Вчені надрукували кальмарів з водоростей та відходів виробництва локшини

Дослідники з США створили веганські кальмари за допомогою 3D-друкованого чорнила, виготовленого з білка мікроводоростей і білка квасолі мунг.

Отримані кільця кальмара вирізняються своїм вмістом білка. Їх можна смажити та споживати як справжні. 

Концепція з’явилася на тлі надмірного вилову світових рибних запасів та зростання попиту на альтернативні морепродукти, які не шкодять океану. Окрім того, дика риба часто містить важкі метали та мікропластик.

Вчені акцентують, що виготовлення морепродуктів із рослин було складним завданням. Важко досягти поживності, унікальної текстури та м’якого смаку приготованого м’яса риби, використовуючи лише овочі чи гриби. 

«Рослинні імітатори морепродуктів існують, але інгредієнти зазвичай не включають достатньо білку. Ми хотіли виробляти продукти на основі білка, які за поживністю еквівалентні справжнім морепродуктам або кращі за них, а також звернули увагу на екологічність», — говорить Децзянь Хуанг, доктор філософії, головний дослідник проєкту.

За його словами, легку рибну структуру допоміг відтворити харчовий 3D-принтер. Нанесення їстівних чорнил шар за шаром створювало різні текстури (одні – жирні та гладкі, інші – волокнисті) в одному продукті.

«Ми надрукували філе лосося з білку із червоної сочевиці через колір білка, а також надрукували креветки, — пояснює Хуан. – Потім вирішили надрукувати ще щось цікаве з потенціалом для комерціалізації — кільця кальмара».

Група дослідників обрала стійкі та поживні продукти з високим вмістом білка: мікроводорості та маш. 

Деякі мікроводорості вже мають «рибний» смак

А протеїн квасолі мунг — це недостатньо використаний відхід від виробництва крохмальної локшини.

Інгредієнти поєднали з рослинними оліями, що містять омега-3 жирні кислоти. Зрештою, поживний профіль сировини вдалося довести до справжнього кальмара.

Нагадаємо, перші вирощені в лабораторії морепродукти готуються до продажу в Сінгапурі.

www.foodingredientsfirst.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Зірка «Форсажу» створив енергетик з амазонських ягід та отримав на них мільйони

«Це — надзвичайно інноваційна компанія, яка продовжує рости», — сказала Дженніфер Палмер, генеральний директор Gerber Finance.ZOA Energy, створена колишнім...

Суперпродукт майбутнього: із ряски роблять зелену ікру та збираються вирощувати на Марсі

Ряска (лемна, водяна сочевиця, або інколи навіть “зелена ікра”) – це вільноплавні прісноводні рослини, які ростуть зеленим килимом на...

Лабораторну свинину відтепер зможуть вирощувати у промислових об’ємах

Нова клітинна лінія демонструє найбільш сприятливу реакцію на запатентовану технологію спільного культивування Mewery, яка включає клітини свинини, а також...

Помідори та манго вкриють невидимою їстівною плівкою — замість пластикової упаковки

Біорозкладна емульсія на водній основі складається з натуральних харчових інгредієнтів із вдосконаленими властивостями, аналогічно упаковці з модифікованою атмосферою.«Упаковка» від...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Пивний інгредієнт допомагає заснути, покращує настрій та запобігає Альцгеймеру

Екстракт зрілого хмелю, а також витримані гіркі кислоти хмелю,...

Виробник «Жигулівського» варитиме пиво на сонячній енергії

Батареї планують встановити на всі дахи, які мають необхідний...

Розробили протеїнові батончики з курятини: в асортименті перець та гарячий мед

Трендові курячі снеки стануть частиною флагманської лінійки бренду Tender...

На Житомирщині варять авторський сир з бузиною, медом та аджикою

Крафтове виробництво у селі Великий Браталів Любарської громади заснував...

Ізраїльський виробник 3D-м’яса виходить на IPO, щоб перейти на промислові обсяги

Вони прагнуть отримати до 25,4 млн доларів і планують...

Вибір редактора
В продовження теми