Технології переробки відходів: методи переробки та інноваційне обладнання

Вторинними називають ресурси, які після первинного використання можуть бути використані повторно. Наприклад, як сировина для виробництва. Для її переробки та утилізації існують спеціальні підприємства. І задача таких промислових об’єктів – не лише переробка сміття, але й утилізація його екологічно безпечним способом.

Як технології переробки вторинних ресурсів існують

Якими способами переробляють сміття та відходи:

  • Спалювання – не дуже екологічний метод, але якщо підприємство має змогу видалити з відходів метали, пластик, акумулятори та інші шкідливі компоненти, то даний спосіб має право на існування;
  • Плазмова переробка – метод, в основі якого полягає вплив плазми низької температури на сировину. В результаті цього впливу матеріал набуває змін хімічного складу, структури, розмірів та форми. Використовується відносно відсортованої сировини, яка після такої переробки може використовуватися повторно;
  • Піроліз – безполуменевий спосіб переробки твердих відходів, і його перевага насамперед у запобіганні забрудненню довкілля. З його допомогою можна переробляти відходи, що важко піддаються утилізації, він не залишає після себе біологічно активних речовин, утворений попіл має високу щільність, що різко зменшує його обсяг, при піролізі не буває викидів важких металів в атмосферу. Існує два методи піролізу – низькотемпературний (до 900 градусів) та високотемпературний (вище 900 градусів).
  • Технологія аеробного компостування органіки – перетворює залишкові продукти від тваринництва, рослинництва та садівництва на якісне поживне добриво посередництвом заміщенням вуглекислого газу киснем. Для цього використовується спеціальна техніка, а саме причіпні або самохідні аератори. Вони прискорюють розкладання органічних матеріалів та перехід форми азоту з амонійної у нітратну та нітритну – найдоступнішу для рослин, забезпечуючи у процесі ворушіння необхідну вологість;
  • Гідроліз – технологія для переробки харчових відходів. Вони поміщаються в контейнер (реактор), де піддаються впливу води і температури вище 100 градусів Цельсія. В результаті цього розкладаються білки, жири та вуглеводи, які перетворюються в рідкі або тверді фракції. Рідкі фракції можна використовувати як біогаз та добриво, тверді – як корм для тварин;
  • Брикетування за допомогою преса – відсортовані за фракціями відходи пресуються та герметично упаковуються у спеціальну плівку, після чого готові до подальшого транспортування або зберігання у вигляді кубів. Використовується для твердих побутових відходів. У вигляді брикетів відходи не розкладаються та не мають запаху, зручні у транспортуванні;
  • Гідрометалургійна переробка – вона полягає у видобуванні корисних металів та інших матеріалів із електронних приладів. Так, чимало компаній (наприклад, Apple або Dell) організовують так звану зворотню логістику – тобто, повернення покупцями приладів та техніки, яка вже відпрацювала своє. Це дозволяє без проблем застосовувати до неї гідрометалургійну переробку або створювати на її основі нові прилади (наприклад, на основі старого смартфону можна створити “розумний дім”). Така переробка також дозволяє зменшити кількість електронного сміття і збільшити кількість цінних ресурсів.

Інноваційне обладнання для переробки сировини

Окремо варто сказати про інноваційне обладнання для переробки сировини, яке має потенціал покращити екологічну ситуацію та збільшити кількість використовуваних пластикових матеріалів. В Україні вже використовується NIR-сепаратор (“Продекологія”, Рівне), який виявляється надзвичайно корисним. Як працює це обладнання? Воно дозволяє завантажити різні полімерні матеріали, отримані з кабелів, пластикових вікон і дверей, побутової техніки, автомобільних шин, упаковок та багатьох інших джерел. Кожен елемент проходить спеціальну камеру, оснащену інфрачервоним випромінюванням. Це дозволяє пристрою легко розрізняти всілякі домішки, визначати якість пластику, включаючи його колір, розмір, щільність та інші характеристики сировини. Після цього мікропроцесорний блок автоматично розподіляє частинки з точністю і увагою, що дозволяє отримати контейнери з різними компонентами. У першому контейнері знаходяться матеріали, які ще можна переробити та повторно використовувати виробничим процесом. Елементи, які не підлягають переробці та потребують утилізації, потрапляють в інший контейнер.

Висновок

Одне з найголовніших питань людства в плані екології – переробка пластику. Інноваційне обладнання переробки цієї сировини дозволяє налагодити не лише безвідходне виробництво пластикових речей, покращити стан планети, екології загалом, але й значно зменшити кількість твердих шкідливих відходів та створити багато корисних речей для людства.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Перше в світі лабораторне м’ясо краба потрапило в ресторани. Ціна — $3000 за кілограм

Її провів шеф-кухар Хосе Луїс Дель Амо з компанії TheTasteLab у ресторані Bukit Timah Kebaya. Він приготував дві страви...

Діти кукурудзи: німці створили альтернативну упаковку з попкорну

Пакувальна промисловість є найбільшим покупцем пластмасових виробів, купуючи близько 40% усього реалізованого пластику, а забруднення даним матеріалом створює глобальні...

Нектар із щавля: колишній айтішник чавить на Прикарпатті сік із мікрозелені

Переїхавши з початком повномасштабного вторгнення на Прикарпаття, Володимир заснував сіті-ферму «Micro Green Прикарпаття». Спочатку це було приміщення на 70 квадратних...

Господарство на Чернігівщині плавить шоколадну моцарелу та варить сир з шафраном

Засновник фермерського господарства та сироварні Григорій Ткаченко говорить, що навесні 2022-го під час боїв він втратив більшу частину стада....

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

Mitsubishi вклала мільйони у японські «диво-чіпси» з пророщеної сої

Інвестиційний раунд очолили Mitsubishi UFJ Capital, Roquette, Miyoshi Oil...

Рослинне м’ясо роблять для м’ясоїдів. Хто насправді споживає цей продукт?

Основними споживачами рослинного м’яса та молока є не вегани...

Гігант кондитерського ринку додасть газу до своїх інноваційних цукерок

Жувальні цукерки Starburst знають на ринку понад 60 років....

Пиво зі смаком пончиків, ванілі та піци — харчові гіганти шукають унікальні смаки

Обмежена серія пива, відома під назвою Project Happy Hole-idayz,...

Вибір редактора
В продовження теми