження теми