Мікрогель робить рослинне м’ясо соковитішим без додавання жиру

Дослідники з Університету Лідса у Великоританії винайшли технологію, яка робить рослинні м’ясні альтернативи смачнішими та покращує текстуру.

Метод передбачає створення крихітних гелеподібних частинок із рослинних білків і води, які імітують відчуття жиру та соковитості під час жування.

Інноваційна техніка пропонується як рішення для подолання сухості рослинних замінників м’яса, говорить Анвеша Саркар, професор Школи харчових наук Університету Лідса.

«Оскільки мікрогель містить значну частку води, поводитися з ним може бути складно. Потрібне систематичне дослідження, щоб зрозуміти можливості масштабування та розповсюдження», – говорить Саркар.

Використання гелеподібних частинок у технології виготовлення м’яса називають мікрогелецією

Як працює мікрогелізація

Дослідники починають з рослинних білків, які є сухими та грубими. Їх замочують у воді і нагрівають. Це змінює форму білкових молекул, вони злипаються і утворюють гель, який «ловить» та утримує воду навколо рослинних білків. Цей процес нагадує формування паутини.

Далі гель гомогенізується, розділяючись на крихітні частинки, невидимі оку. Ці частинки вивільняють воду під тиском, наприклад, коли їх жують. 

Як виглядають мікрогелі під потужним силовим мікроскопом

Великою перевагою вчені називають те, що білкові мікрогелі на рослинній основі можна створювати без використання будь-яких доданих хімічних речовин або агентів. Це можливо за допомогою загальнодоступної техніки, яка використовується в харчовій промисловості.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап створив перше у світі рослинне філе лосося, яке нагадує справжню рибу.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Омлет із водоростей. Яйця без курей виготовляють із жовтої хлорели та вирощують у лабораторії

Порошки є у двох варіантах: білий та жовтий. Порівнюючи з іншими продуктами з водоростей яскраво зеленого кольору, останні —...

Через два роки перевірити якість їжі можна буде смартфоном

Вчені з Інституту електронних наносистем ім. Фраунгофера (ENAS) працюють над крихітним спектрометром вагою всього один грам з метою масового...

Моцарела з кокосу — британські розробники створили новий вид веганського сиру

Нова безмолочна пропозиція виготовлена ​​на основі кокосової олії. Альтернативний сир не містить консервантів і може зберігатися три місяці в...

Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Ізраїльський стартап навчився вирощувати тилапію у лабораторії

Зараз компанія створює банк генетичних клітин риби, використовуючи свою...

Розробник, що виростив із гену мамонта доісторичне м’ясо, представляє інший унікальний продукт

Vow створює культивоване м’ясо із клітин рідкісних японських перепелів...

Першовідкривач альтернативного м’яса створив яловичину четвертого покоління — із авокадо

Інноваційне рослинне м’ясо складається з олії авокадо, має знижений...

Фуа-гра із цвілі, грибів та сої: світові компанії створюють інноваційні рецепти делікатесу

Фуа-гра є суперечливим і розкішним кулінарним виробом, виготовленим із...

Китай включив у наступну п’ятирічку лабораторне м’ясо через неймовірний апетит співвітчизників

Будучи орієнтиром для майбутніх розробок, інновацій та розвитку національної...

Вибір редактора
В продовження теми