Стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто

Австралійська компанія Extracta перетворює надлишки фруктових потоків у високоякісні інгредієнти для нутрицевтики, харчової промисловості та косметики.

Род Льюїс, генеральний директор компанії, говорить, що разом з бізнес-партнером вони виявили високий рівень харчових відходів під час подорожі країною.

Наприклад, в одному районі Квінсленда 60% врожаю цитрусових, таких як мандарини, апельсини та лимони, фермери просто викинули, тоді як «інші люди голодують, а ціни на їжу невпинно зростають».

ООН оцінює щорічні світові втрати продукції сільського господарства у 2,5 млн т

В Австралії, за словами Льюїса, щороку викидається 7,3 млн т їжі.

«Якщо ми зможемо використати все, що було викинуто, то збережемо поточний рівень викидів вуглецю, але отримаємо набагато більше, щоб прогодувати людей», — підкреслює Льюїс.  

Зараз компанія використовує для переробки на поживні інгредієнти марну цукрову тростину, виноград, цитрусові та багато іншого. Особливий інтерес викликає саме тростина.

«Цукрова тростина складається приблизно на 15% з харчових волокон, на 15% з цукру, а решта – вода. З їстівних частин викидається половина або більше», – каже гендиректор Extracta.

Extracta використовує цукрову тростину для створення харчових волокон і продуктів для діабету. 

Виноградні відходи (насіння, шкірка та стебла), а також апельсини та апельсинова шкірка, яка залишається від виробництва соку, тощо перетворєються на інші корисні інгредієнти, як то наприклад, харчові волокна чи пектин. До слова, останній вже готують на експорт в США. 

Далі компанія планує взятися за залишки бананів, ананасів, персикові та абрикосові кісточки. Деякі отримані інгредієнти, за словами Льюїса, далі зможуть використовуватися в пекарнях та зооіндустрії. 

Часом застосування можуть бути дуже незвичними. Наприклад, розробники уже виявили, що цукрова тростина значно покращує вихід тіста для випічки. Тісто добре розширюється, тому що краще утримує воду.

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що дизайнерка з Іспанії перетворює харчові відходи на засоби по догляду за шкірою, а із кавової гущі вчені створили на 30% міцніший бетон.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап розробив рослинне молоко з вишневих кісточок

Себастіон Єщко, один із співзасновників Kern Tec, розповів, що натхнення створити компанію з’явилося тоді, коли підприємці дізналися у місцевих...

Розробили протеїнові батончики з курятини: в асортименті перець та гарячий мед

Трендові курячі снеки стануть частиною флагманської лінійки бренду Tender Chicken Bites, який дебютував у березні.Виготовлені з курятини та спецій,...

Виробник їжі з повітря розмістив акції на біржі та хоче закріпитися на світовому ринку

Цей стратегічний крок дозволить компанії розширити свою діяльність і просувати інноваційний білок Solein на світові ринки. Solein — це революційний...

Більше комбучі та квашеної капусти: продажі їжі для зміцнення імунітету зросли на 50%

Щоб зробити такий висновок, дослідники проєкту Packaged Facts проаналізували сегмент продуктів, що містять пребіотики, пробіотики, багато клітковини та «суперпродукти»...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Кондитерська мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи

Власна кондитерська» мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи у пакованні, дизайн якого створили українські ілюстраторки —...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Може вас зацікавити

Молочага — з гриба-паразита створили новий вид рослинного молока, яке захищає від стресу

Черговим фісташковим чи ячмінним «молоком» уже нікого не здивуєш,...

Творець першого в світі молочного протеїну без тварин вийде на ринок спортивного харчування

Нова лінійка Mooless має в основі молекулярно ідентичний звичайній...

Сировина для рослинних крабів, м’яса та пластику: як стартапи використовують найменших жителів океану

Різноманітна група фотосинтезувальних організмів стала основою для виготовлення барвників,...

Wildtype Foods відкриє перший у світі зал дегустації суші з лабораторної риби

Виробництво передбачає вирощування справжнього м’яса з живих клітин без...

Солодка карамель з маринованою рибою: виробник консервів створив унікальні протеїнові закуски

Снеки мають зручний формат, і солодкий та солоний смаки. Нові...

Вибір редактора
В продовження теми