Конкурс запрошував стартапи та масштабні компанії представити інновації, які покращують доступ до поживної та екологічно чистої їжі.
Кожен із десяти стартапів-переможців розробив інгредієнт або формулу на основі порошку, які сприяють просуванню здорового та сталого харчування. Всі вони отримали послуги від EIT Food і Blendhub вартістю 25 тис. євро, щоб масштабувати виробництво та випустити свій продукт на ринок.
У списку переможців:
- Aliga Microalgae (Данія) – застосовує порошок білих водоростей Chlorella як інгредієнт для оздоровчих поживних напоїв.
- Alver World SA (Нідерланди) – розробила молочко з водоростей хлорели.
- Circular Fiber (Італія) – виробляє екологічно чисте борошно з відходів переробки артишоку.
- Fabumin (Ізраїль) – впроваджує інновації з aquafaba (в’язкий відвар бобових) для виробництва порошкоподібного інгредієнта.
- Keratin España (Іспанія) – розробила білковий порошок з крові худоби.
- Landratech Lda (Португалія) – розробила інгредієнти з жолудів.
- тощо.
Доктор Адам М. Адамек, директор з інновацій EIT Food, говорить, що вони були вражені кількістю заявок, поданих на конкурс.
Зараз EIT Food готується допомогти переможцям реалізувати потенціал їхніх новаторських розробок.
Нагадаємо, раніше стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто. А американці створили м’ясо із м’якоті фруктів кеш’ю, яка раніше йшла у відходи.
Джерела: EIT Food, Circular Fiber, Landratech Lda