Вчені виявили гриби, які знищують токсини у сидрі та варенні

Дослідники ідентифікували вид грибка, який перетворює патулін, небезпечний мікотоксин, який іноді зустрічається у фруктах, на менш токсичні побічні продукти. Це – «TUS-MM1», що належить до роду Acremonium.

Патулін (C7H6O4) — це шкідливий мікотоксин. Його продукують гриби, які зустрічаються в пошкоджених фруктах (яблука, груші, виноград тощо).

Це відкриття дає важливе уявлення про механізми деградації патуліну, які зустрічаються в природі, і допоможе знайти нові способи контролю токсичності патуліну в продуктах харчування, говорять вчені.

Патулін є токсичним для різних форм життя, включаючи людей, ссавців, рослини та мікроорганізми. 

Особливо чутливі до забруднення патуліном середовища, де відсутні належні гігієнічні заходи під час виробництва харчів. Гриби ростуть на пошкоджених або гнилих фруктах, і навіть забруднюють перероблені продукти – перетерті яблука, яблучний сік, джеми та сидр.

Небезпечна речовина може викликати нудоту, застій в легенях, виразки, кишкові кровотечі та навіть більш серйозні наслідки, такі як пошкодження ДНК, імуносупресія та підвищений ризик раку.

Токсичність патуліну викликає серйозне занепокоєння в усьому світі

Багато країн ввели обмеження на дозволені рівні патуліну в продуктах, особливо в дитячому харчуванні.

Щоб мікроорганізми, які допоможуть зменшити або нівелювати шкоду небезпечної речовини, вчені Токійського університету науки (TUS) в Японії культивували різні мікроорганізми з 510 зразків ґрунту в середовищі, багатому патуліном. Та виявили, що саме ниткоподібні гриби можуть бути дієвими для цієї задачі.

Виявлено, що клітини TUS-MM1 перетворюють будь-який поглинений патулін на дезоксипатулінову кислоту – набагато менш токсичну сполуку. 

Результати цього дослідження роблять науковців на крок ближче до ефективних рішень для контролю рівня патуліну в їжі. 

Нагадаємо, раніше фінські вчені створили яєчний білок з грибів, якими залатують тріщини в бетоні.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Щоб змінити смак віскі, рокери Metallica приставили до бочок сабвуфери

У Великобританії нещодавно запустили новий бренд міцних алкогольних напоїв, які створювали цілих десять років – Blackened American Whisky. З’явившись...

Аргентинський стартап робить яскраві барвники з ниткоподібних грибів. Раніше для цього мололи комах

Стартап використовує ниткоподібні гриби, які можуть виробляти специфічні кольори при подачі недорогої сировини у біореакторах.Гриби виділяють пігмент в середовищі,...

Шкурне питання. Компанія Holy Cow робить поживні закуски з коров’ячих шкір

Заснована в 2021 році двома друзями з дитинства компанія бере натхнення з індонезійської кухні, де шкуру з яловичини їдять...

Тисячолітню воду з діючого вулкана випускатимуть у бутильованому форматі

Південноамериканський виробник напоїв Splendor випустить новий бренд мінеральної бутильованої води в січні 2022 року на південному сході США.Splendor Water...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

Нідерландська селекційна компанія створила огірки, які можна смажити

Після приготування огірки лишаються твердим і хрустким Розробник стверджує, що...

Картина м’ясом: японський ресторан за $100 продає гравюри із яловичини

Hyotana та Kaya вирішили поєднати їжу та мистецтво, і...

Букети на обід. Міні-ферма під Києвом вирощує для ресторанів їстівні квіти

«МоркваФерма», сімейне міні-господарство поблизу Борисполя (Київська область), разом з...

Бельгійці створили шніцель із овочів, який не відрізнити від курячого м’яса

Використовуючи власноруч створені волокна, компанія змогла створити продукт, який...

Вибір редактора
В продовження теми