Супермаркети вперше почнуть продавати рибу із 3D-принтера

Цього тижня вперше на полицях віденських супермаркетів з’явиться “ультрареалістична” 3D-друкована риба.

Це буде цільне філе лосося на основі мікропротеїну, розроблене австралійським стартапом Revo Foods у співпраці зі шведською компанією Mycorena. 

Лосось виготовляють за технологію екструзії. Вона дозволяє поєднати різні типи пластів та волокон та досягти вигляду і соковитості, характерних для звичайної риби.

Спільна робота стартапів стартувала у січні цього року. Тоді на розробку вони отримали грант у розмірі 1,5 млн євро від шведського інноваційного агентства Vinnova, Австрійського агентства сприяння науковим дослідженням і програми фінансування Євросоюзу Eurostars. 

У рамках партнерства компанії створили мікропротеїнову основу, придатну для 3D-друку. По суті, вона є міцелієм, який продукують нитчасті гриби. 

У білкову матрицю за допомогою екструзії інтегрують жирові волокна. Це допомагає забезпечити безперервну технологію, придатну для масового виробництва.

«З віхою промислового 3D-друку харчових продуктів ми вступаємо в креативну харчову революцію, епоху, коли їжа створюється точно відповідно до потреб споживачів», — говорить Робін Сімса, генеральний директор Revo Foods. Бренд називає цей новий процес «переломом» для м’яса рослинного походження, здатного створити нову категорію «автентичних продуктів», таких як веганські рибні і м’ясні стейки чи філе.

Цільні шматки рослинної риби першими спробують покупці Rewe Group Billa Pflanzilla у Відні

Придбати філе лосося на вебсайт Revo Foods можна буде в жовтні. Також його готуватимуть у ресторані Adlerhorf у Відні та бістро Verde у Копенгагені. 

З наступного року 3D-друкований лосось продаватимуть у понад 1500 магазинів по всій Європі.

Нагадаємо, раніше науковці розробили також 3D-макарони, які набувають об’єму під час варіння.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Протеїнові коктейлі з картоплі можуть замінити молочний білок

Дослідники Центру нутрицевтиків Вестмінстерського університету дійшли висновку, що білкові коктейлі на рослинній основі можуть бути потенційною життєздатною альтернативою сироватковим...

Чорнила каракатиці та закваска – українці печуть хліб, що ніколи не пліснявіє

Пекарня «Жицень» – це сімейна справа всього життя двох поколінь, яку починав батько, а продовжив хлібопекарську справу – син. Увесь...

Новинка для напоїв: підсолоджувач з африканських ягід готовий вийти на ринок

Компанія Roquette, яка виробляє рослинні інгредієнти, та її німецький біотехнічний партнер планують запустити в виробництво свій протеїновий підсолоджувач Brazzein. У...

Морський біолог виростить у лабораторії першу у світі устрицю та поєднає її з грибами

Стартап є одержувачем фінансування крупних профільних інвесторів Sustainable Food Ventures та Big Idea Ventures New Protein Fund.Нещодавно Pearlita отримала...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Всесвітньо відомий бренд запускає перше в історії пиво Сонця – з вітаміном D

Sunbrew дебютує в Канаді цього місяця, пізніше цього року...

Кондитерська компанія «АВК» зробила ставку на нову іноваційну розробку

«АВК» та її засновник Володимир Авраменко зробили собі ім'я...

Coca‑Cola змішає популярний напій з горілкою зі шведської пшениці

Коктейль дебютує на початку 2024 р. в деяких європейських...

Українська мануфактура створює унікальний сир з липою, трояндами та синім чаєм

Олексій Сінєльніков, засновник сироварні, говорить, що сир з липовим...

Найбільша українська мережа пекарень відкрила перший заклад у Празі

Заклад відкрився в самому центрі Праги в ТЦ Palladium,...

Вибір редактора
В продовження теми