Український стартап виготовлятиме у Франції упаковку для їжі з опалого листя

Український екостартап Releaf Paper, який розробив унікальну технологію виготовлення упаковки з опалого листя, до кінця 2024 року планує запустити завод у Франції потужністю переробки 10 тис. т сировини на рік.

spot_img

Після цього стартап планує придбати щонайменше три інші заводи в Європі протягом наступних п’яти років. 

“Наразі єдиним нашим інвестором є Європейська Комісія, але пізніше цього року ми залучимо більше провідних інвесторів”, – говорить Олександр Соболенко, генеральний директор та співзасновник компанії.

Олександр Соболенко та Валентин Фречка

Олександр Соболенко – колишній топ-менеджер Lenovo. Він приєднався до стартапу через рік після заснування для того, щоб провести перетворити його на повноцінний бізнес. До цього, у 2020 році, Releaf Paper заснував школяр із Закарпаття Валентин Фречка, який розробив саму технологію створення целюлози із листя.

У 2022 році Releaf Paper став переможцем програми EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії та отримав €2,5 млн гранту на будівництво виробничої лінії. Повна вартість будівництва фабрики складала €3,5 млн, тож додатковий €1 млн довелося залучити в одному із французьких банків. Реалізація проєкту розпочалася у 2023-му.

Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше €8 млн. Їх мають схвалити окремо.

Стартап уже має потужних замовників, зокрема Loreal, Chanel, Weleda, Kiehl’s, Schneider Electric і Samsung. Також упаковка з опалого листя повністю відповідає старндартам харчової промисловості, в неї можна пакувати їжу та напої.

“Ми переробляємо листя та інші зелені відходи, зібрані міськими комунальними службами з вулиць, на целюлозу та папір для пакувальної промисловості. Роблячи це, ми замінюємо первинний папір екологічною альтернативою, запобігаючи вирубці лісів та допомагаючи містам утилізувати сезонні зелені відходи”, – говорить Соболенко. 

Нагадаємо, раніше піонер в області роботехніки ABB Robotics разом з американським розробником інноваційної упаковки Zume створили пакування з бамбуку та соломи.

Джерела: Releaf Paper, Foodbev

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Безос та Ді Капріо допомогли виробнику культивованого лосося зібрати рекордні інвестиції

Найбільший в історії раунд фінансування очолив Л. Каттерон. Серед інших відомих інвесторів — Леонардо Ді Капріо, Bezos Expeditions, Temasek...

Ізраїльський стартап створив із дріджів яскраві барвники кольору буряку та кактуса

Це як ніколи доречно, адже споживачі самі шукають на полицях більш здорову, натуральну та екологічно чисту їжу. Тенденція змушує виробників...

Кава за відбитком пальця: два гіганти відкрили першу кав’ярню без касирів

Перший заклад відкрили у Нью-Йорку. Тут дійсно ніхто не заважає випити чашку кави. У новому магазині Pickup використовується технологія Amazon...

У лабораторії виростили найрідкіснішу ікру по $1000 за кг

Ікра — це «одинарні клітини», тому нема потреби «упаковувати» їх разом у кінцевий продукт, як, наприклад, рибу чи м’ясо....

Сир із картоплі, замінник рису та текіла без алкоголю: що покаже найінноваційніша виставка в Парижі

Серед інноваційних рішень – безалкогольна текіла, холодний чай на основі африканського ройбушу, високопротеїнове пиво для спортсменів та навіть замінники...

Відкрили найбільшу у світі фабрику для 3D-друку м’яса та риби

Нова фабрика під назвою “TASTE FACTORY” використовує власну розроблену технологію 3D Structuring, що дозволяє створювати продукти з рослинних інгредієнтів...

Може вас зацікавити

Мініатюрні букети: у Польщі створили унікальний формат чаю

Унікальний чай компанія презентувала на виставці Biofach, найбільшій виставці...

Пластикову упаковку замінить папір, покритий білками та БАДами

Нова упаковка не містить жодного пластику. Більше того, вона...

Вибір редактора
В продовження теми