На Закарпатті варять сири та загортають у кропиву – як у давні часи

Фермерське господарство «Мамин сир» створює на Закарпатті крафтовий камамбер та сири, витримані у червоному вині.

Засновниця сироварні Наталія Ковач свій перший сир – камамбер – зварила у звичайній каструлі. Але розуміла, що для цього процесу необхідно мати спеціальне обладнання, тому купила професійну сироварню на 42 літри. 

«Коли розпакувала новий агрегат, то дивилася на нього, як на космічний корабель. Але допомогли розібратися цікавість та наполегливість», – говорить вона.

Власниця крафтового виробництва любить експериментувати. Говорить, що сир – нескінченність комбінацій. Щоб розширити свої знання, вона постійно навчається, а в середині серпня планує їхати на стажування у Норвегію. 

«Мамин сир» вариться за багатьма технологіями. Камамбер – за французькою технологією. Дарвайка, витриманий у червоному вині «Ізабелла»,  — за італійським рецептом.

Є і британські сири, наприклад, ярг (Cornish Yarg). Це сир, який загортається у кропиву. 

У давні часи, коли не існувало холодильників, кропива слугувала для кращого збереження сиру, м’яса та риби. 

«Завдяки листю кропиви на сиру з’являється їстівний шар плісняви та унікальний відтінок смаку, який нагадує ліс. Ми дали йому нашу закарпатську назву — «вуйош», тому що ми «одягаємо» його кропиву, як наші горяни у цей вовняний верхній одяг», – ділиться Наталія Ковач.

До речі, сир, який раніше називали «російським», це насправді італійський тільзитер. «Він є у нашому магазині, тому що універсальний та впізнаваний, придатний і на сирну тарілку, і на піцу», – додала засновниця сироварні.

Нагадаємо, раніше корейці за допомогою точного бродіння створили досконалий сир з вівса.

Джерела: Мамин сир, ШоТам

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Кето-шейк. Для веганів та адептів кето-дієти розробили порошкову соняшникову олію

Нові продукти — соняшникова олія в порошку, суха олія з авокадо та олія з насіння льону.У компанії розповідають, що найчастіше...

Гігант зернового ринку створив екстра-веганський шоколад, аналогів якого немає на ринку

Для створення нової лінійки, «інженери щоколаду» визначили основні «енергетичні» інгредієнти, які «забезпечать особливий смак і текстуру». Ними стали порошок...

Молоко за рецептом від штучного інтелекту буде краще звичайного

Ginkgo Bioworks, як платформа для клітинного програмування та біозахисту, використовуватиме свої потужності з виробництва білка та платформу генеративного штучного...

Виробник м’яса із найбільшого деревного фрукта зібрав $23 млн, щоб розширити продажі

Провідний американський бренд веганських заморожених продуктів Jack & Annie's закрив раунд фінансування серії В на суму $23 млн.У раунді...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Нетрадиційна орієнтація: 70% споживачів заплатили б за клітинну курятину на четверть більше

Після того, як їм показали фотографії культивованого курячого продукту...

У Нідерландах за допомогою мікробів створили замінник риби та м’яса

Білковий продукт може бути отриманий з маніоки, кукурудзи, картоплі,...

Дієта без яловичини, омарів та молока врятує Землю від апокаліпсису

"Якби кожен на Землі відмовився від м’яса та риби,...

Здорова їжа має межу витрат, а закуски стають повсякденними. ТОП-6 трендів в області харчування

Такі висновки зробили аналітики Pollock Communications та Today's Dietitian...

Вибір редактора
В продовження теми