Харчова цінність інноваційних продуктів перевершує звичну м’ясну чи рослинну їжу. Снеки з комах містять багато білка, мінерали та вітаміни, зокрема B12, який допомагає продукувати червоні клітини крові.
Їжу можна замовити онлайн або скуштувати на численних вуличних фестивалях
Продажі – поки дещо повільні, говорить Френк Еггінк, який виготовляє снеки із комах неподалік нідерландського міста Зволле.
Це помітно і біля кіоску Be Frank на фестивалі Blije Bietjes 2023, що проходив цими вихідними у Хардервейку, ділиться кореспондент newfood.ua. Хоча відвідувачі цікавляться незвичними снеками, і хтось навіть куштує.

Еггінк говорить, що нідерландці поки що не надто охоче їдять комах. «Це потребує часу. Не просто позбутися цього «фу», але я в це вірю», – говорить виробник.
У компанії діляться, що снеки із борошнистих черв’яків часто замовляють в офіси чи на вечірки. Або онлайн доставкою.
До слова, щоб зробити їжу з комах смачною, Be Frank довелося добре попрацювати та під’єднати інновації та досвід. У компанії розповідають, що за своєю природою смак у комах землистий, горіховий, але йому далеко до високої кухні.
Водночас їжа з комах є стійкою альтернативою. Вирощування борошнистих черв’яків не потребує багато води, кормів чи величезних територій. Вони продукують мінімальні викиди парникових газів, а антибіотики під час вирощування комах – заборонені.
Нагадаємо, раніше у ресторанах Данії з’явилися бургери з фаршем із жуків, а сінгапурські вчені змогли надрукувати їжу із цвіркунів та моркви.
Джерела: newfood.ua, Be Frank Foods, Frank Eggink, De Stentor