Їжа майбутнього: які тренди впливають на те, як ми будемо харчуватися?

Коли ми говоримо про їжу майбутнього, то маємо на увазі здорове та корисне харчування, а також технології приготування, які не шкодять екології. Тобто харчування майбутнього безпосередньо залежить від нових технологій. І в цій статті ми розкажемо про те, як технології повпливають на розвиток харчування майбутнього, і які тенденції прослідковуються прямо зараз.

Використання штучного інтелекту

Вже зараз ШІ використовують для персоналізації меню в деяких закладах харчування. Так, клієнт може пройти невеликий генетичний тест, котрий дозволить визначити, які вітаміни та мінерали необхідні організму найбільше, яка у людини реакція на глютен і лактозу, та багато іншої інформації. На її основі заклад пропонує клієнту відповідне меню – наприклад, таке, що буде корисним людям з ризиком серцево-судинних захворювань. Або ж страви, які зменшують вірогідність розвитку хвороби Альцгеймера. Такий підхід вже використовують в закладах харчування в США, Великобританії, Японії, дана практика також зустрічається і в Україні, та набирає обертів.

MIND-дієта проти деменції

Одним із найрозповсюдженіших проявів деменції – погіршення пам’яті та здатності мислити – є хвороба Альцгеймера. Вчені медичного інституту в Чикаго запропонували спеціальну дієту, яка допоможе знизити ризик розвитку цієї хвороби. Це так звана MIND-дієта: M – Mediterranean-DASH, I – Intervention for, N – Neurodegenerative, D – Delay, тобто це можна перекласти як “дієта для затримки розвитку нейродегенеративних захворювань, що базується на середземноморській та DASH-дієтах”. Дотримання MIND-дієти, за твердженням вчених, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 53%. Навіть якщо ви хоча б частково дотримуєтеся такого харчування, то ризик також зменшується – приблизно на 35%.
Про які продукти йде мова:

  • Овочі (бажано некрохмалисті), зелень – як мінімум, один овоч на день, та прийом листових овочів щодня;
  • Горіхи – 30 г на день цілком достатньо. Горіхи можуть бути будь-якими, найкраще вживати асорті;
  • Термічно не оброблені та стиглі ягоди двічі на тиждень;
  • Бобові – щонайменше 4 рази на тиждень. Бобові – це клітковина, фолати та білки;
  • Цільні злаки тричі на день;
  • Раз на тиждень – жирна риба;
  • Оливкова олія – нею можна замінити звичайну соняшникову;
  • М’ясо індички чи курки кілька разів на тиждень;
  • Бокал червоного чи білого вина в день зайвим не буде.

При MIND-дієті варто уникати червоного м’яса, жирного сиру, вершкового масла та маргарину, фаст-фуду та солодощів.

Регіональна їжа

Надавати перевагу регіональним продуктам – це теж екофрендлі та тренд, за яким харчування майбутнього. Адже коли ви замовляєте піцу в Україні, наприклад, з закарпатською бринзою, а не з екзотичним авокадо, то ви обираєте продукт, на транспортування якого потрібно менше пального. Дрібниця, але важлива дрібниця. У всьому світі так роблять. В Польщі, наприклад, можна замовити піцу з квашеною капустою чи огірками. А в Україні в деяких закладах вже пропонують соуси з хроном та кропом.

Молоко, яке врятує світ

Мова йде про такий, без перебільшення, продукт майбутнього, як картопляне молоко, новаторство шведської компанії Dug. За твердженням авторів ноу-хау, виробництво картопляного молока наносить значно менше шкоди екології, ніж виробництво тваринного чи рослинного молока з інших продуктів. Воно залишає на 75% менше кліматичного сліду!
Так, картопляне молоко може стати альтернативою мигдальному, адже для вирощування картоплі потрібно в 56 разів менше води. Також варто згадати й про альтернативу вівса – за даними Dug, виробництво картоплі насправді вдвічі ефективніше, ніж вирощування вівса з точки зору землекористування. До речі, ті, хто вже куштував цей напій, кажуть, що він добре поєднується з кавою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

IKEA створила свічку з ароматом тефтель. Її не можна купити — тільки виграти

«Ми продаємо більше фрикадельок, ніж будь-якого іншого продукту в асортименті IKEA», — якось сказав Майкл ла Кур, керуючий директор...

Піонер ринку культивованого м’яса отримав мільйони від Alibaba та готується захопити ринок Китаю

Компанія Eat Just, що першою у світі почала продавати та навіть доставляти додому культивоване м’ясо, а пізніше отримала дозвіл...

Власник АВК про те, чому кондитерська компанія взялася за випуск рослинного м’яса

Компанія «АВК», один із трьох найбільших кондитерських брендів України, недавно відкрила для себе нову нішу, запустивши на ринок рослинне...

Євген Клопотенко: «Спогади дитинства — одна з найважливіших складових смачної їжі»

Євген Клопотенко — рок-стар української кулінарії. Саме він захистив наш борщ від російських зазіхань і започаткував зміни у харчуванні...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Кондитерська мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи

Власна кондитерська» мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи у пакованні, дизайн якого створили українські ілюстраторки —...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Може вас зацікавити

Прориви ринку foodtech: від найшвидшого протеїну до передачі ароматів на відстані

Німці, які навчились за допомогою мікробів виробляти найшвидший протеїн...

Українські виробники морозива та соків прямого віджиму випустили інноваційне морозиво

Galicia «яблуко-груша» має приємний фруктовий смак та аромат, який...

Unilever очікує, що продажі альтернативного білка зростуть на $1 млрд

Продовольчий гігант планує наростити продажі альтернативний білок до 1,2...

Веганська Nutella стане доступною з нового року

З січня 2025 року новий продукт з'явиться на полицях...

На Kickstarter збирають фінансування на хліб повільного бродіння за старовинним рецептом

Стартап створює хліб повільного бродіння з натуральною закваскою та...

Вибір редактора
В продовження теми