На Закарпатті варять сири та загортають у кропиву – як у давні часи

Фермерське господарство «Мамин сир» створює на Закарпатті крафтовий камамбер та сири, витримані у червоному вині.

Засновниця сироварні Наталія Ковач свій перший сир – камамбер – зварила у звичайній каструлі. Але розуміла, що для цього процесу необхідно мати спеціальне обладнання, тому купила професійну сироварню на 42 літри. 

«Коли розпакувала новий агрегат, то дивилася на нього, як на космічний корабель. Але допомогли розібратися цікавість та наполегливість», – говорить вона.

Власниця крафтового виробництва любить експериментувати. Говорить, що сир – нескінченність комбінацій. Щоб розширити свої знання, вона постійно навчається, а в середині серпня планує їхати на стажування у Норвегію. 

«Мамин сир» вариться за багатьма технологіями. Камамбер – за французькою технологією. Дарвайка, витриманий у червоному вині «Ізабелла»,  — за італійським рецептом.

Є і британські сири, наприклад, ярг (Cornish Yarg). Це сир, який загортається у кропиву. 

У давні часи, коли не існувало холодильників, кропива слугувала для кращого збереження сиру, м’яса та риби. 

«Завдяки листю кропиви на сиру з’являється їстівний шар плісняви та унікальний відтінок смаку, який нагадує ліс. Ми дали йому нашу закарпатську назву — «вуйош», тому що ми «одягаємо» його кропиву, як наші горяни у цей вовняний верхній одяг», – ділиться Наталія Ковач.

До речі, сир, який раніше називали «російським», це насправді італійський тільзитер. «Він є у нашому магазині, тому що універсальний та впізнаваний, придатний і на сирну тарілку, і на піцу», – додала засновниця сироварні.

Нагадаємо, раніше корейці за допомогою точного бродіння створили досконалий сир з вівса.

Джерела: Мамин сир, ШоТам

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Акції Beyond Meat злетіли на 39% після оголошення про співпрацю з PepsiCo

Дві компанії об’єднуються заради створення спільного підприємства, яке займатиметься розробкою, виробництвом та продажем рослинних закусок і напоїв.Більше інформації про...

Власник АВК про те, чому кондитерська компанія взялася за випуск рослинного м’яса

Компанія «АВК», один із трьох найбільших кондитерських брендів України, недавно відкрила для себе нову нішу, запустивши на ринок рослинне...

Схрумати хробака: вчені ЄС підтвердили безпечність білку з личинок комах

Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA — Далі) науково підтвердило безпеку білка, створеного з комах. Дослідники вивчили ступінь...

Сторічна компанія запекла корисні білки у вафлі, щоб догодити підліткам

Високопротеїнові вафлі Eggo Fully Loaded містять 10 грамів білка в розрахунку на порцію Вафлі доступні у двох варіантах: Chocolate Chip...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання (нового чи б/в) 50 українським пекарням, які знаходяться в зоні...

Може вас зацікавити

Розробили протеїнові батончики з курятини: в асортименті перець та гарячий мед

Трендові курячі снеки стануть частиною флагманської лінійки бренду Tender...

Платформа, що продає некрасиві овочі харчовим гігінтам, отримала мільйони на розширення

Компанія з Сан-Франциско Full Harvest, що створила онлайн-платформу для...

Економічний фронт: Organic Ukraine Business Hub готується до виходу на британський ринок

Organic Ukraine Business Hub — експортно-орієнтований парасольковий бренд, що...

Вибір редактора
В продовження теми