На Черкащині печуть спельтовий хліб за 700-літнім рецептом

Черкащанин Артур Жуковський реконструював рецепт стародавнього хліба, який пекли 500-700 років тому.

Старовинний хліб випікається на хмелевій заквасці з додаванням місцевого холодноярського меду, джерельної води та жорнового борошна.

Саме жорнове борошно визначає смак стародавнього хліба

Борошно мелеться на кам’яних жорнах при низькій температурі. Воно не нагрівається більш як на 40 градусів, завдяки чому зберігає всі свої корисні властивості, ділиться пекар.

За його словами, найскладніше – знайти натуральні інгредієнти для хліба.

Тому зерно він купує у місцевого фермера, який не обробляє посіви хімічними пестицидами.

Сорту пшениці, з якого мелють борошно та вмішують у хліб, близько п’яти тисяч років.

Борошно – зі спельти, цільнозернове та має потужну клітковину

Технологія виготовлення хліба теж збережена у тому вигляді, як її використовували місцеві жителі сотні років тому. Перед тим, як опинитися в печі, тісто підходить протягом доби. 

Пекар говорить, що створювати традиційний хліб вчився на власних помилках, знаннях, які отримав від бабусі та інших людей. 

“В мене не було майстра, котрий би передав мені науку. Я вчився то в того, то в іншого”, – ділиться він.

Перш ніж отримати ідеальний буханець, Артур перевів до сотні кілограмів тіста. 

Додає, що хліб зі спельти – смачний і натуральний, він не пліснявіє, а лише черствіє.

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що священник на Хмельниччині пече хліб з тризубами, а пекарня “Жицень” випікає у місті Рівному чорний хліб з чорнилами каракатиці.

Окрім традиційних рецептів, виробники намагаються зробити хліб якомога більш функціональним. Наприклад, одна із компаній запатентувала технологію, яка допомагає випікати високобілковий хліб із морськими водоростями. Для цього довелося перевинайти процес обробки водоростей, щоб вони не лишали стороннього запаху та післясмаку.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

З жиром, безалкогольною горілкою та кавовою гущою: топ безвідходних коктейлів до Різдва

Оскільки третина їжі у всьому світі викидається на смітник, пріоритетом стають максимально безвідходні напої, але без компромісів щодо якості...

Вкруту. Із мікропротеїну та водоростей створили перше у світі ціле рослинне яйце

Яйце виготовлене з ферментованого мікропротеїну та морських водоростей, має у своєму складі незамінні амінокислоти, подібно до тваринних білків та...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Вчені вперше надрукували товсте філе лабораторного окуня, на черзі – сліпі тести

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому розвитку технології їм вдалося виготовити філе завтовшки до шести сантиметрів. Філе...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

«Ми почали процес перетворення з ремісників на foodtech-компанію». Дмитро Борисов про тренди у ресторанному бізнесі.

Коронавірусна криза переформатувала ресторанний бізнес. Нові сервіси, формати, технологічні...

Що їсти взимку: найкорисніші страви та продукти на сезон

Зимове харчування: що їсти дітям та дорослимТеплий суп....

Молоді науковці із Німеччини створили нейропляшку, яка «обманює» смакові рецептори людини

По суті споживачі «обманюють мозок», використовуючи пляшку Air Up.Система...

Nestlé в Україні представила корм, що зменшує рівень алергенів у котів

Pro Plan® LiveClear® - це спеціально розроблений раціон, який...

Курка та риба з грибів — глобальний інкубатор “пригрів” у себе нові стартапи

Серед новачків на платформі — виробники першого в світі...

Вибір редактора
В продовження теми