Вчені надрукували кальмарів з водоростей та відходів виробництва локшини

Дослідники з США створили веганські кальмари за допомогою 3D-друкованого чорнила, виготовленого з білка мікроводоростей і білка квасолі мунг.

Отримані кільця кальмара вирізняються своїм вмістом білка. Їх можна смажити та споживати як справжні. 

Концепція з’явилася на тлі надмірного вилову світових рибних запасів та зростання попиту на альтернативні морепродукти, які не шкодять океану. Окрім того, дика риба часто містить важкі метали та мікропластик.

Вчені акцентують, що виготовлення морепродуктів із рослин було складним завданням. Важко досягти поживності, унікальної текстури та м’якого смаку приготованого м’яса риби, використовуючи лише овочі чи гриби. 

«Рослинні імітатори морепродуктів існують, але інгредієнти зазвичай не включають достатньо білку. Ми хотіли виробляти продукти на основі білка, які за поживністю еквівалентні справжнім морепродуктам або кращі за них, а також звернули увагу на екологічність», — говорить Децзянь Хуанг, доктор філософії, головний дослідник проєкту.

За його словами, легку рибну структуру допоміг відтворити харчовий 3D-принтер. Нанесення їстівних чорнил шар за шаром створювало різні текстури (одні – жирні та гладкі, інші – волокнисті) в одному продукті.

«Ми надрукували філе лосося з білку із червоної сочевиці через колір білка, а також надрукували креветки, — пояснює Хуан. – Потім вирішили надрукувати ще щось цікаве з потенціалом для комерціалізації — кільця кальмара».

Група дослідників обрала стійкі та поживні продукти з високим вмістом білка: мікроводорості та маш. 

Деякі мікроводорості вже мають «рибний» смак

А протеїн квасолі мунг — це недостатньо використаний відхід від виробництва крохмальної локшини.

Інгредієнти поєднали з рослинними оліями, що містять омега-3 жирні кислоти. Зрештою, поживний профіль сировини вдалося довести до справжнього кальмара.

Нагадаємо, перші вирощені в лабораторії морепродукти готуються до продажу в Сінгапурі.

www.foodingredientsfirst.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Моцарела з кокосу — британські розробники створили новий вид веганського сиру

Нова безмолочна пропозиція виготовлена ​​на основі кокосової олії. Альтернативний сир не містить консервантів і може зберігатися три місяці в...

Nestlé створила кашу з побічних відходів своєї фабрики, щоб нагодувати бідні сім’ї

Сорго змішують із злаками, такими як пшениця та кукурудза Зараз кашу тестують у Кот-д'Івуарі під брендом Golden Morn перед повноцінним...

На Тижні моди в Парижі покажуть унікальну куртку, яка працює від пива

У тропічну спеку куртка буде охолоджувати її власника, що є досить унікальним рішенням у такому кліматі. Куртка здатна охолоджувати людське...

Італійські шеф-кухарі створили преміум-корм для людей. У кубиках.

«Наші кубики — на 100% справжня їжа. Смак і консистенція схожі на звичайну їжу», — пояснює Марія Лаура Вакафлорес,...

Мармурова яловичина, вирощена в лабораторії, стала продуктом року на світовому конкурсі

AgTech Breakthrough Awards — це міжнародна премія, що присуджується компаніям, які впроваджують інноваційні рішення у виробництві їжі та сільському...

Німці створили сир із дріжджів, який продаватимуть супермаркети, які є і в Україні

Серед магазинів, що розпочали продаж, — мережі Rewe, Billa і Metro. Це унікальне досягнення стало можливим після успішного залучення компанією...

Може вас зацікавити

Uber Eats з нового року доставлятиме їжу безпілотними автомобілями Hyundai

Платформа доставки їжі Uber Eats та технологічна компанія Motional,...

Насіння отруйного дерева допомагає кинути палити. Дослідження

Тобто рослини можуть бути не лише найкращою основою дієти,...

Вибір редактора
В продовження теми