На Черкащині печуть спельтовий хліб за 700-літнім рецептом

Черкащанин Артур Жуковський реконструював рецепт стародавнього хліба, який пекли 500-700 років тому.

Старовинний хліб випікається на хмелевій заквасці з додаванням місцевого холодноярського меду, джерельної води та жорнового борошна.

Саме жорнове борошно визначає смак стародавнього хліба

Борошно мелеться на кам’яних жорнах при низькій температурі. Воно не нагрівається більш як на 40 градусів, завдяки чому зберігає всі свої корисні властивості, ділиться пекар.

За його словами, найскладніше – знайти натуральні інгредієнти для хліба.

Тому зерно він купує у місцевого фермера, який не обробляє посіви хімічними пестицидами.

Сорту пшениці, з якого мелють борошно та вмішують у хліб, близько п’яти тисяч років.

Борошно – зі спельти, цільнозернове та має потужну клітковину

Технологія виготовлення хліба теж збережена у тому вигляді, як її використовували місцеві жителі сотні років тому. Перед тим, як опинитися в печі, тісто підходить протягом доби. 

Пекар говорить, що створювати традиційний хліб вчився на власних помилках, знаннях, які отримав від бабусі та інших людей. 

“В мене не було майстра, котрий би передав мені науку. Я вчився то в того, то в іншого”, – ділиться він.

Перш ніж отримати ідеальний буханець, Артур перевів до сотні кілограмів тіста. 

Додає, що хліб зі спельти – смачний і натуральний, він не пліснявіє, а лише черствіє.

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що священник на Хмельниччині пече хліб з тризубами, а пекарня “Жицень” випікає у місті Рівному чорний хліб з чорнилами каракатиці.

Окрім традиційних рецептів, виробники намагаються зробити хліб якомога більш функціональним. Наприклад, одна із компаній запатентувала технологію, яка допомагає випікати високобілковий хліб із морськими водоростями. Для цього довелося перевинайти процес обробки водоростей, щоб вони не лишали стороннього запаху та післясмаку.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Омлет із водоростей. Яйця без курей виготовляють із жовтої хлорели та вирощують у лабораторії

Порошки є у двох варіантах: білий та жовтий. Порівнюючи з іншими продуктами з водоростей яскраво зеленого кольору, останні —...

Українці роблять унікальні продукти із в’єтнамського органічного горіху

Сімейне виробництво заснувало подружжя веганів – Василь Трачук та Юлія Ворковенко. Василь, будучи технологом, розробив авторську рецептуру продуктів. Юлія...

Інвестори вкладаються у ферментований білок. Кількість угод зросла на 40%

Водночас зниження середнього розміру угоди контрастує зі зростанням кількості інвестицій. У звітному періоді було укладено 268 угод, що на...

Онлайн-продажі продуктів харчування в США за рік виросли вчетверо

Згідно з дослідженням загальна сума замовлень на сьогоднішній день складає більше $ 8 млрд на місяць, в той час...

Український бренд Jaffa випустив Ice Coffee — натуральну холодну каву

Продукт створено для сучасних споживачів, які цінують якість, натуральність, зручність і естетику. Це відповідь на глобальний тренд кави «to...

Alviva Group збільшує експорт кондитерської продукції

Продуктові лінійки мусово-йогуртових тортів та еклерів бренду Tarta розроблені з урахуванням потреб міжнародного ринку та відповідають останнім трендам у...

Mars контролюватиме походження морепродуктів у кормах

Компанія Mars стала першою у світі серед виробників кормів для домашніх тварин, яка офіційно зобов’язалася дотримуватися стандартів Глобального діалогу...

Nestlé використовує відходи какао-бобів для збільшення виробництва шоколаду

Швейцарська компанія Nestlé оголосила про впровадження інноваційної технології переробки какао-плодів, яка дозволяє використовувати до 30% частин, що раніше йшли...

Може вас зацікавити

Вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу

Ініціатором приготування та популяризації страви на Вінничині став Михайло...

Мікрозелень популярного овоча сприяє зниженню ваги. Дослідження

Перед тим, як прийти до такого висновку, вчені проводили...

Ресторани годуватимуть європейців яйцями, вирощеними із дріжджів

До кінця року альтернативні яйця з’явиться у кафе, ресторанах...

50% споживачів готові доплачувати за корисну та місцеву їжу: про тренди майбутнього

Такі результати глобального дослідження, отримані міжнародною консалтинговою компанією PwC....

Вибір редактора
В продовження теми