Стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто

Австралійська компанія Extracta перетворює надлишки фруктових потоків у високоякісні інгредієнти для нутрицевтики, харчової промисловості та косметики.

Род Льюїс, генеральний директор компанії, говорить, що разом з бізнес-партнером вони виявили високий рівень харчових відходів під час подорожі країною.

Наприклад, в одному районі Квінсленда 60% врожаю цитрусових, таких як мандарини, апельсини та лимони, фермери просто викинули, тоді як «інші люди голодують, а ціни на їжу невпинно зростають».

ООН оцінює щорічні світові втрати продукції сільського господарства у 2,5 млн т

В Австралії, за словами Льюїса, щороку викидається 7,3 млн т їжі.

«Якщо ми зможемо використати все, що було викинуто, то збережемо поточний рівень викидів вуглецю, але отримаємо набагато більше, щоб прогодувати людей», — підкреслює Льюїс.  

Зараз компанія використовує для переробки на поживні інгредієнти марну цукрову тростину, виноград, цитрусові та багато іншого. Особливий інтерес викликає саме тростина.

«Цукрова тростина складається приблизно на 15% з харчових волокон, на 15% з цукру, а решта – вода. З їстівних частин викидається половина або більше», – каже гендиректор Extracta.

Extracta використовує цукрову тростину для створення харчових волокон і продуктів для діабету. 

Виноградні відходи (насіння, шкірка та стебла), а також апельсини та апельсинова шкірка, яка залишається від виробництва соку, тощо перетворєються на інші корисні інгредієнти, як то наприклад, харчові волокна чи пектин. До слова, останній вже готують на експорт в США. 

Далі компанія планує взятися за залишки бананів, ананасів, персикові та абрикосові кісточки. Деякі отримані інгредієнти, за словами Льюїса, далі зможуть використовуватися в пекарнях та зооіндустрії. 

Часом застосування можуть бути дуже незвичними. Наприклад, розробники уже виявили, що цукрова тростина значно покращує вихід тіста для випічки. Тісто добре розширюється, тому що краще утримує воду.

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що дизайнерка з Іспанії перетворює харчові відходи на засоби по догляду за шкірою, а із кавової гущі вчені створили на 30% міцніший бетон.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кіло.

Ця технологія стала значним проривом на тлі занепокоєнь щодо низької ефективності наявних методів виробництва, які стримують масштабування альтернативного м’яса.Зокрема,...

Ізраїльський стартап виготовлятиме з рожкового дерева надпоживний замінник шоколаду

Очікується, що плід рожкового дерева вийде на ринок позиціонуючись як «здорова заміна шоколаду» Рожкове дерево, має значну стійкість до посухи,...

Упаковка з олією тасманійського перцю значно подовжує зберігання продуктів

Упаковка створюється з використанням протимікробних препаратів рослинного походження, щоб допомогти знищити бактерії та грибки, які ростуть на харчових продуктах.  Харчові...

Британський стартап створив заміну соєвим соусам з морських водоростей

Sozyë запустила три рослинні альтернативи рибному, соєвому та устричному соусам без глютену та без сої. Їх продають у британській...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

В Нідерландах новорічне пиво варять з ялинкових голок

В Нідерландах знайшли застосування ялинкам після новорічних свят. Місцева...

Гігант харчового ринку вироблятиме моцарелу з молока мікробів

Угода допоможе New Culture збільшити виробництво казеїну без вмісту...

Штучний інтелект розробив формулу лабораторного какао. Ціни б’ють рекорди.

Ізраїльський стартап Celleste Bio працює над створенням клітинного какао,...

Стартап створив низькокалорійну заміну молока із кавунового насіння

Засновник компанії Гільєрме Майя Сілва розпочав розробку продукту після...

Чехи виростили з водоростей та клітин дешеве м’ясо для гамбургерів

Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса,...

Вибір редактора
В продовження теми