Вчені виростять у лабораторії персики, вишні та яблука. Без дерев

Вчені державного науково-дослідного інституту Нової Зеландії Plant and Food Research культивують рослинні клітини для вирощування фруктів без дерев, виноградної лози чи кущів.

Випробування стартували з клітин чорниці, яблук, вишні, фейхоа, персиків, нектаринів і винограду. 

Це унікальний кейс на ринку лабораторної їжі, де понад 80 компаній у всьому світі прагнуть комерціалізувати клітинне м’ясо та морепродукти.

За словами доктора Бена Шона, вченого та керівника програми Food by Design, існує широкий інтерес і розвиток систем виробництва клітинної їжі в контрольованому середовищі.

Команда вчених проєкту Food by Design, що реалізується Plant and Food Research

“Клітинне садівництво наразі має менший профіль, ніж клітинне сільське господарство та аквакультура, але ми вважаємо, що це справді захоплива галузь”, – говорить він.

Дослідження розпочалося 18 місяців тому і загалом триватиме 5 років. Його завдання – створити у лабораторії поживний продукт зі смаком, текстурою та зовнішнім виглядом, з якими знайомі споживачі.

Щоб виростити бажаний шматок їжі, дослідникам знадобиться «більше, ніж просто колекція клітин». 

«Ми маємо повністю повторити фрукт, вирощений традиційним способом, а радше створити нову їжу з такими ж привабливими властивостями», – каже вчений.

Клітинним способом вчені потенційно можуть сворити кращі сорти фруктів

Цікаво, що раніше швейцарська компанія Mibelle Biochemistry навчилася культивувати у рідкому середовищі клітини зникаючого виду яблук. Очікується, що їх продукт допоможе запобігати старінню шкіри.

Джерело

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Зі смаком алкоголю та кави: на Чернігівщині варять унікальну карамель

Засновник виробництва Валентин Назарина говорить, що ідея створення мануфактури виникла після тривалих експериментів із рецептурою, на які пішло 10...

Мішленівський шеф-кухар готує еко-страви на двох лезах від старого млина

Обід у його ресторані Knystaforsen обійдеться у 2450 шведських крон на одну особу  (приблизно 10 тис. грн), і скоріше...

Австрійська компанія створила морозиво із плодів мавпячого дерева

У складі морозива – справжні плоди баобаба (Adansonia digitata), який широко поширений у лісах і саванах Африки на південь...

Німецький стартап перший у світі за допомогою точного бродіння створив шоколад без какао-бобів

QOA застосовує технологію точного бродіння, що дозволяє відтворити склад какао, використовуючи інші харчові матеріали.Вихідними інгредієнтами для створення лабораторного шоколаду...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

«Яготинське» і «Яготинське для дітей» оновили паковання для дев’яти продуктів

Упаковка Tetra Gemina Aseptic поєднує в собі функціональність та екологічність. Нова форма зі скошеним дашком забезпечує легкість використання та...

Може вас зацікавити

Danone поїть українців інноваційним молоком із вівса, кукурудзи та лісових горіхів

Українські споживачі уже можуть знайти широкий асортимент напоїв і...

Смачні і соковиті креветки тепер штампують із крохмалю, ламінарії та пшениці

Пропозицій на ринку стає дійсно багато, і вони набувають...

Тонни лабораторного м’яса щороку — один з піонерів ринку завершив будівництво заводу

Новий виробничий комплекс, що розташовується в Емервіллі, штат Каліфорнія,...

У світі росте попит на протеїн із грибів — скоро майже $4 млрд. Дослідження

У період 2023-2029 рр. темпи приросту ринку складатимуть 7,6%...

Виробничий гігант подвоїв продажі рожевих ананасів, які розробляли 16 років

Попит на унікальний фрукт набагато перевищує пропозицію, говорять в...

Вибір редактора
В продовження теми