Вчені розробили із кавової гущі на 30% міцніший бетон

Нова технологія, розроблена вченими в Австралії, перероблює відпрацьовану кавову гущу у бетон – на 30% міцніший за звичайний.

Метод називається піроліз і спрямований на перенаправлення більшості відходів кави замість звалищ на використання в будівельних проєктах.

З відходів кавової гущі команда науковців виробила біовугілля

Це легкий залишок, схожий на деревне вугілля, яким замінили частину піску, що використовується у виробництві бетону.

«Ми отримали найкращу бетонну суміш із біовугіллям з відпрацьованої кавової гущі, піролізованої при 350℃ та замінили нею 15% піску», — розповідає доктор Раджив Ройчанд, провідний автор з Університету RMIT. 

Технологія вважається «енергоефективнішою», оскільки вимагає нижчих температур, ніж зазвичай.

Дослідники RMIT професор Кевін Чжан, професор Джі Лі, доктор Раджив Ройчанд, доктор Шеннон Кілмартін-Лінч і доктор Мохаммад Саберіан

«У нормальних умовах піроліз має високі витрати енергії, тому що вам потрібно підвищити температуру десь від 700 до 900 ℃», — каже д-р Шеннон Кілмартін-Лінч, співкерівник дослідження та науковий співробітник з питань корінного населення RMIT.

Інженери RMIT стверджують, що цей метод є «першим», який довів, що відпрацьована кавова гуща може бути використана для поліпшення бетону.

Реалізація інноваційної ідеї була пов’язана з деякими труднощами. Зокрема, знадобилося близько року, щоб розробити параметри процесу для покращення фізико-хімічних і мікроструктурних властивостей біовугілля. 

На проведення експериментів знадобилося три місяці

Спочатку команда пробувала додавати необроблену відпрацьовану кавову гущу в бетон. Але через «високий вміст органіки» частина органічних сполук просто вимивалася із бетону. 

Іншою проблемою було зниження енергозатрат у процесі перероблювання відходів. Її вдалося вирішити шляхом «зниження температури обробки».

До слова, в одній лише Австралії щороку продукується 75 млн кг відходів меленої кави, більшість яких потрапляє на звалища. Світові кавові відходи оцінюються на рівні 10 млрд кг.

Нагадаємо, раніше американський стартап створив м’ясо із м’якоті фруктів кеш’ю, що завжди йшла у відходи.

Джерела: FoodIngredientsFirst, RMIT

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Coca-Cola запустила унікальний напій для 15-річних. Серія обмежена

Напій, що отримав назву Coca-Cola OREO Zero Sugar, є обмеженою серією і буде доступний у США та ще 35...

Попкорн, вирощений на мікробному азоті: «кліматичні» закуски завойовують Amazon

Сьогодні сільськогосподарська спільнота використовує понад 100 млн тонн синтетичних азотних добрив, що становить близько 5% викидів парникових газів в...

Коктейль проти вірусу: PepsiCo інвестує в партнерів, Coca-Cola запускає нове обладнання, Nestlé вийшла на ринок кави

На це діє безліч факторів: пандемія короновірусу, карантинні обмеження, проблеми у транспортній логістиці. Плюс до того — неврожай сільгосппродукції,...

На Тижні моди в Парижі покажуть унікальну куртку, яка працює від пива

У тропічну спеку куртка буде охолоджувати її власника, що є досить унікальним рішенням у такому кліматі. Куртка здатна охолоджувати людське...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

Аграрний гігант, зірки Болівуду та найбільший у світі виробник котлет взялися перевинайти м’ясо

Такі результати дослідження, оприлюдненого компанією ADM у свіжому звіті...

Симнель, кулуракія і мяммі — традиційні великодні страви з усього світу

Воно асоціюється зі світлим святом відродження, прощення, миру. Саме...

Напиши якось смачно: принтери з їстівними чорнилами тепер друкують по кілька зображень за раз

Відтепер обладнання працює на ручній подачі Це дозволяє за один...

Get Ready: top-3 new trends of the ready meals market from Natalia Shmyghelska

Ukraine follows the global trends, and several companies have...

Упаковка з олією тасманійського перцю значно подовжує зберігання продуктів

Упаковка створюється з використанням протимікробних препаратів рослинного походження, щоб...

Вибір редактора
В продовження теми