Стелла Кіріакідес, європейський комісар з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів запевняє, що споживачі вже достатньо знають про комах як харчові інгредієнти.
При цьому комісар акцентує, що виробники їжі з комах повинні будуть обов’язково зазначати на етикетці свого продукту латинську (наукову) назву комахи, включеної у рецептуру. Загальноприйняту назву потрібно вказати в дужках.
Інформація про комах має бути чіткою та розбірливою, на видному місці, великим розміром шрифту та незмивним чорнилом. Крім того, закон вимагає, щоб на етикетці містилося попередження про можливість алергічної реакції.
Підтвердження про поінформованість споживачів ще більше наближує ЄС до дозволу на продаж їжі з комахами.
До цього у червні Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) винесло позитивний висновок щодо безпеки та харчової цінності виду Tenebrio molitor (борошнистого хробака) після того, як французька компанія Nutri’Earth подала заявку на оброблене ультрафіолетом хробакове борошно у 2019 році.
Компанія очікує остаточного дозволу наприкінці 2023 або на початку 2024 року
До речі, позитивний висновок EFSA слідував відразу після того, як Великобританія схвалила цвіркунів для використання у їжу.
Нагадаємо, newfood.ua писав про ТОП-10 компаній, які планують нажитися на їстівних хробаках та цвіркунах.
Раніше у бельгійських вафлях уже пробували замінити вершкове масло на жир із комах. А ковбасу майбутнього планують робити із порошком цвіркунів.