Перші продукти, що містять альтернативний білок Brevel, з’являться на полицях у 2024 році.
Йонатан Голан, генеральний директор і співзасновник Brevel, каже, що поточний ринок альтернативних протеїнів має багато проблем, які стосуються вартості, смаку, функціональності, якості та стійкості сировини.
«Мікроводорості є основним джерелом білка з точки зору стійкості, проте досі доступні варіанти мали дуже високу вартість і смакові бар’єри. Рішення Brevel для протеїну на основі мікроводоростей зуміло розв’язати ці проблеми», – каже він.
Технологія Brevel є першою у світі, яка поєднує ферментацію мікроводоростей на основі цукру з високою концентрацією світла в промислових масштабах.
Результат – смачний білок, який за ціною буде конкурентоспроможним гороховому та соєвому.
На його основі можна створювати якісні нетваринні продукти й не маскувати сторонній присмак. Наприклад, це може бути молоко чи яйця. До того ж протеїн робить більш поживним профіль альтернативних продуктів.
протеїн Brevel має повний амінокислотний профіль і високі показники засвоюваності
Голан вважає, що майбутнє їжі – саме за мікроорганізмами. «Це не лише моральне рішення вилучити тварин із нашого харчового ланцюга, але і стійке, оскільки мікроорганізми набагато ефективніші з точки зору використання землі, води, енергії, викидів парникових газів тощо».
На його думку, мікроорганізми дуже скоро стануть дешевшими та доступнішими, ніж будь-яке інше рослинне джерело білка.
Зараз компанія переносить пілотне виробництво потужністю 500 літрів на свою першу комерційну фабрику, оснащену новаторською системою бродіння та освітлення потужністю 5000 літрів. До 2026 року виробничі потужності компанії мають скласти 900 тис. л.
Нагадаємо, раніше в Ізраїлі створили курячий шніцель із мікроводоростей.
Джерела: Brevel, FoodIngredientsFirst