Технології переробки відходів: методи переробки та інноваційне обладнання

Вторинними називають ресурси, які після первинного використання можуть бути використані повторно. Наприклад, як сировина для виробництва. Для її переробки та утилізації існують спеціальні підприємства. І задача таких промислових об’єктів – не лише переробка сміття, але й утилізація його екологічно безпечним способом.

Як технології переробки вторинних ресурсів існують

Якими способами переробляють сміття та відходи:

  • Спалювання – не дуже екологічний метод, але якщо підприємство має змогу видалити з відходів метали, пластик, акумулятори та інші шкідливі компоненти, то даний спосіб має право на існування;
  • Плазмова переробка – метод, в основі якого полягає вплив плазми низької температури на сировину. В результаті цього впливу матеріал набуває змін хімічного складу, структури, розмірів та форми. Використовується відносно відсортованої сировини, яка після такої переробки може використовуватися повторно;
  • Піроліз – безполуменевий спосіб переробки твердих відходів, і його перевага насамперед у запобіганні забрудненню довкілля. З його допомогою можна переробляти відходи, що важко піддаються утилізації, він не залишає після себе біологічно активних речовин, утворений попіл має високу щільність, що різко зменшує його обсяг, при піролізі не буває викидів важких металів в атмосферу. Існує два методи піролізу – низькотемпературний (до 900 градусів) та високотемпературний (вище 900 градусів).
  • Технологія аеробного компостування органіки – перетворює залишкові продукти від тваринництва, рослинництва та садівництва на якісне поживне добриво посередництвом заміщенням вуглекислого газу киснем. Для цього використовується спеціальна техніка, а саме причіпні або самохідні аератори. Вони прискорюють розкладання органічних матеріалів та перехід форми азоту з амонійної у нітратну та нітритну – найдоступнішу для рослин, забезпечуючи у процесі ворушіння необхідну вологість;
  • Гідроліз – технологія для переробки харчових відходів. Вони поміщаються в контейнер (реактор), де піддаються впливу води і температури вище 100 градусів Цельсія. В результаті цього розкладаються білки, жири та вуглеводи, які перетворюються в рідкі або тверді фракції. Рідкі фракції можна використовувати як біогаз та добриво, тверді – як корм для тварин;
  • Брикетування за допомогою преса – відсортовані за фракціями відходи пресуються та герметично упаковуються у спеціальну плівку, після чого готові до подальшого транспортування або зберігання у вигляді кубів. Використовується для твердих побутових відходів. У вигляді брикетів відходи не розкладаються та не мають запаху, зручні у транспортуванні;
  • Гідрометалургійна переробка – вона полягає у видобуванні корисних металів та інших матеріалів із електронних приладів. Так, чимало компаній (наприклад, Apple або Dell) організовують так звану зворотню логістику – тобто, повернення покупцями приладів та техніки, яка вже відпрацювала своє. Це дозволяє без проблем застосовувати до неї гідрометалургійну переробку або створювати на її основі нові прилади (наприклад, на основі старого смартфону можна створити “розумний дім”). Така переробка також дозволяє зменшити кількість електронного сміття і збільшити кількість цінних ресурсів.

Інноваційне обладнання для переробки сировини

Окремо варто сказати про інноваційне обладнання для переробки сировини, яке має потенціал покращити екологічну ситуацію та збільшити кількість використовуваних пластикових матеріалів. В Україні вже використовується NIR-сепаратор (“Продекологія”, Рівне), який виявляється надзвичайно корисним. Як працює це обладнання? Воно дозволяє завантажити різні полімерні матеріали, отримані з кабелів, пластикових вікон і дверей, побутової техніки, автомобільних шин, упаковок та багатьох інших джерел. Кожен елемент проходить спеціальну камеру, оснащену інфрачервоним випромінюванням. Це дозволяє пристрою легко розрізняти всілякі домішки, визначати якість пластику, включаючи його колір, розмір, щільність та інші характеристики сировини. Після цього мікропроцесорний блок автоматично розподіляє частинки з точністю і увагою, що дозволяє отримати контейнери з різними компонентами. У першому контейнері знаходяться матеріали, які ще можна переробити та повторно використовувати виробничим процесом. Елементи, які не підлягають переробці та потребують утилізації, потрапляють в інший контейнер.

Висновок

Одне з найголовніших питань людства в плані екології – переробка пластику. Інноваційне обладнання переробки цієї сировини дозволяє налагодити не лише безвідходне виробництво пластикових речей, покращити стан планети, екології загалом, але й значно зменшити кількість твердих шкідливих відходів та створити багато корисних речей для людства.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Лабораторна фуа-гра готується до виходу відразу на п’ять великих ринків світу

Традиційна фуа-гра є частиною культурної спадщини Франції, але її спірний метод виробництва — примусове годування качок для збільшення жирових...

Український бренд створює хрусткі снеки, що на 100% складаються із сиру

ТМ «snEco» була заснована у 2015 році двома братами, Вадимом та Пилипом, які є справжніми шанувальниками сиру та здорового...

Два знакові бренди випустили бальзам для губ зі смаком курячих крилець

Шанувальники можуть придбати обмежену серію з 4 бальзамів для губ Burt's Bees з класичними смаками соусу до курячих крилець...

На Kickstarter шукають інвестиції на суперфуд з меду та амаранту. В Україні такий уже їдять

Кампанія по збору коштів завершується через 35 днів, і проєкт уже отримав більше двох десятків зацікавлених у його розвитку...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Львівська майстерня створює морозиво із борщу. Весь прибуток іде на дрони

“Такого поєднання ви точно не куштували: томати, цибуля, буряк,...

Чи є майбутнє в їжі майбутнього? Про перспективи функціональної та корисної їжі в Україні

Через повномасштабну війну сегмент корисної їжі та напоїв в...

Продовольчий гігант з мільярдною капіталізацією вступає у веганську гру

Бренд Nestlé Freshly анонсував меню Purely Plant, яке містить...

Поля популярного горіха, з якого роблять фуа-гра, сягнули розміру Гавайських островів

Горіхи кеш’ю набули особливої популярності завдяки їх застосуванні у...

Сінгапурські вчені друкують їжу із цвіркунів та моркви

Старіння населення призведе до зростання попиту на продукти, багаті...

Вибір редактора
В продовження теми