Білком для астронавтів стануть тютюнові шкідники

Культивування комах може бути легшим і ефективнішим, ніж культивування клітин корови. До такого висновку дійшли вчені з Університету Тафтса, які вирішили, що таке джерело білку найефективніше прогодує астронатів.

«Є багато цікавих джерел клітин для вирощування їжі, які, по суті, недостатньо використовуються, недостатньо вивчені та з великим потенціалом, — заявив Девід Каплан, професор інженерної справи сім’ї Стернів, а також професор і завідувач кафедри біомедичної інженерії в Університеті Тафтса. – Наша кінцева мета — знайти незвичайне джерело для довготривалих космічних подорожей. Ось чому ми вирішили використовувати клітини комах».

Дослідницький проєкт під назвою Deep Space Entomoculture був одним із 18, які отримали фінансування від Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) Deep Space Food Challenge. 

Дослідницький проєкт Tufts реалізує Наталі Рубіо, аспірантка лабораторії Kaplan. Науковиця зосереджена на вилученні м’язових і жирових клітин тютюнової анкілостомиди (tobacco hookworm). 

tobacco hookworm

Кінець кінцем вона сподівається перетворити ці клітини на продукт, який би виглядав, смакував і нагадував би традиційні білки – схожий на курку, яловичину, свинину, абощо.

За її словами, культивовані клітини комах мають більший сенс як білок глибокого космосу, ніж культивовані клітини ссавців.

Приміром, білки комах  потребують менше місця для розмноження та виробництва, мають короткий життєвий цикл і можуть живитися різноманітною сировиною.

Крім того, їх можна зберігати та вирощувати при кімнатній температурі, для цього потрібні лише рідкі культуральні середовища, які не потребують сили тяжіння.

Окрім того, кінцевий продукт повинен мати нижчу вартість, ніж клітинна яловичина чи інше лабораторно вирощене м’ясо.

Нагадаємо, раніше у ресторанах Данії з’явилися бургери зі смаком жуків.

Джерела: Університет Тафтса, WattPoultry

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Гриль на штучному інтелекті сам обирає рецепти для здорових страв

«Ми використовуємо інноваційні технології у поєднанні з датчиками всередині приладу, щоб визначати час приготування для різних страв», — пояснює...

Японський професор створив телеекран, що передає смак їжі, якщо його облизати

Пристрій під назвою Taste the TV (TTTV) використовує карусель із 10 ароматизаторів, які розпилюються в різних комбінаціях, щоб передати...

До 2040 року 35% ринку займе лабораторне м’ясо, ще четверть складатиме рослинне

Аналітики говорять, що «в довгостроковій перспективі переможе культивоване м’ясо. Втім, нові веганські альтернативи, такі як Impossible Burger та Beyond...

Виробник першої рослинної баранини отримав мільйонні інвестиції та взявся за розробку дичини

В інвестиційному раунді взяли участь AgFunder, Bessemer Venture Partners, New Crop Capital та Siddhi Capital. Зокрема, це перший випадок,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Кето-шейк. Для веганів та адептів кето-дієти розробили порошкову соняшникову олію

Нові продукти — соняшникова олія в порошку, суха олія з...

Український ресторатор потрапив до ТОП-50 людей світу, які впливають і формують майбутнє світової гастрономії

Міжнародний рейтинг найпрестижніших ресторанів світу The World's 50 Best...

Amazon створює розумний холодильник, який перевіряє придатність їжі і поповнює запаси

Ініціативу під назвою Project Pulse очолює відділ фізичного магазину...

Український фудтех-стартап створив веганські страви, що готуються за 10 хвилин

SUSHKA, український виробник здорової їжі швидкого приготування, запустив лінійку...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля...

Вибір редактора
В продовження теми