Український стартап виготовлятиме у Франції упаковку для їжі з опалого листя

Український екостартап Releaf Paper, який розробив унікальну технологію виготовлення упаковки з опалого листя, до кінця 2024 року планує запустити завод у Франції потужністю переробки 10 тис. т сировини на рік.

Після цього стартап планує придбати щонайменше три інші заводи в Європі протягом наступних п’яти років. 

“Наразі єдиним нашим інвестором є Європейська Комісія, але пізніше цього року ми залучимо більше провідних інвесторів”, – говорить Олександр Соболенко, генеральний директор та співзасновник компанії.

Олександр Соболенко та Валентин Фречка

Олександр Соболенко – колишній топ-менеджер Lenovo. Він приєднався до стартапу через рік після заснування для того, щоб провести перетворити його на повноцінний бізнес. До цього, у 2020 році, Releaf Paper заснував школяр із Закарпаття Валентин Фречка, який розробив саму технологію створення целюлози із листя.

У 2022 році Releaf Paper став переможцем програми EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії та отримав €2,5 млн гранту на будівництво виробничої лінії. Повна вартість будівництва фабрики складала €3,5 млн, тож додатковий €1 млн довелося залучити в одному із французьких банків. Реалізація проєкту розпочалася у 2023-му.

Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше €8 млн. Їх мають схвалити окремо.

Стартап уже має потужних замовників, зокрема Loreal, Chanel, Weleda, Kiehl’s, Schneider Electric і Samsung. Також упаковка з опалого листя повністю відповідає старндартам харчової промисловості, в неї можна пакувати їжу та напої.

“Ми переробляємо листя та інші зелені відходи, зібрані міськими комунальними службами з вулиць, на целюлозу та папір для пакувальної промисловості. Роблячи це, ми замінюємо первинний папір екологічною альтернативою, запобігаючи вирубці лісів та допомагаючи містам утилізувати сезонні зелені відходи”, – говорить Соболенко. 

Нагадаємо, раніше піонер в області роботехніки ABB Robotics разом з американським розробником інноваційної упаковки Zume створили пакування з бамбуку та соломи.

Джерела: Releaf Paper, Foodbev

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Верблюже молоко посуне позиції коров’ячого і навіть рослинного. Воно дуже корисне, хоча і дороге

Обсяг продажів молока на цей час оцінюється в $1,34 млрд. Очікується, що до 2032 року цей показник зростатиме на...

Японський розробник зібрав мільйони на платформу для вирощування клітинного м’яса вдома

Окрім існуючих інвесторів компанію підтримали AgFunder та Beyond Next Ventures, тим самим піднявши загальне фінансування IntegriCulture до $16,4 млн.Кошти...

Український agrifood-сектор між європейськими перспективами і воєнними викликами: про що будуть говорити на New Food Summit 2024?

На події очікується 400 учасників і понад 70 спікерів. Серед компаній та брендів, які поділяться своїми кейсами: Enzym Group,...

Український ресторатор потрапив до ТОП-50 людей світу, які впливають і формують майбутнє світової гастрономії

Міжнародний рейтинг найпрестижніших ресторанів світу The World's 50 Best Restaurants оголосив список 50 Next, який визначає молодих людей з...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Грандіозний рік для рослинної риби та стейків: що інноваційного їстимуть споживачі у 2022 році

набагато більше аналогів цільно нарізаного м’яса вийде на ринок...

Платформа, що продає некрасиві овочі харчовим гігінтам, отримала мільйони на розширення

Компанія з Сан-Франциско Full Harvest, що створила онлайн-платформу для...

Експерти компанії «Перемога коноплі» розробили власну формулу альтернативного м’яса

Компанія з Кентуккі вважає, що лід у цьому напрямку...

Столітній молочний гігант створив напій для нарощування м’язів

Лінійка UP2U Recover, що включає протеїнові напої зі смаком...

Молочага — з гриба-паразита створили новий вид рослинного молока, яке захищає від стресу

Черговим фісташковим чи ячмінним «молоком» уже нікого не здивуєш,...

Вибір редактора
В продовження теми