Їжа майбутнього: які тренди впливають на те, як ми будемо харчуватися?

Коли ми говоримо про їжу майбутнього, то маємо на увазі здорове та корисне харчування, а також технології приготування, які не шкодять екології. Тобто харчування майбутнього безпосередньо залежить від нових технологій. І в цій статті ми розкажемо про те, як технології повпливають на розвиток харчування майбутнього, і які тенденції прослідковуються прямо зараз.

Використання штучного інтелекту

Вже зараз ШІ використовують для персоналізації меню в деяких закладах харчування. Так, клієнт може пройти невеликий генетичний тест, котрий дозволить визначити, які вітаміни та мінерали необхідні організму найбільше, яка у людини реакція на глютен і лактозу, та багато іншої інформації. На її основі заклад пропонує клієнту відповідне меню – наприклад, таке, що буде корисним людям з ризиком серцево-судинних захворювань. Або ж страви, які зменшують вірогідність розвитку хвороби Альцгеймера. Такий підхід вже використовують в закладах харчування в США, Великобританії, Японії, дана практика також зустрічається і в Україні, та набирає обертів.

MIND-дієта проти деменції

Одним із найрозповсюдженіших проявів деменції – погіршення пам’яті та здатності мислити – є хвороба Альцгеймера. Вчені медичного інституту в Чикаго запропонували спеціальну дієту, яка допоможе знизити ризик розвитку цієї хвороби. Це так звана MIND-дієта: M – Mediterranean-DASH, I – Intervention for, N – Neurodegenerative, D – Delay, тобто це можна перекласти як “дієта для затримки розвитку нейродегенеративних захворювань, що базується на середземноморській та DASH-дієтах”. Дотримання MIND-дієти, за твердженням вчених, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 53%. Навіть якщо ви хоча б частково дотримуєтеся такого харчування, то ризик також зменшується – приблизно на 35%.
Про які продукти йде мова:

  • Овочі (бажано некрохмалисті), зелень – як мінімум, один овоч на день, та прийом листових овочів щодня;
  • Горіхи – 30 г на день цілком достатньо. Горіхи можуть бути будь-якими, найкраще вживати асорті;
  • Термічно не оброблені та стиглі ягоди двічі на тиждень;
  • Бобові – щонайменше 4 рази на тиждень. Бобові – це клітковина, фолати та білки;
  • Цільні злаки тричі на день;
  • Раз на тиждень – жирна риба;
  • Оливкова олія – нею можна замінити звичайну соняшникову;
  • М’ясо індички чи курки кілька разів на тиждень;
  • Бокал червоного чи білого вина в день зайвим не буде.

При MIND-дієті варто уникати червоного м’яса, жирного сиру, вершкового масла та маргарину, фаст-фуду та солодощів.

Регіональна їжа

Надавати перевагу регіональним продуктам – це теж екофрендлі та тренд, за яким харчування майбутнього. Адже коли ви замовляєте піцу в Україні, наприклад, з закарпатською бринзою, а не з екзотичним авокадо, то ви обираєте продукт, на транспортування якого потрібно менше пального. Дрібниця, але важлива дрібниця. У всьому світі так роблять. В Польщі, наприклад, можна замовити піцу з квашеною капустою чи огірками. А в Україні в деяких закладах вже пропонують соуси з хроном та кропом.

Молоко, яке врятує світ

Мова йде про такий, без перебільшення, продукт майбутнього, як картопляне молоко, новаторство шведської компанії Dug. За твердженням авторів ноу-хау, виробництво картопляного молока наносить значно менше шкоди екології, ніж виробництво тваринного чи рослинного молока з інших продуктів. Воно залишає на 75% менше кліматичного сліду!
Так, картопляне молоко може стати альтернативою мигдальному, адже для вирощування картоплі потрібно в 56 разів менше води. Також варто згадати й про альтернативу вівса – за даними Dug, виробництво картоплі насправді вдвічі ефективніше, ніж вирощування вівса з точки зору землекористування. До речі, ті, хто вже куштував цей напій, кажуть, що він добре поєднується з кавою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Фермери створили молоко для покращення розуму

Молоко містить стандартних 12 основних поживних речовин, як і інша лінійка продуктів Organic Valley. Щоб зробити його більш корисним,...

Піонер сегменту рослинної їжі іде на IPO. У планах — новий завод та нові продукти

IPO розпочнеться в найближчі місяці на Франкфуртській фондовій біржі (FWB). За рахунок публічного розміщення компанія планує зібрати до 50...

Моцарелла, мюнстер та крабл — за допомогою мікробів створили сир для веганів

Очолила спільноту шеф-кухар Марго Річчо, котра мотивувалась власною алергією на молочні продукти. Її підтримують залізний шеф-кухар Нейт Епплман та...

Штучний інтелект створив замінник м’яса морських черепах

Для цього NotCo заручилася технологіями штучного інтелекту та великим кулінарним досвідом перуанського шеф-кухаря Дієго Ока NotCo. Разом вони розробили NotTurtle...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Стартап створив інноваційний майонез з цитрусовими

Стартап, заснований у 2012 році, починав з соусів, заправок...

Лише два виробники рослинних бургерів за рік врятували мільйон тварин

Некомерційна організація World Animal Protection (WAP) зібрала дані та...

«Це» створило коктейльні ковбаски та шматочки «не бекону» з рослин

Продукт є одним із трьох у новій літній лінійці....

Стартап створив молекулярну курятину з води, квасолі, трав та овочів. Вона містить все, що є у м’ясі

Виробничий стартап Shandi Global розробив аналог м’яса рослинного походження...

Найвпливовіша компанія про веганську їжу: ринок рослинного м’яса подвоїться, а яйця вже додали 168%

Ринок рослинного м’яса в найближчі роки буде рости значно...

Вибір редактора
В продовження теми