Вчені виростять у лабораторії персики, вишні та яблука. Без дерев

Вчені державного науково-дослідного інституту Нової Зеландії Plant and Food Research культивують рослинні клітини для вирощування фруктів без дерев, виноградної лози чи кущів.

Випробування стартували з клітин чорниці, яблук, вишні, фейхоа, персиків, нектаринів і винограду. 

Це унікальний кейс на ринку лабораторної їжі, де понад 80 компаній у всьому світі прагнуть комерціалізувати клітинне м’ясо та морепродукти.

За словами доктора Бена Шона, вченого та керівника програми Food by Design, існує широкий інтерес і розвиток систем виробництва клітинної їжі в контрольованому середовищі.

Команда вчених проєкту Food by Design, що реалізується Plant and Food Research

“Клітинне садівництво наразі має менший профіль, ніж клітинне сільське господарство та аквакультура, але ми вважаємо, що це справді захоплива галузь”, – говорить він.

Дослідження розпочалося 18 місяців тому і загалом триватиме 5 років. Його завдання – створити у лабораторії поживний продукт зі смаком, текстурою та зовнішнім виглядом, з якими знайомі споживачі.

Щоб виростити бажаний шматок їжі, дослідникам знадобиться «більше, ніж просто колекція клітин». 

«Ми маємо повністю повторити фрукт, вирощений традиційним способом, а радше створити нову їжу з такими ж привабливими властивостями», – каже вчений.

Клітинним способом вчені потенційно можуть сворити кращі сорти фруктів

Цікаво, що раніше швейцарська компанія Mibelle Biochemistry навчилася культивувати у рідкому середовищі клітини зникаючого виду яблук. Очікується, що їх продукт допоможе запобігати старінню шкіри.

Джерело

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені кухарі. Процес підготовки та грилювання зайняв понад чотири години. Контролювали...

Інвестори вкладають $0,2 млрд у м’ясо з «пробірки» — завод збудують у Перській затоці

Зараз Eat Just культивує курятину на потужностях в Сінгапурі та співпрацює з сервісом foodpanda, аби доставляти інноваційну їжу відразу...

Виробники синабонів із сиром брі відкривають власне кафе. Замовлення зросли в 10 разів

Заклад буде розташований на вулиці Гоголівській, там же знаходиться і виробництво. Наразі власниці — Оля і Настя Бабенцови — займаються...

В Одесі виробляють живу олію з осадом, що посилює смак

Засновники підприємства говорять, що їхня сім'я вже понад п'ять років не використовує рафіновані олії з полиць супермаркетів після того,...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Стартап “вирощує” веганське карпаччо на відходах з кафетеріїв

Заснована у 2011 році Ян Віллемом Босманом Янсеном, компанія...

На роботів-офіціантів та кур’єрів — лідер роботехніки Keenon зібрав рекордні $200 млн

Раунд очолив фонд венчурного капіталу Softbank Vision Fund 2....

Pepsi поєднала кетчуп з колою, щоб створити ідеальну приправу для хот-догів

Pepsi Colachup (колачуп, що є поєднанням слів кола і...

Із рослинних решток створили дієтичний цукор

Компанія була заснована в 2017 році Томом Сіммонсом, який...

Принц Чарльз проти «збочених» субсидій у тваринництво та покладає надії на альтернативне м’ясо

«Я завжди відчував, що ми надмірно експлуатуємо та завдаємо...

Вибір редактора
В продовження теми