Вчені розробили із кавової гущі на 30% міцніший бетон

Нова технологія, розроблена вченими в Австралії, перероблює відпрацьовану кавову гущу у бетон – на 30% міцніший за звичайний.

Метод називається піроліз і спрямований на перенаправлення більшості відходів кави замість звалищ на використання в будівельних проєктах.

З відходів кавової гущі команда науковців виробила біовугілля

Це легкий залишок, схожий на деревне вугілля, яким замінили частину піску, що використовується у виробництві бетону.

«Ми отримали найкращу бетонну суміш із біовугіллям з відпрацьованої кавової гущі, піролізованої при 350℃ та замінили нею 15% піску», — розповідає доктор Раджив Ройчанд, провідний автор з Університету RMIT. 

Технологія вважається «енергоефективнішою», оскільки вимагає нижчих температур, ніж зазвичай.

Дослідники RMIT професор Кевін Чжан, професор Джі Лі, доктор Раджив Ройчанд, доктор Шеннон Кілмартін-Лінч і доктор Мохаммад Саберіан

«У нормальних умовах піроліз має високі витрати енергії, тому що вам потрібно підвищити температуру десь від 700 до 900 ℃», — каже д-р Шеннон Кілмартін-Лінч, співкерівник дослідження та науковий співробітник з питань корінного населення RMIT.

Інженери RMIT стверджують, що цей метод є «першим», який довів, що відпрацьована кавова гуща може бути використана для поліпшення бетону.

Реалізація інноваційної ідеї була пов’язана з деякими труднощами. Зокрема, знадобилося близько року, щоб розробити параметри процесу для покращення фізико-хімічних і мікроструктурних властивостей біовугілля. 

На проведення експериментів знадобилося три місяці

Спочатку команда пробувала додавати необроблену відпрацьовану кавову гущу в бетон. Але через «високий вміст органіки» частина органічних сполук просто вимивалася із бетону. 

Іншою проблемою було зниження енергозатрат у процесі перероблювання відходів. Її вдалося вирішити шляхом «зниження температури обробки».

До слова, в одній лише Австралії щороку продукується 75 млн кг відходів меленої кави, більшість яких потрапляє на звалища. Світові кавові відходи оцінюються на рівні 10 млрд кг.

Нагадаємо, раніше американський стартап створив м’ясо із м’якоті фруктів кеш’ю, що завжди йшла у відходи.

Джерела: FoodIngredientsFirst, RMIT

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Перший віскі зі смаком кави — американці створили напій з невгамовним ковбойським духом

Kentucky Coffee уособлює невгамовний ковбойський дух та два традиційних ковбойських напої: каву та «вогняну воду» — міцний, солодкий віскі.Для...

Мохіто із моцарели. Відходи сироваріння переробили на 80-градусний спирт

Таким шляхом пішла компанія Wheyward Spirit. Вона була заснована для того, щоб створювати алкогольні напої із вторинної сировини.«Головна річ,...

Чорнила каракатиці та закваска – українці печуть хліб, що ніколи не пліснявіє

Пекарня «Жицень» – це сімейна справа всього життя двох поколінь, яку починав батько, а продовжив хлібопекарську справу – син. Увесь...

Японський гігант випустив ложку, що б’є електрострумом. Так їжа стає солонішою.

За словами співрозробників продукту, ложка працює, використовуючи струм для збільшення кількості натрію, який контактує з язиком, що своєю чергою...

Харчові звички майбутнього: як технології змінять наш раціон у 2030 році

Яка їжа майбутнього: якою вона буде? Однією з найбільш значущих змін, які ми можемо очікувати, є поява штучного м'яса та...

Харчові тренди, які впливатимуть на майбутнє

Щоб насолодитися смаками та дослідити нові кордони гастрономії, заглибмося в найочікуваніші харчові тренди, які захопили світове бачення цього року...

Може вас зацікавити

Після окупації українці створили експериментальний кизиловий соус до сиру та кизилове вино

Нове виробництво включає цех виготовлення  плодово-ягідної продукції площею 200...

Норвезькі біотехнологи робитимуть інноваційні продукти з перемеленого криля

Завод, котрий збудують в гірськолижному комплексі Нерінгспарк, поблизу Осло...

Вибір редактора
В продовження теми