Стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто

Австралійська компанія Extracta перетворює надлишки фруктових потоків у високоякісні інгредієнти для нутрицевтики, харчової промисловості та косметики.

Род Льюїс, генеральний директор компанії, говорить, що разом з бізнес-партнером вони виявили високий рівень харчових відходів під час подорожі країною.

Наприклад, в одному районі Квінсленда 60% врожаю цитрусових, таких як мандарини, апельсини та лимони, фермери просто викинули, тоді як «інші люди голодують, а ціни на їжу невпинно зростають».

ООН оцінює щорічні світові втрати продукції сільського господарства у 2,5 млн т

В Австралії, за словами Льюїса, щороку викидається 7,3 млн т їжі.

«Якщо ми зможемо використати все, що було викинуто, то збережемо поточний рівень викидів вуглецю, але отримаємо набагато більше, щоб прогодувати людей», — підкреслює Льюїс.  

Зараз компанія використовує для переробки на поживні інгредієнти марну цукрову тростину, виноград, цитрусові та багато іншого. Особливий інтерес викликає саме тростина.

«Цукрова тростина складається приблизно на 15% з харчових волокон, на 15% з цукру, а решта – вода. З їстівних частин викидається половина або більше», – каже гендиректор Extracta.

Extracta використовує цукрову тростину для створення харчових волокон і продуктів для діабету. 

Виноградні відходи (насіння, шкірка та стебла), а також апельсини та апельсинова шкірка, яка залишається від виробництва соку, тощо перетворєються на інші корисні інгредієнти, як то наприклад, харчові волокна чи пектин. До слова, останній вже готують на експорт в США. 

Далі компанія планує взятися за залишки бананів, ананасів, персикові та абрикосові кісточки. Деякі отримані інгредієнти, за словами Льюїса, далі зможуть використовуватися в пекарнях та зооіндустрії. 

Часом застосування можуть бути дуже незвичними. Наприклад, розробники уже виявили, що цукрова тростина значно покращує вихід тіста для випічки. Тісто добре розширюється, тому що краще утримує воду.

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що дизайнерка з Іспанії перетворює харчові відходи на засоби по догляду за шкірою, а із кавової гущі вчені створили на 30% міцніший бетон.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Компанія, яка познайомила українців з моцарелою, створила унікальний сир

Компанія не зупинила діяльність з початку повномасштабного вторгнення, і навіть узяла участь у World Cheese Awards, де восени минулого...

Кенійці випустили жувальну гумку з активованим вугіллям. Розробка тривала 2 роки

Kenafric розпочинав свою діяльність як взуттєвий бізнес, а наразі є одним з найбільших виробників та провідних експортерів кондитерських виробів,...

Їстівне покриття вберігає від смітника на 40% більше огірків

Задля мінімізації харчових відходів та зменшення використання пластику, партнери запропонували екологічний пакувальний матеріал, який подовжує термін зберігання свіжих огірків.«Одним...

Виробник лабораторного лосося відкриє завод потужністю 90 тонн на рік

Новітні потужності, розміщені в Сан-Франциско будуть включати в себе не лише виробничий цех, а й приміщення для дегустацій та...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Найбільш вітамінізовані овочі: рейтинг найкращих джерел вітамінів

Нестача вітамінів в організмі може слугувати причиною різноманітних захворювань,...

Для любителів ресторанної їжі створили заморожені макарони швидкого приготування

Компанія Beroni запропонувала споживачам практично ресторанну їжу – заморожені...

На батьківщині лабораторного м’яса дозволили дегустувати їжу з пробірки

Уряд країни вчора оголосив, що довгоочікувані дегустації незабаром незабаром...

FozzyGroup створює «магазин майбутнього»: продажами керуватиме штучний інтелект

Штучний інтелект розпізнає об’єкти, керує категоріями й товарними залишками,...

Пляжний бургер та крабовий пиріг: канадські гіганти створюють м’ясо з цукрових водоростей

Наразі триває етап науково-дослідної роботи у рамках партнерства та...

Вибір редактора
В продовження теми