Технології переробки відходів: методи переробки та інноваційне обладнання

Вторинними називають ресурси, які після первинного використання можуть бути використані повторно. Наприклад, як сировина для виробництва. Для її переробки та утилізації існують спеціальні підприємства. І задача таких промислових об’єктів – не лише переробка сміття, але й утилізація його екологічно безпечним способом.

Як технології переробки вторинних ресурсів існують

Якими способами переробляють сміття та відходи:

  • Спалювання – не дуже екологічний метод, але якщо підприємство має змогу видалити з відходів метали, пластик, акумулятори та інші шкідливі компоненти, то даний спосіб має право на існування;
  • Плазмова переробка – метод, в основі якого полягає вплив плазми низької температури на сировину. В результаті цього впливу матеріал набуває змін хімічного складу, структури, розмірів та форми. Використовується відносно відсортованої сировини, яка після такої переробки може використовуватися повторно;
  • Піроліз – безполуменевий спосіб переробки твердих відходів, і його перевага насамперед у запобіганні забрудненню довкілля. З його допомогою можна переробляти відходи, що важко піддаються утилізації, він не залишає після себе біологічно активних речовин, утворений попіл має високу щільність, що різко зменшує його обсяг, при піролізі не буває викидів важких металів в атмосферу. Існує два методи піролізу – низькотемпературний (до 900 градусів) та високотемпературний (вище 900 градусів).
  • Технологія аеробного компостування органіки – перетворює залишкові продукти від тваринництва, рослинництва та садівництва на якісне поживне добриво посередництвом заміщенням вуглекислого газу киснем. Для цього використовується спеціальна техніка, а саме причіпні або самохідні аератори. Вони прискорюють розкладання органічних матеріалів та перехід форми азоту з амонійної у нітратну та нітритну – найдоступнішу для рослин, забезпечуючи у процесі ворушіння необхідну вологість;
  • Гідроліз – технологія для переробки харчових відходів. Вони поміщаються в контейнер (реактор), де піддаються впливу води і температури вище 100 градусів Цельсія. В результаті цього розкладаються білки, жири та вуглеводи, які перетворюються в рідкі або тверді фракції. Рідкі фракції можна використовувати як біогаз та добриво, тверді – як корм для тварин;
  • Брикетування за допомогою преса – відсортовані за фракціями відходи пресуються та герметично упаковуються у спеціальну плівку, після чого готові до подальшого транспортування або зберігання у вигляді кубів. Використовується для твердих побутових відходів. У вигляді брикетів відходи не розкладаються та не мають запаху, зручні у транспортуванні;
  • Гідрометалургійна переробка – вона полягає у видобуванні корисних металів та інших матеріалів із електронних приладів. Так, чимало компаній (наприклад, Apple або Dell) організовують так звану зворотню логістику – тобто, повернення покупцями приладів та техніки, яка вже відпрацювала своє. Це дозволяє без проблем застосовувати до неї гідрометалургійну переробку або створювати на її основі нові прилади (наприклад, на основі старого смартфону можна створити “розумний дім”). Така переробка також дозволяє зменшити кількість електронного сміття і збільшити кількість цінних ресурсів.

Інноваційне обладнання для переробки сировини

Окремо варто сказати про інноваційне обладнання для переробки сировини, яке має потенціал покращити екологічну ситуацію та збільшити кількість використовуваних пластикових матеріалів. В Україні вже використовується NIR-сепаратор (“Продекологія”, Рівне), який виявляється надзвичайно корисним. Як працює це обладнання? Воно дозволяє завантажити різні полімерні матеріали, отримані з кабелів, пластикових вікон і дверей, побутової техніки, автомобільних шин, упаковок та багатьох інших джерел. Кожен елемент проходить спеціальну камеру, оснащену інфрачервоним випромінюванням. Це дозволяє пристрою легко розрізняти всілякі домішки, визначати якість пластику, включаючи його колір, розмір, щільність та інші характеристики сировини. Після цього мікропроцесорний блок автоматично розподіляє частинки з точністю і увагою, що дозволяє отримати контейнери з різними компонентами. У першому контейнері знаходяться матеріали, які ще можна переробити та повторно використовувати виробничим процесом. Елементи, які не підлягають переробці та потребують утилізації, потрапляють в інший контейнер.

Висновок

Одне з найголовніших питань людства в плані екології – переробка пластику. Інноваційне обладнання переробки цієї сировини дозволяє налагодити не лише безвідходне виробництво пластикових речей, покращити стан планети, екології загалом, але й значно зменшити кількість твердих шкідливих відходів та створити багато корисних речей для людства.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Сінгапурська компанія розробила автоматизовані біореактори для вирощування лабораторного м’яса

Сінгапурська SingCell, заснована у 2020 році, розробила повністю автоматизовані промислові біореактори для виробництва клітинного м’яса. Місія стартапу – знизити...

Glovo going global. Investor of world-famous startup explained about the principles of investing in “unicorns”

Maksym Filippov, executive director of the GR Capital venture fund, is one of those able to recognize putative "unicorns"...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Українці варять у Таїланді шоколад зі смаком борщу. Без м’яса

Цей веганський шоколад, презентований у грудні 2023 року в серії "Inspired by Ukraine", став частиною лінійки продукції, натхненної культурами...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Може вас зацікавити

«Ми почали процес перетворення з ремісників на foodtech-компанію». Дмитро Борисов про тренди у ресторанному бізнесі.

Коронавірусна криза переформатувала ресторанний бізнес. Нові сервіси, формати, технологічні...

Не «Дружба». Споживачі виявили, що рослинний сир — це смачно

Протягом останніх років у переліку виробників рослинного сиру тільки...

Інвестори вкладаються у ферментований білок. Кількість угод зросла на 40%

Водночас зниження середнього розміру угоди контрастує зі зростанням кількості...

Компанія-постачальник McDonald’s стане інвестором у завод по вирощуванню клітинного м’яса

Ізраїльський бренд культивованого м’яса Future Meat перебуває в середині...

Вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі

Технологія базується на наноемульсії «олія-у-воді». Наразі очікується публікація результатів...

Вибір редактора
В продовження теми