Мікрогель робить рослинне м’ясо соковитішим без додавання жиру

Дослідники з Університету Лідса у Великоританії винайшли технологію, яка робить рослинні м’ясні альтернативи смачнішими та покращує текстуру.

Метод передбачає створення крихітних гелеподібних частинок із рослинних білків і води, які імітують відчуття жиру та соковитості під час жування.

Інноваційна техніка пропонується як рішення для подолання сухості рослинних замінників м’яса, говорить Анвеша Саркар, професор Школи харчових наук Університету Лідса.

«Оскільки мікрогель містить значну частку води, поводитися з ним може бути складно. Потрібне систематичне дослідження, щоб зрозуміти можливості масштабування та розповсюдження», – говорить Саркар.

Використання гелеподібних частинок у технології виготовлення м’яса називають мікрогелецією

Як працює мікрогелізація

Дослідники починають з рослинних білків, які є сухими та грубими. Їх замочують у воді і нагрівають. Це змінює форму білкових молекул, вони злипаються і утворюють гель, який «ловить» та утримує воду навколо рослинних білків. Цей процес нагадує формування паутини.

Далі гель гомогенізується, розділяючись на крихітні частинки, невидимі оку. Ці частинки вивільняють воду під тиском, наприклад, коли їх жують. 

Як виглядають мікрогелі під потужним силовим мікроскопом

Великою перевагою вчені називають те, що білкові мікрогелі на рослинній основі можна створювати без використання будь-яких доданих хімічних речовин або агентів. Це можливо за допомогою загальнодоступної техніки, яка використовується в харчовій промисловості.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап створив перше у світі рослинне філе лосося, яке нагадує справжню рибу.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Вісім кавових гігантів збільшили закупівлі екологічної кави на 55%

В переліку тих, хто шукає альтернативу – JDE Peet’s, Melitta Group, Keurig Dr. Pepper, Nestlé, Strauss Coffee, SUPRACAFÉ, Tesco...

Зри в корінь. Українці створили сканер продуктів на наявність шкідливих добавок

За допомогою камери користувач сканує штрихкод, система знаходить товар в базі даних, показує склад і оцінює загальну користь або...

Німецька компанія створила ціле рослинне яйце: з білком, жовтком та шкарлупою

У 2022 році стартап зібрав на свою розробку 5 млн євро інвестицій, а цього року увійшов до когорти 14...

Нетрадиційна орієнтація: 70% споживачів заплатили б за клітинну курятину на четверть більше

Після того, як їм показали фотографії культивованого курячого продукту та прочитали опис того, як він був підготований, 72% сказали,...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

Найменший у світі овоч може стати наступним суперфудом для схуднення

Про це заявили Ефі Еяль, генеральний директор Mankai та...

«Це» створило коктейльні ковбаски та шматочки «не бекону» з рослин

Продукт є одним із трьох у новій літній лінійці....

В магазинах з’явиться лосось із спіруліни — він копчений та містить 40% білка

Компанія SimpliiGood, яка спеціалізується на продуктах із мікроводоростей, анонсувала...

Найвпливовіша компанія про веганську їжу: ринок рослинного м’яса подвоїться, а яйця вже додали 168%

Ринок рослинного м’яса в найближчі роки буде рости значно...

Вибір редактора
В продовження теми